Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy opłaca się rozwiązać umowę oszczędzania budowlanego?

Napisany przez sirton27
Cześć, we wrześniu 2010 roku podpisałem umowę oszczędnościową na budowę. Umowa obowiązuje od tego czasu z miesięczną wpłatą w wysokości 40 euro. Teraz latem tego roku planuję wprowadzić się do mieszkania (na wynajem) z moją dziewczyną. Chciałbym skorzystać z pieniędzy z oszczędności budowlanych na wyposażenie itp. Czy mógłbyś mi polecić rozwiązanie umowy jednocześnie z podpisaniem nowej umowy oszczędnościowej? Czy jest możliwa również częściowa wypłata? Obecnie umowa obowiązuje od 102 miesięcy, więc powinno na niej być około 4 000 euro. Przeczytałem już na innych stronach internetowych, że podczas wypowiedzenia bank może zatrzymać od 1 do 3%. Nigdy nie skorzystałem z premii mieszkaniowej! Więc powinienem otrzymać około 3 850 euro wypłaconych, czy coś mi umknęło? Pozdrawiam serdecznie sirton27

Napisany przez finanzierung
sirton27 pisze: Czy możesz mi polecić rozwiązanie umowy z jednoczesnym zawarciem nowego odbiorcy budowy? Czy również jest możliwa częściowa wypłata?
Po co chciałbyś zawrzeć nowy BSV? Twoja sytuacja jest właściwie typowa..... Zakupiono BSV, zamiast najpierw prowadzić normalną akumulację majątku, czyli odkładać 2-3 pensje miesięcznie, aby móc po prostu zapłacić takie sytuacje. Oprócz ewentualnych %, które bank mógłby pobrać, oczywiście opłata za zawarcie umowy jest stracona. W związku z tym jest to działalność nieprzynosząca zysków. Czy byłoby tańsze załatwienie tego za pośrednictwem debetu i krótkoterminowo spłacić go z powrotem?

Napisany przez slowrookie
Cześć, oczywiście możesz rozwiązać umowę... zwróć jednak uwagę, że podczas obliczania salda nie uwzględniłaś opłaty końcowej, którą zapłaciłaś wtedy - po prostu skorzystaj z aktualnego wyciągu z konta w kasie oszczędnościowej i już masz saldo konta. W zależności od tego, czy poza założeniem planu VL masz jeszcze inne cele (np. plany dotyczące nieruchomości w przyszłości), może być uzasadnione zawarcie nowej umowy. Jeśli jednak wtedy podpisałaś wysoką sumę oszczędnościową, bardziej sensowne może być nierównomierne podzielenie umowy oszczędnościowej, ponieważ opłaty końcowe zostały już zapłacone. Jaka była suma oszczędności? Towarzystwo i tarif? Składałeś wnioski o premie lub oszczędności pracownicze?

Napisany przez sirton27
Dziękuję za szybką odpowiedź!

finanzierung pisze: Po co chcesz w ogóle zawierać nową polisę BSV? Twoja sytuacja jest właściwie typowa .... Zamiast najpierw prowadzić normalne budowanie majątku, czyli odkładać dodatkowo 2-3 wynagrodzenia miesięcznie, aby móc po prostu pokryć takie sytuacje. Poza ewentualnymi %, które bank mógłby jeszcze odjąć, oczywiście opłata za wniosek jest stracona. W ten sposób jest to niekorzystny biznes. Czy nie byłoby taniej, przeprowadzić to za pomocą debetu i następnie zwrócić go w krótkim okresie czasu?
Niestety, temat jest pomijany..

Napisany przez sirton27
Kwota oszczędności budowlanych wynosi 10 000 euro. Więc trochę jeszcze potrwa zanim ją osiągnę... Muszę sprawdzić LBS / plan taryfowy Została złożona prośba o dodatkowy wkład od pracodawcy.

slowrookie pisze: Niestety, temat przewinił obok...
Dlaczego? Pytał przecież, czy coś zapomniał, a: Czy moglibyście polecić mi rozwiązanie umowy z jednoczesnym podpisaniem nowego planu oszczędnościowo-kredytowego? Zapomniał o opłacie za zawarcie umowy, którą straci, a podpisanie nowego BSV nie jest czymś, co polecałbym, lepiej najpierw zaoszczędzić 2-3 pensje, aby być elastycznym, zamiast lokować pieniądze, których możesz potencjalnie potrzebować w krótkim okresie, w długoterminowe umowy. @sirton27 Ile zarabiasz netto miesięcznie?

Napisany przez sirton27
W ciągu ostatnich 2 lat dokonałem zmiany kariery, dlatego mam problem finansowy... Potrzebuję pieniędzy w kwietniu lub maju... Dlatego moje pytanie... Obecnie zarabiam 1.700 € netto miesięcznie...

Nie masz tu tak naprawdę żadnych finansowych kłopotów, tylko pieniądze źle ulokowane. Jednak moim zdaniem przy zarobkach netto w wysokości 1 700 EUR nie opłaca się otwierać nowej umowy o oszczędzanie mieszkaniowe, ponieważ zakup nieruchomości raczej nie wchodzi tutaj w grę. Jak już wspomniałem, dobrze jest zaoszczędzić 2-3 wynagrodzenia, aby mieć odpowiednią rezerwę i dopiero wtedy myśleć o stałych umowach.

Napisany przez sirton27
A co teraz myślisz o istniejącym BSV? zostawić czy wypowiedzieć?

Jak wygląda sytuacja z pracodawczym wkładem na twoje świadczenia oszczędnościowe?

Napisany przez sirton27
Jestem urzędnikiem administracyjnym.... czyli po prostu 6,65...

Moja rada: wypłać sobie pieniądze - skoro wygląda na to, że w momencie podpisywania umowy miałeś mniej niż 24 lata - każde inne zastosowanie nie ma wpływu na premie oszczędnościowe Inwestycja w BSV jest bezpieczna, a każdego miesiąca otrzymujesz dodatkowe 6,65 € jako składkę pracodawcy - to w przeliczeniu na 7 lat daje łącznie 558,60 € - nawet po odliczeniu nowej opłaty za podpisanie umowy w wysokości 80-100 € zostaje nadal pewna kwota Nowa umowa na oszczędzanie na cele mieszkaniowe daje dodatkowe opcje ... - niezależnie od tego, zalecam również budowę rezerwy gotówkowej na koncie oszczędnościowym etc. Jako urzędnik masz z pewnością szereg możliwości na przyszłość PS: Ale tym razem nie zawieraj umowy z LBS ... - istnieją znacznie lepsze oferty

Napisany przez C. Andreas
Cześć, zazwyczaj umowy LBS to umowy w 40%, co oznacza, że umowa powinna być teraz lub wkrótce gotowa do zbycia. Być może możesz zmniejszyć sumę oszczędności budowlanych do 8 000 euro, co zwiększy wartość oceny i umowa zostanie przyznana. I być może, w zależności od taryfy, istnieje bonus, jeśli zrezygnujesz z kredytu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata