- czw lut 07, 2019 8:44 am
Witajcie,
aktualnie planuję zakupić mieszkanie na własność.
Cena zakupu: 250 000€ i 102 m2
Rok budowy: 2016
Modernizacja za 20 000€ -> podłogi całkowicie nowe, ponieważ nie podobają mi się obecne oraz remont łazienki (zdjęcie starych płytek, nałożenie nowych, prysznic, wanna itp.)
Koszty dodatkowe (podatki i notariusz) około 20 000€, bez pośrednika
Kapitał własny
około 110 000€ w gotówce
około 20 000€ w BSV (System Oszczędzania na Nową Budowę) od starego Leipziger (BSV 50 000), który jeszcze nie jest przypisany
Chciałbym wykorzystać BSV, czy można uzyskać dostęp do 50 000€ wcześniej? Koszty dodatkowe i modernizacja będą opłacone z kapitału własnego.
Pytanie brzmi, ile dodatkowego kapitału własnego powinienem zainwestować? Co jest najbardziej sensowne? Z 50 000€ z BSV mógłbym osiągnąć wartość obciążeniową na poziomie 80%, aby uzyskać korzystne warunki. Nie musiałbym wtedy wprowadzać żadnego dodatkowego kapitału.
Chciałbym dokonać finansowania w następujący sposób:
Opcja 1: 10-letnie zobowiązanie przy około 4% oprocentowaniu i 5% dodatkowej spłacie, gdzie rocznie mógłbym wpłacić 5000€ ze swojego premiowego wynagrodzenia
Opcja 2: kredyt hipoteczny z pełną spłatą do 15-20 lat
Bardziej skłaniam się ku opcji 1, ponieważ po pierwsze jestem bardziej elastyczny, po drugie, mogę zaoszczędzić na odsetkach, które mogę przeznaczyć na dodatkową spłatę lub na wyższy wskaźnik spłacalności.
Mam 33 lata, kupuję mieszkanie sam i jestem w stałym zatrudnieniu.
Wynagrodzenie netto po odliczeniu składek zdrowotnych wynosi około 4500€ miesięcznie (corocznie rosnące) plus roczna premia w wysokości 5000-8000€
Moim celem jest spłacenie mieszkania do 50 roku życia.