Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Oszczędzać dopłatę riesterową w wysokości 4% - limit na ubiegły rok nie osiągnięty - pytania

Napisany przez papa2019
Cześć, Mam umowę oszczędnościową Wohnriester Bausparvertrag oraz dwoje dzieci. Dotychczas każdego roku obliczałem kwoty do oszczędzania na podstawie zaświadczenia meldunkowego dotyczącego ubezpieczenia społecznego. W 2018 roku po raz pierwszy otrzymałem zasiłek chorobowy dla dzieci, jednak nie zwiększyłem kwoty podanej w zaświadczeniu meldunkowym i po prostu odłożyłem 4% tej kwoty. W rezultacie nie otrzymam premii za rok 2018. Czy jest to poprawne postępowanie? Kolejne pytanie dotyczy tego roku: Ponieważ w tym roku nie spodziewam się otrzymać premii, nie mam także niczego, co mogłoby być uwzględnione w 4% kwoty do oszczędzania. Czy to jest poprawne? Zazwyczaj premie, które zostaną mi przyznane w bieżącym roku, można uwzględnić w 4% sumy do oszczędzania. Czy to jest poprawne? W związku z tym, czy w tym roku muszę pokryć pełne 4% z własnej kieszeni? Nie do końca rozumiem tę sytuację. Proszę o krótką odpowiedź. Dziękuję.

Re: Oszczędzać dopłatę riesterową w wysokości 4% - limit na ubiegły rok nie osiągnięty - pytania

Napisany przez 2titan1981
4% od twojego wynagrodzenia brutto, max. 2100 €, pomniejszone o dodatek za 2 dzieci, pomniejszone o Twój dodatek - to jest to, co musiałbyś uiścić za rok 2018. Byłoby miło, gdybyś jeszcze trochę wyjaśnił dziecięce świadczenie chorobowe. (Dziecko chore przez cały rok 2018? Czasowo chore itp.). Dodatki zostaną zmniejszone proporcjonalnie do obniżenia wydajności, jeśli nie wynoszą 4%. Dla roku 2019 będzie obowiązywało wynagrodzenie brutto za 2019 rok i to, co zostało w nim wpłacone.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata