Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy chcesz zrezygnować z umowy oszczędnościowej BHW DmaXX? Proszę o pomoc!!

Napisany przez matbw
Witam, proszę o Wasze rady. Mam umowę oszczędnościową na budowę BHW DmaXX z lat 1999-2002 (2% plus 2,25% oprocentowania) - kwota oszczędności budowlanych 15 339 euro - na dzień 31.12.2011 saldo wraz z odsetkami wynosiło 7 801 euro (czyżby osiągnięto wymaganą 50% do zrealizowania?) - w styczniu 2016 zatrzymałem regularną wpłatę 52 euro (aby uniknąć nadmiernej oszczędności) (na koniec 2016 stan konta 11 010 euro) obecny stan na dzień 31.12.18 11 335 euro (brak dyspozycji o zwolnienie od podatku) W zasadzie nigdy specjalnie się nie troszczyłem o tę umowę... W zeszłym tygodniu miałem spotkanie (ze względu na zmianę opiekuna) z doradcą BHW. Powiedział mi, że umowa BHW powinna być z jego strony zakończona w tym roku, i że ja powinienem złożyć wniosek o zerwanie umowy, aby nie stracić bonusowych odsetek w wysokości 2,25%. Zakończenie umowy wynikałoby z: posiadanie przez 10 lat prawa do zrealizowania ?? i z powodu zaprzestania dokonywania regularnych wpłat nierealizowałbym warunków umowy. W odpowiedzi poprosiłem o warunki umowy w BHW, znalazłem tam punkt - jeśli oszczędzający nie dokonał 6 regularnych wpłat i nie zrealizował wezwania BHW do uiszczenia wpłat w ciągu 2 miesięcy, BHW ma prawo zerwać umowę. Moje pytania: - Czy umowy oszczędnościowe z bonusowymi odsetkami nie są wyjątkiem od przepisów BGB (10 lat po zrealizowaniu prawa do zakończenia umowy przez kasę oszczędnościową)? - Dlaczego BHW nie żąda ode mnie niezrealizowanych wpłat regularnych, aby szybciej osiągnąć kwotę oszczędności budowlanych (co byłoby w ich interesie) Powiedziałem doradcy, że w tej chwili nic nie zrobię i poczekam, aż otrzymam (czy w ogóle?) informację o zakończeniu umowy BHW (czyli po prostu mu nie wierzę!) Jak faktycznie wygląda sytuacja mojej (20-letniej) umowy i co powinienem teraz zrobić.... Proszę o poradę, Dziękuję

Napisany przez NaTwoim13
Cześć matbw, po pierwsze, nie istnieje ustawa BGB odnosząca się do tego tematu, jedynie orzeczenie BGH, które zgłębiło tę problematykę. Gdy osiągnięta zostanie gotowość do alokacji, to Bausparkasse może wypowiedzieć BSV po 10 latach od alokacji, a jeśli to zrobi, tracisz swoje prawo do premii. Ponadto mogłeś kontynuować oszczędzanie przynajmniej w wysokości składki wymaganej do otrzymania premii mieszkaniowej.

Napisany przez matbw
Czy umowy z bonusem oprocentowania można również wypowiedzieć 10 lat po osiągnięciu terminu do zapłaty? Zakładałem, że te stawki są wyłączone.

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego? To właśnie te umowy z dużym bonusem są wypowiadane, właśnie z powodu bonusu, w przeciwnym razie kasy oszczędnościowe nie wypowiadałyby umów.

Napisany przez matbw
ponieważ wtedy ceny były reklamowane również jako umowy oszczędnościowe. w związku z tym można argumentować, że umowę można nadal oszczędzać i kontynuować nawet 10 lat po uzyskaniu praw do alokacji zaciągnięcie pożyczki nie było jedynym celem Wiele towarzystw budowlano-kredytowych aktywnie sprzedawało klientom umowy oszczędnościowe jako inwestycję (tak zwane taryfy inwestycyjne). Głównym argumentem sprzedaży w tych przypadkach nie była korzystna stopa procentowa kredytu, a wyższe oprocentowanie przy rezygnacji z kredytu budowlanego. Na przykład w reklamie BHW było napisane: „Z BHW DispomaXX osiągniesz nawet do 4,25% odsetek od salda przy rezygnacji z kredytu i co najmniej siedmiu latach trwania” oraz „Z BHW Dispo maXX masz całkowitą swobodę. Korzystne kredyty budowlane czy wysoka stopa zwrotu - decydujesz tylko i wyłącznie Ty”

Napisany przez matbw
Wyjątek dla umów premiowych: Zdaniem Centrum Ochrony Konsumentów Badenii-Wirtembergii prawo do wypowiedzenia umowy nie obowiązuje po dziesięciu latach od uzyskania praw do alokacji premii ani kuponów lojalnościowych. Konsultanci ds. ochrony konsumenta powołują się przy tym na fragment uzasadnienia wyroku z dnia 21 lutego 2017 roku. Wskazano w nim, że umowa oszczędnościowa, która oferuje premię odmowy świadczenia kredytu lub kupon lojalnościowy, może mieć inny cel niż otrzymanie kredytu. Może to być również rodzaj umowy oszczędnościowej. https://www.handelsblatt.com/finanze...DdCo672cp9-ap6

Napisany przez NaTwoim13
Przeczytałam to. To, czego chcą, to jedno, a to, co zostanie orzeczone przez najwyższy sąd, to drugie, na co też kasy będą miały prawo i będą wypowiadać umowy na tej podstawie..

Napisany przez fipsi
noelmaxim pisze: Dlaczego? To właśnie te umowy z dużym bonusem są te, które są wypowiadane, właśnie ze względu na bonus, w przeciwnym razie instytucje budowlane nie wypowiadają umów.
Ale: BSQ - instytucja budowlana, która tak naprawdę nią nie jest. Prowadzona przez Związek Prywatnych Instytucji Budowlanych, służy wyłącznie do ustanawiania podstaw prawnych dla wypowiedzenia umów o oszczędzanie w instytucjach nieopłacalnych dla instytutów budowlanych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata