Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy jest możliwe zrobienie jeszcze jednego mieszkania?

Napisany przez dikoin
Cześć Kochani, po tym jak tak miło pomogliście mi i mojemu siostrzeńcowi, mam jedną prośbę. Rozważam zakup małego mieszkania w celach inwestycyjnych, ponieważ moja emerytura nie będzie zbyt wysoka, ale nie jestem pewny, czy banki to zrozumieją. Ja mam trochę ponad 50 lat, zarabiam około 2.000 € miesięcznie, wliczając zarobki z drugiej pracy. Dodatkowo posiadam 3 mieszkania do wynajmu i chciałbym zaciągnąć kredyt na 15-18 lat Gotówka > znikoma (patrz inny wątek) - koszty poza zakupem są pokryte Cena zakupu: 50.000 €, koszty remontu 20.000 €, z czego 5.000 € to wkład własny od rodziny według wskazówek miejscowej administracji, rynek jest stabilny, a przyszłość wygląda obiecująco w okolicach bawarskiego miasta uniwersyteckiego, ze spodziewanym czynszem 11 € / m², czyli 430,- netto chłodno istniejące nieruchomości (wartości dochodów określone za pomocą kalkulatora i średnia wartość 3 agentów nieruchomości dla mojego mieszkania, czynsze są określone netto chłodno po odjęciu kosztów niepośrednich własne mieszkanie: Wartość około 530.000 € - Zadłużenie jeszcze około 140.000 € 1. mieszkanie wartość dochodu 83.000 € Czynsz - 385,- Zadłużenie 60.000 € 2. mieszkanie wartość dochodu 65.000 € Czynsz - 270,- Zadłużenie 48.000 € 3. mieszkanie wartość dochodu 145.000 € Czynsz - 625,- Zadłużenie 140.000 € 4. mieszkanie o wartości około 320.000 € , obciążone prawem dożywotniego mieszkania o wartości około 100.000 € - nie jestem pewny, czy tak można liczyć Mój plan zakłada, że na emeryturze będę mieć około 1700 € dochodu z najmu i zamieszkam w domu bez zadłużeń, obecnie każde z moich zakupionych mieszkań przynosi niewielki zysk, pomimo finansowania. Jak widzą to profesjonaliści z branży?

Napisany przez dikoin
Cześć Kochani, szkoda, że nic nie przyszło. Właśnie rozmawiałem z moim bankiem. Oferują mi potrzebne 70000 z oprocentowaniem 2,74% na 15 lat z 5% spłaty. Teraz muszę początkowo dodać 40 euro do czynszu, ale potem skończę w 16 lat.

Napisany przez BenniG
Cześć Dikoin, Jeśli udało Ci się uzbierać taką kwotę przychodu, to tylko mogę Ci gratulować. Jak wygląda pozostały dług związany z czwartym mieszkaniem? Ile lat ma mieszkaniec mający prawo do użytkowania? Czy jest to osoba płci żeńskiej czy męskiej? Oczywiście, masz nadal spory dług do spłacenia, ale mając już niebawem pięć mieszkań z pięcioma różnymi najemcami, ryzyko niewypłacalności jest bardzo niskie. W przypadku piątego mieszkania na początku płacisz tylko 160 € odsetek miesięcznie i otrzymujesz 430 €, więc powinno być możliwe do zniesienia, że na początek będziesz miał o 40 € mniej z powodu spłaty kapitału. Oczywiście, odsetki na początku mogą być przerażające, ale jeśli nie wnosisz wkładu własnego, a łączna kwota jest tak niska, w części można to zignorować. Życzę Ci powodzenia w doborze najemców, aby nie pojawiały się żadne duże i nieplanowane remonty, wówczas będziesz mógł cieszyć się swoją starością. Pozdrowienia BenniG

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata