Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest sfinansowanie w 100%?

Napisany przez felixrigotti
Cześć, Przeczytuję tutaj z zainteresowaniem. Teraz chciałbym poprosić jednego z ekspertów ds. finansowania hipotecznego o szczerą opinię. Jesteśmy małżeństwem po dwudziestce i chcielibyśmy kupić własny Dom. Mamy już wybraną nieruchomość. Cena zakupu wynosi 160.000€, a koszty dodatkowe około 10.500€. W chwili obecnej posiadamy 16.000€ wkładu własnego. Nasze wynagrodzenia netto wynoszą miesięcznie 2700€+450€. Posiadamy tylko kredyt limity. Chciałbym pokryć tylko koszty dodatkowe z wkładu własnego. Chciałbym zachować małą rezerwę na nieprzewidziane naprawy/zakupy. Dlatego rozważam zwrócenie się do mojego banku o finansowanie w wysokości 100%. Co sądzicie o tym? Czy bank mógłby się zgodzić? Ponadto zastanawiam się nad programem KfW na własność mieszkalną (jako dodatek do głównego kredytu, przy czym łączne koszty obu kredytów powinny wynosić 160.000€). Czy oferta KfW jest traktowana jako wkład własny przez banki? Dzięki za Waszą opinię! Pozdrawiam, Felix

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Felix, finansowanie zostanie zatwierdzone bez dwóch zdań, pod warunkiem że nie pojawią się żadne negatywne aspekty w kolejnych informacjach. W jakim mieście chcesz kupić, część kapitału własnego znajduje się na koncie oszczędnościowym budowniczym, a jaka jest bankiem hipotecznym?

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Cześć Felixie, finansowanie zostanie zatwierdzone - o ile nie pojawią się żadne negatywne aspekty przy dalszych niezbędnych informacjach - bez dwóch zdań. W jakim mieście ma być dokonany zakup, czy część środków/wkładu własnego jest na koncie oszczędnościowym mieszkaniowym, a kto jest bankiem prowadzącym?
Ale jeśli pojawią się negatywne aspekty, na przykład brak informacji z rejestrów dłużników Schufa?

Napisany przez NaTwoim13
kredyty KfW zazwyczaj nie zmniejszają limitu obciążenia. Jednakże przy właściwym wyborze banku jest to nadal możliwe, ponadto w niektórych landach niemieckich możliwe jest zmniejszenie limitu obciążenia pozostałymi środkami za pomocą środków finansowych KfW z funduszy krajowych. Przy cenie zakupu 160 000 euro i uwzględnieniu obniżających limit obciążenia środków KfW, limit obciążenia może być obniżony z 100 % do 69 %. 1) 50 000,00 € / 12 lat stałego oprocentowania / nom. 1,45 % / efektywne 1,48 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 143,75 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy 110 000,00 € / 10 lat stałego oprocentowania / nom. 1,47 % / efektywne 1,51 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 318,08 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy 2) 50 000,00 € / 12 lat stałego oprocentowania / nom. 1,45 % / efektywne 1,48 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 143,75 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy 110 000,00 € / 15 lat stałego oprocentowania / nom. 1,82 % / efektywne 1,86 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 350,17 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy 3) 50 000,00 € / 12 lat stałego oprocentowania / nom. 1,45 % / efektywne 1,48 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 143,75 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy 110 000,00 € / 20 lat stałego oprocentowania / nom. 2,12 % / efektywne 2,16 % / rata odsetkowo-odpłatnościowa 377,67 € / prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / okres bezpłatny 6 miesięcy Od 6. roku kredyty można spłacać częściowo lub w całości ze środków własnych lub ze sprzedaży. Warunki dla 110 000 euro mogą być obniżone o 0,1% przy całkowitej spłacie.

Cześć noelmaxim, dzięki za Twoją opinię. Bankiem, o którym mówię, jest Diba. Finansowanie zostało zatwierdzone. Jednakże oferty kredytowej jeszcze nie podpisałem i nie mam zamiaru tego robić. Właściciele nagle nie zgadzają się już na cenę zakupu. Ponadto, przemilczano mi uszkodzenia budowlane. Nie jestem już zainteresowany tą nieruchomością. Czy muszę teraz poinformować bank oficjalnie o rezygnacji, czy wystarczy, że po prostu nie zareaguję na termin akceptacji oferty? W każdym razie chciałbym zapytać o drugą nieruchomość, która bardziej odpowiadałaby moim oczekiwaniom. Jest tylko o 10.000€ droższa niż pierwotnie zaakceptowane warunki kredytu. Czy możliwe jest przeniesienie warunków kredytowych na inną nieruchomość? Jeśli nie, to rozważę drugie finansowanie. Najchętniej u tego samego dostawcy kredytu. Czy banki niechętnie patrzą na odrzucenie pierwszej oferty i zapytanie o inną nieruchomość? Jak już wspomniałem, nie mam już zaufania do sprzedawców i nie jestem w stanie zaoferować im wyższej ceny.

Napisany przez Hilfe
Cześć, proszę skontaktować się z Dibą. Nowy obiekt zostanie poddany osobnej ocenie. Ponieważ głosowanie już było pozytywne, nie powinno tu już dojść do niczego poważnego. Nawiasem mówiąc, świetny bank!

Do tej pory miałam tylko dobre doświadczenia z bankiem. Ekspertyza stołu nie potwierdziła wartości nieruchomości. Diba wyśle rzeczoznawcę. Z tego, co wiem, Diba rzadko korzysta z zewnętrznych rzeczoznawców. Mam nadzieję, że zlecenie rzeczoznawcy będzie pozytywnie ocenione. Czy ktoś wie, jakie są terminy realizacji zgłoszeń w Dibie (w tym z ekspertyzą)?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć felixrigotti, nie do końca rozumiem postępowanie. Ing (DiBa już nie istnieje) ma znacznie gorsze warunki przy 100% finansowaniu niż te, które wygenerowałem. Ponadto, czy nie warto było wcześniej skorzystać z danych od Sprengnetter (Ing przeprowadza wycenę po Sptrengnetter), aby określić, czy wartość pasuje? Dlaczego więc teraz przeprowadzono tę procedurę? Czy sprzedający/makler czeka aż tak długo, pozwala na to, żeby obiekt został wyceniony dopiero później? Naprawdę nie rozumiem, dlaczego wybrano Ing, zwłaszcza że doświadczony makler powinien przewidzieć wycenę banku z wyprzedzeniem.

Cześć noelmaxim, niestety nie jestem w stanie tego ocenić. Ponieważ finansowanie odbywa się już przez pośrednika. Moim warunkiem było, że wszystko ma się odbyć szybko. Ing został zaproponowany jako kredytodawca i zaakceptowany przeze mnie. Teraz musi być oceniony przez rzeczoznawcę, co z kolei potrwa dłużej (oby nie za długo). Niestety nie wiem, czy pośrednik przeprowadził wcześniej jakąś ocenę. Mowa jest tylko o zewnętrznym oględzinach. Dlatego sprzedający nie ma nic przeciwko. Nie chce jednak czekać dłużej niż 1 tydzień. Jakie masz propozycje rozwiązania tego problemu?

Napisany przez NaTwoim13
Kiedy obliczam finansowanie, zazwyczaj mam wszystkie informacje i wyceniam nieruchomość za pomocą Sprengnetter (tak jak Ing). W tym przypadku widziałbym czerwone światła i na pewno nie wybrałbym Ing (której zresztą i tak rzadko wybieram). Tak czy inaczej, nie znam żadnych konkretnych danych, ale faktem jest, że ryzykujesz teraz, że nie zdobędziesz tej nieruchomości, ponieważ pozwól, że ekspert Sprengnetter potwierdzi to w ciągu 1,5 tygodnia. A to nie mówiąc już o tym, że sprzedający może nie czekać aż do momentu przedstawienia opinii. Być może nie będą mieli już dla Ciebie czasu na drugą próbę, a ja nie chciałbym podejmować tego ryzyka, gdy znajdę wymarzoną nieruchomość.

To są szczegóły, których jako pożyczkobiorca w ogóle nie znałem. Ale rozumiem, o co chodzi. Gdyby mi to zostało przedstawione w tej formie, może miałbym inne propozycje. Z rozmów z doradcą zrozumiałem, że jest to różnica zaledwie 3000€. Chciałbym to uregulować z moim kapitałem własnym. Jednak doradzono mi, abym poczekał na wynik wyceny zewnętrznej... Konkretnie nurtują mnie dwa pytania: ile czasu trwa zewnętrzna wycena nieruchomości w Ing? Jeśli ekspertyza potwierdzi wartość wg Sprengnetter lub nawet ją przekroczy, jakie opcje będę wtedy mieć?

Napisany przez finanzierung
Noelmaxim pisze: Kiedy prowadzę obliczenia finansowania, zazwyczaj dysponuję wszystkimi informacjami i oceniam nieruchomość wraz z Sprengnetterem (tak jak Ing). W tym przypadku zapewne zapaliłyby mi się czerwone lampki i na pewno nie wybrałbym Ing (które i tak rzadko wybieram). Tak czy inaczej, nie znam żadnych szczegółów, ale faktem jest, że ryzykujesz teraz, że nie zdobędziesz nieruchomości, ponieważ pozwól, że ekspert Sprengnetter potwierdzi to w ciągu 1 1/2 tygodnia. Nie wspominając już o tym, że sprzedający może nie czekać aż do wydania opinii. Może się okazać, że nie będą mieli dla ciebie już czasu na drugie podejście, ryzyko to nie jest warte tego, aby je podjąć, gdy już znalazłem swoją wymarzoną nieruchomość.
Cytat od Noelmaxim Dlaczego teraz ten proces został uruchomiony? Czy sprzedający/makler na pewno czeka tak długo, pozwala na wycenę nieruchomości? Naprawdę nie mogę zrozumieć, dlaczego został wybrany Ing, zwłaszcza gdy doświadczony makler (=Noelmaxim, kto inny ??) przewiduje ocenę banku wcześniej. Witaj Felixrigotti, jeśli jeszcze tego nie zrozumiałeś, jest prawie za późno, ktoś może ci wyprzedzić wymarzoną nieruchomość..... Najlepiej skontaktuj się z doświadczonym doradcą finansowym Noelamxim, tylko on cię jeszcze może uratować.... @ Noelmaxim Znowu robisz swoje fałszywe zagrywki, straszysz TE w nadziei, że teraz się do ciebie zwróci. Nagle pojawiają się ryzyka w finansowaniu??? Od kiedy to ? Dlaczego nie zapytasz, jak zwykle? Być może istnieje dobry powód? Ale to nikogo tu nie interesuje, tu chodzi tylko o uratowanie transakcji, którą TE praktycznie już gdzie indziej podpisał.

Napisany przez NaTwoim13
Zrównoważenie niedoboru kapitału własnego, czyli zmniejszenie sumy pożyczki. Absolutnie nie mogę zrozumieć, dlaczego nie podają Państwu terminów! W DSL Bank czasami zdarza się, że wycena stołu jest nieprawidłowa i trzeba wywołać rzeczoznawcę. Natychmiast otrzymuję informacje o wyznaczonej firmie rzeczoznawczej, do której moi klienci mogą od razu się zgłosić i umówić na termin. Nie rozumiem również, dlaczego Ing zleca rzeczoznawcy sprawdzenie 3 000 euro, ani dlaczego musi przejść przez ten sam proces, gdy można skompensować tę dysproporcję z kapitału własnego. Jest to bardzo nieodpowiedzialne, biorąc pod uwagę, że sprzedający może stracić cierpliwość w każdej chwili, zwłaszcza że obiekt z pewnością jest pożądany nie tylko przez nich.

noelmaxim pisze: Nie mogę w żaden sposób zrozumieć, dlaczego nie określa się im godzin! Poza tym nie mogę zrozumieć, dlaczego Ing zlecił ekspertowi wykonanie kosztorysu za 3 000 euro, ani dlaczego musi przejść przez ten proceder, skoro można zrekompensować tę różnicę z EK. Bardzo nieroztropne, biorąc pod uwagę, że sprzedający w każdej chwili może stracić cierpliwość, zwłaszcza że obiekt na pewno nie jest jedynie dla nich.
Jak bardzo trzeba tego potrzebować, żeby nieustannie źle mówić o konkurencji?

Napisany przez NaTwoim13
finansowanie pisze: Cześć Felixrigotti, jeśli jeszcze tego nie zrozumiałeś, jest już pięć dwunasta, ktoś może ci wyślizgnąć wymarzoną nieruchomość sprzed nosa..... Najlepiej skontaktuj się z doświadczonym maklerem finansowym Noelamxim, tylko on może cię jeszcze uratować.... @ Noelmaxim Ponownie stosujesz swoje sztuczki, aby zaniepokoić OP-a, w nadziei, że teraz się do ciebie zwróci. Nagle pojawiają się ryzyka w finansowaniu??? Odkąd to ??? Dlaczego nie zadajesz pytań, jak zwykle? Być może jest jakiś ważny powód? Ale to tu nie interesuje, chodzi teraz o ratowanie interesu, gdzie OP prawie już podpisał gdzie indziej.
Naprawdę mnie denerwujesz!!!! Bardzo! Chłopie, nie chcę tu zawierać żadnych interesów, tylko opisuję, co jako doświadczony specjalista od finansowania mnie dziwi i co robię inaczej! Chłopie, ja nie mam za to odpowiedzialności! Pomóż OP-owi! No dalej, pomóż!

noelmaxim pisze: Człowieku, nie chcę tu robić interesów
Tak, pewnie....... jakiż to bezinteresowny człowiek...... Czy traktujesz siebie i swoje gadanie poważnie?

Napisany przez NaTwoim13
@Finansowanie Profesjonalny, doświadczony pośrednik finansowy bez jednej reklamacji w ciągu 9 lat działalności na forum, 80 towarzyszących finansowaniu przypadków, prawie 9000 wpisów przy 800 podziękowaniach. Oficjalne występowanie, zawsze aktywny i zawsze gotowy oraz dostępny

noelmaxim pisze: Profesjonalny, doświadczony pośrednik finansowy bez żadnej skargi przez 9 lat aktywności na forum, 80 pośrednictw finansowych, prawie 9 000 postów (jakby to była ilość, która się liczy... LOL) przy 800 podziękowaniach.
i : Cytat od Noelmaxim Człowieku, nie chcę tutaj prowadzić interesów, Tu doświadczony pośrednik finansowy znowu sam się zdradza... jak żałosne Ale jeszcze trochę zastrasż TE, wpuść przynętę na numer 81 Ponadto znowu mamy tu wspaniały język sprzedaży w postaci pośrednictw finansowych zamiast nazywać rzeczy po imieniu jako sprzedane finansowania... po prostu tak jak zawsze w Twoich postach, zawsze upiększasz.....

Napisany przez NaTwoim13
No to hop do łóżka! Dziś znowu dałeś z siebie wszystko ?
Do zobaczenia niedługo, jestem ciekawy!

Napisany przez Hilfe
Będzie dobrze

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Finansisto, Czy w sytuacji wyjściowej Te miałbyś wybór (zakładam ofertę z 15-letnim okresem zapadalności oprocentowania)… 50.000,00 € / 12 lat stałe oprocentowanie / nom. 1,40 % / efektywne 1,41 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 141,66 € / Kapitałowa spłata 2% / Prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatnej spłaty 6 miesięcy 110.000,00 € / 15 lat stałe oprocentowanie / nom. 1,82 % / efektywne 1,86 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 350,17 € / Prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatnej spłaty 6 miesięcy ...czy też ten 50.000,00 € / 10 lat stałe oprocentowanie / nom. 1,40 % / efektywne 1,41 % / Rata odsetkowa i kapitałowa 204,51 € / Kapitałowa spłata 3,508 % / Okres bezpłatnej spłaty 1 rok 110.000,00 € / 15 lat stałe oprocentowanie / nom. 2,41 % / efektywne 2,47 % 312,58 €0,890 % / 15 lat1 % / Prawo do dodatkowej spłaty 5,00 % / Okres bezpłatnej spłaty 6 miesięcy (ING) (ostatnią ofertę obniż o 0,1%, jeśli zgodzisz się prowadzić tam swoje konto wynagrodzenia) ...które finansowanie wybrałbyś, które finansowanie byś wybrał, byś Pośrednikiem/Doradcą Finansowym, której oferty zaproponowałbyś swojemu klientowi? Gdybyś wiedział, że codziennie są oferowane i podpisywane złe oferty i koncepcje finansowe, a znasz to Forum, co byś tam ogłosił? Jeśli jako ekspert powiem ci teraz, że cena zakupu jest zbyt wysoka i wydam ci ekspertyzę Sprengnetter, z argumentem, że ING używa dokładnie tego programu do swoich wycen, czy nadal czułbyś to jako nachalne, denerwujące czy chciwe? Nie będę tu mówić o samowoli ING, chociaż chciałbym zauważyć, że obecnie 2 konsumentów z Forum otrzymało odmowę od ING, gdzie ja, gdy otrzymałem takie zlecenie (kontakt poprzez to Forum) doprowadziłem do udzielenia finansowania bez problemu w innych bankach. W jednym z tych przypadków nawet sam złożyłem wniosek w ING, ponieważ konsument był już klientem ING. Klient ING, który został odrzucony, ale przyjęty przez inną bank z otwartymi ramionami, nota bene jeszcze pod lepszymi warunkami!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata