Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedać Dom jednorodzinny i sfinansować Dom wielorodzinny WHEN + mieszkać w nim samemu) / Wykonalność

Napisany przez Lineup
Witajcie, stoje przed decyzją wynajęcia lub sprzedaży domu jednorodzinnego i wykorzystania zysku jako wkładu własnego do finansowania budynku wielorodzinnego. Posiadam nieobciążony Dom jednorodzinny (zbudowany w 56 r.) o wartości sprzedaży 600 000 € w popularnej okolicy mieszkalnej. Dom jest od niedawna pusty, a zamieszkanie w nim w perspektywie średnioterminowej nie wchodzi w grę. Z jednej strony dlatego, że musiałbym codziennie pokonywać 70 km (w jedną stronę) lub przeprowadzić swój punkt życiowy. Z drugiej strony, nie jestem obecnie skłonny płacić 2000 € lub więcej miesięcznie (potencjalne straty z tytułu wynajmu i opłaty dodatkowe). Wynajem domu jednorodzinnego przyniósłby 16 800 € do 18 000 € zimnego czynszu rocznie, co nie jest dobrym współczynnikiem w porównaniu do ceny sprzedaży - domy jednorodzinne zazwyczaj nie nadają się jako nieruchomości inwestycyjne. Stan domu jednorodzinnego jest dobry, nie ma zaległości remontowych, ale w ciągu następnych 10 lat należy zainwestować około 30 000 € (nowoczesne ogrzewanie i drobnostki). W przypadku sprzedaży, dążę do zakupu budynku wielorodzinnego z 7-10 jednostkami mieszkalnymi w Kolonii (położenie A - AA) za około 2 mln €, wraz ze wszystkimi kosztami zakupu i czynszem zimnym w wysokości około 90 000 € rocznie. Oczywiście bez znaczących zaległości remontowych i bez pustostanów. Dostępne są odpowiednie obiekty. Moja sytuacja finansowa: Singiel, poniżej 40 roku życia Wkład własny po sprzedaży domu jednorodzinnego: 650 000 Pieniądze na rachunku oszczędnościowym (rezerwa): 30 000 Wynagrodzenie netto: 32 400 rocznie (po odjęciu 4800 na podstawie 1% regulacji - samochód służbowy) Inne aktywa: 1/2 budynku wielorodzinnego, bez obciążenia: wartość 700 000 (nie chcę wnosić ich do finansowania) Dochody z czynszu z tego: 30 000 rocznie (nie chcę aktywnie włączać ich do finansowania) Moje miesięczne wydatki: Czynsz: 1000 Inne: 700 Finansowanie: Cena zakupu wraz ze wszystkimi kosztami zakupu: 2 050 000 Wkład własny: 650 000 kredyt: 1 400 000 Dochody z czynszu: 90 000 rocznie (możliwe do zwiększenia) Spłata kredytu 2% Dodatkowa spłata 0,5 do 1% corocznie Szczegóły: Planuję sam zamieszkać w jednym z zakupionych mieszkań przez pierwsze 10 lat. Prawdopodobnie wynająłbym je mojej partnerce życiowej i zamieszkał u niej. Na razie nie jestem pewien, która z możliwych konfiguracji jest najbardziej sensowna. Chciałbym, aby moja partnerka życiowa nie była zaangażowana w zakup, dlatego jej dochód nie jest tu uwzględniony. Faktycznie jednak istnieje. Pytania: - Czy w ogóle jestem w stanie poradzić sobie z takim finansowaniem? - Czy ten projekt ma sens dla Was? - Jakie byłoby Wasze podejście do wynajmu mieszkania na własne potrzeby? PS: Mam 10-letnie doświadczenie w zarządzaniu budynkami wielorodzinnymi i uważam, że nieruchomości są idealnymi inwestycjami długoterminowymi, o ile spełnione są pewne warunki. Jestem ciekawy Waszych opinii! Pozdrawiam, Max

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata