Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Poszukiwana emerytura.

Napisany przez Martin79HN
Witajcie na forum, Chciałbym podjąć decyzję o ubezpieczeniu emerytalnym dla mnie samego jego. Ona ma 35 lat: 48 000 € brutto (pełny etat) (będzie pracować na pełny etat przynajmniej do 60 lub 65 roku życia) On ma 40 lat: 40 000 € brutto (niepełny etat) (planuje przejść na emeryturę w wieku 65 lat) + (dochody z najmu patrz poniżej) Dla niego praca na pełny etat możliwa za 10 lat (dochód mniej więcej taki sam jak dla niej) 3 dzieci = 588 € zasiłku rodzinengo Dochody z najmu: 500 € miesięcznie w dużym mieście (brak zaległości w remoncie) (Mieszkanie bez zadłużenia) Małżeństwo – rozliczenie wspólne, obydwoje w klasie podatkowej 4 Nieruchomość – spłata domu w około 15-20 lat, finansowanie jest ustalone i nie będzie zmieniane! Istnieją umowy budowlane, a okres wiązania oprocentowania przez obciążenie kredytem w najbliższych latach nie przekroczy 1000 € miesięcznie! (niezależnie od stopy procentowej) Mieszanina stóp procentowych finansowania domu: obecnie 1,00% - po 7,5 latach do 1,5 - 1,7% - gotowe w około 15 latach Ona: Riester z dofinansowaniem dla wszystkich 3 dzieci + własna dotacja (fairriester) (aktualnie oszczędzane) saldo około 3000 € On: 4% brutto z poprzedniego roku pomniejszone o dofinansowanie (lokaty bankowe 85% stopy kapitału obrotowego) (aktualnie oszczędzane) saldo około 3000 € Saldo jest tak niskie, ponieważ po 12000 - 14000 € zostały wyjęte na zakup własnego mieszkania! (można opodatkować na starość w oparciu o zasadę opodatkowania odroczonyego) Ona: Dopełnienie fundacji emerytalnej = dodatkowe 500 € emerytury na starość (nierozliczone) On: Fundacja emerytalna = wypłata zabezpieczona w wysokości 50.000 € w wieku 65 lat po odjęciu podatków i innych kosztów (100 € miesięcznie od brutto) Ubezpieczenie od niezdolności do pracy: Ona - Tak w wysokości 500 € / miesięcznie Ubezpieczenie od niezdolności do pracy: On - nie, również nie chce Rezerwy gotówkowe: dostępne (oszczędności) Samochód spłacony, posiada samochód Dzieci: każde ma umowy budowlane z oprocentowaniem kapitału od 1,5 do 2,5% Ubezpieczenie na życie dla obojga: wzajemne, w wysokości 100.000 € Ubezpieczenie na życie kapitałowe: Ona w wieku 65 lat = 13.000 € (również dostępne od razu w wypadku śmierci) Śmierć wskutek wypadku 26.000 € Jednakże moja żona (na moją emeryturę) na pewno będzie zarabiała brutto 55.000 € - 60.000 €. (On 5 lat wcześniej niż ona na emeryturze) Oraz dochody z wynajmu (mieszkania) również wzrosną. 10.000 € / rok (zarządzanie & wielu właścicieli obecnych, dlatego ryzyko minimalne) Oczekuję mojej emerytury na poziomie około 1000 € miesięcznie = 12.000 € rocznie, nieopodatkowane. (gdy przejdę na emeryturę w wieku 65 lat!) Które fundusze emerytalne mogą zostać wybrane dla mężczyzny, aby zaoszczędzić podatki? Chciałbym również, tak jak moja żona, zabezpieczyć dla siebie dodatkową emeryturę. Czy w ogóle ma sens zawarcie takiego ubezpieczenia? Jesteśmy obecnie bardzo pewni naszej sytuacji. Cieszę się z informacji i opinii.

Napisany przez Studi24
Cześć Martin79HN, UBEZPIECZENIE [BU]: Ty = Tak w wysokości 500 € / miesiąc UBEZPIECZENIE [BU]: On = Nie, również nie chce UBEZPIECZENIE NA ŻYCIE: obu stron na kwotę 100.000 € wzajemnie Aktualnie stojący na bardzo solidnym gruncie. Według mnie to nie pasuje do siebie. Jak 500,00 € świadczenia z ubezpieczenia chorobowego ma sens? To nie jest nawet blisko wystarczające do zabezpieczenia statusu i zostanie zaliczone do zasiłku socjalnego (w przypadku korzystania z ubezpieczenia). Uważam również, że nawet 100.000,00 € ubezpieczenia na życie jest zdecydowanie niewystarczające, szczególnie gdy jest trójkę dzieci (prawdopodobnie jeszcze stosunkowo młodych). Te kwestie należy ustawić przed myśleniem o emeryturze. Fairriester Nie uważam go za idealnego dostawcę planu Riester, ale sytuacja dotycząca dofinansowania jest naprawdę dobra. Aby zaoszczędzić podatki, na jaką emeryturę może zdecydować się mężczyzna? Oszczędzanie podatków nie powinno być motywacją dla budowy emerytury. Pozdrowienia Studi24

Napisany przez florianmeier
Studi24 pisze: Nie uważam, że jest to idealny dostawca Riester, ale sytuacja dotycząca dofinansowania jest na pewno dobra.
Kto oferuje obecnie dobry produkt Riester?

Napisany przez Studi24
Która firma oferuje obecnie dobrą ofertę na Riester? Z mojego punktu widzenia, na przykład Condor (Congenial - riester garant), Continentale (RiesterRente Garant) i Alte Leipziger (ALfonds), idealnie nawet jako taryfy netto. Przystępne koszty bieżące (również dzięki wykorzystaniu ETF-ów) i rozsądne podstawy obliczeń, które pozostaną niezmienione nawet przy wszystkich powszechnych zmianach umów. Obecnie unikałbym klasycznych ubezpieczeń emerytalnych typu Riester oraz dostępnych obecnie planów oszczędzania w funduszach Riester, choć Fairriester to obecnie najlepsza opcja na rynku.

Napisany przez Martin79HN
Hej Studi24, Dziękuję za Twoje informacje. Odnośnie do ubezpieczenia na życie mojej żony. 500€ miesięcznie przy wysokiej klasie ryzyka kosztuje 36€ miesięcznie. Jej roszczenie do renty ubezpieczeniowej wynosi około 800€ + 500€ ubezpieczenia na życie = 1300€ (różnica do obecnego około 1000€) Mogę zawsze zwiększyć etat na pełny etat i tym samym finansowo wesprzeć. Lub możemy sprzedać mieszkanie za około 150.000€/160.000 € i być płynnymi finansowo. Dlatego też nie mam ubezpieczenia na życie Mam pracę w niskiej klasie ryzyka i jestem starszy od mojej żony. Odnośnie Riester, stawiam na plan oszczędnościowy w banku z zerowym ryzykiem, aby po 10/15 latach spłacić mnie/nas. Wada to odroczone opodatkowanie. Moja żona skłania się ku przekształceniu jej kapitału Riester. Dlatego wybiera fairriester. (Zabiera ze sobą 3 x dopłaty 300€ za każde dziecko) ubezpieczenie na życie ryzykowne na 100t wystarczające. Oboje w pracy, pozostały dług 400t, wartość domu mieszkania 650t, saldo w Bausparverträge około 60t, gotówka 30t Bardziej chodzi mi o kwestię emerytury, co można odliczyć podatkowo. Pozdrowienia Martin79Hn

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata