Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: pytanie dotyczące zasiłku mieszkaniowego i zasiłku rodzinengo

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, mam 22 lata z Nadrenii Północnej-Westfalii i obecnie uczęszczam do szkoły pomaturalnej. Ukończę ją pod koniec czerwca i uzyskam świadectwo dojrzałości zawodowej. Do tej pory otrzymywałem BaföG + zasiłek rodzinny + zasiłek mieszkaniowy (mieszkam z rodzicami, którzy nie mają dochodów). Gdy skończę szkołę, podejmę pracę na pół etatu za 400 € i zrobię rok przerwy szkolnej. Następnie będę musiał odbyć roczny staż zawodowy, po którym planuję uczęszczać na studia wyższe. Moje pytanie brzmi: Czy będę nadal uprawniony do zasiłku rodzinnego i zasiłku mieszkaniowego, gdy będę pracować za 400 €, czy te świadczenia zostaną wtedy zakończone? Bardzo będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi

Napisany przez ADMCI4
Hej hej, więc po pierwsze: zasiłek rodzinny przysługuje tylko osobom uczącym się lub chcącym się uczyć.. czy otrzymasz zasiłek rodzinny podczas jednorocznej przerwy w nauce, zależy z doświadczenia od twojego właściwego urzędu ds. zasiłku rodzinnych. Moim zdaniem sytuacja z rokiem praktyk jest podobna. W przeciwnym razie, próg wolny od zasiłku rodzinny wynosi chyba około 7000 euro i nie przekroczyłeś go o 400 euro/miesiąc. Co mnie martwi, to dlaczego otrzymujesz zarówno BAföG, jak i zasiłek mieszkaniowy... przecież w BAföG jest uwzględniona część na wynajem mieszkania.. - dziwne..! W przypadku kształcenia tak naprawdę wygląda to tak: najpierw BAföG lub BAB, jeśli nie ma prawa do niego, to zasiłek mieszkaniowy... Powiedziałbym, że jeśli dalej miałbyś otrzymywać zasiłek rodzinny oraz te 400 euro, to szanse na zasiłek mieszkaniowy są raczej niskie. Ale: wszystkie informacje bez zapewnienia, może inni wiedzą lepiej :-)

Napisany przez kleinerengel080
Cześć, mam pytanie dotyczące dodatku mieszkaniowego! Żyję z mężem i dwójką dzieci, otrzymuję nadal zasiłek ALG2 i chciałabym napisać zrzeczenie się go do biura zasiłków i ubiegać się o dodatek mieszkaniowy. Niestety nie wiem, czy powinnam najpierw napisać oświadczenie czy poczekać na decyzję od biura dodatków mieszkaniowych?! Czy ktoś się na tym zna???

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata