Re: Czy chcesz zrezygnować z umowy oszczędnościowej BHW DmaXX? Proszę o pomoc!!
Napisany przez matbw -
- śr lut 20, 2019 2:29 pm
Witam, proszę o Wasze rady. Mam umowę oszczędnościową na budowę BHW DmaXX z lat 1999-2002 (2% plus 2,25% oprocentowania)
- kwota oszczędności budowlanych 15 339 euro
- na dzień 31.12.2011 saldo wraz z odsetkami wynosiło 7 801 euro (czyżby osiągnięto wymaganą 50% do zrealizowania?)
- w styczniu 2016 zatrzymałem regularną wpłatę 52 euro (aby uniknąć nadmiernej oszczędności) (na koniec 2016 stan konta 11 010 euro)
obecny stan na dzień 31.12.18 11 335 euro (brak dyspozycji o zwolnienie od podatku)
W zasadzie nigdy specjalnie się nie troszczyłem o tę umowę...
W zeszłym tygodniu miałem spotkanie (ze względu na zmianę opiekuna) z doradcą BHW.
Powiedział mi, że umowa BHW powinna być z jego strony zakończona w tym roku, i że ja powinienem złożyć wniosek o zerwanie umowy, aby nie stracić bonusowych odsetek w wysokości 2,25%.
Zakończenie umowy wynikałoby z: posiadanie przez 10 lat prawa do zrealizowania ?? i z powodu zaprzestania dokonywania regularnych wpłat nierealizowałbym warunków umowy.
W odpowiedzi poprosiłem o warunki umowy w BHW, znalazłem tam punkt
- jeśli oszczędzający nie dokonał 6 regularnych wpłat i nie zrealizował wezwania BHW do uiszczenia wpłat w ciągu 2 miesięcy, BHW ma prawo zerwać umowę.
Moje pytania:
- Czy umowy oszczędnościowe z bonusowymi odsetkami nie są wyjątkiem od przepisów BGB (10 lat po zrealizowaniu prawa do zakończenia umowy przez kasę oszczędnościową)?
- Dlaczego BHW nie żąda ode mnie niezrealizowanych wpłat regularnych, aby szybciej osiągnąć kwotę oszczędności budowlanych (co byłoby w ich interesie)
Powiedziałem doradcy, że w tej chwili nic nie zrobię i poczekam, aż otrzymam (czy w ogóle?) informację o zakończeniu umowy BHW (czyli po prostu mu nie wierzę!)
Jak faktycznie wygląda sytuacja mojej (20-letniej) umowy i co powinienem teraz zrobić....
Proszę o poradę,
Dziękuję