- czw lut 21, 2019 10:57 am
Witajcie na forum,
Chciałbym podjąć decyzję o ubezpieczeniu emerytalnym dla mnie samego jego.
Ona ma 35 lat: 48 000 € brutto (pełny etat) (będzie pracować na pełny etat przynajmniej do 60 lub 65 roku życia)
On ma 40 lat: 40 000 € brutto (niepełny etat) (planuje przejść na emeryturę w wieku 65 lat)
+ (dochody z najmu patrz poniżej)
Dla niego praca na pełny etat możliwa za 10 lat (dochód mniej więcej taki sam jak dla niej)
3 dzieci = 588 € zasiłku rodzinengo
Dochody z najmu: 500 € miesięcznie w dużym mieście (brak zaległości w remoncie)
(Mieszkanie bez zadłużenia)
Małżeństwo – rozliczenie wspólne, obydwoje w klasie podatkowej 4
Nieruchomość – spłata domu w około 15-20 lat, finansowanie jest ustalone i nie będzie zmieniane!
Istnieją umowy budowlane, a okres wiązania oprocentowania przez obciążenie kredytem w najbliższych latach nie przekroczy 1000 € miesięcznie! (niezależnie od stopy procentowej)
Mieszanina stóp procentowych finansowania domu: obecnie 1,00% - po 7,5 latach do 1,5 - 1,7% - gotowe w około 15 latach
Ona: Riester z dofinansowaniem dla wszystkich 3 dzieci + własna dotacja (fairriester) (aktualnie oszczędzane) saldo około 3000 €
On: 4% brutto z poprzedniego roku pomniejszone o dofinansowanie (lokaty bankowe 85% stopy kapitału obrotowego) (aktualnie oszczędzane) saldo około 3000 €
Saldo jest tak niskie, ponieważ po 12000 - 14000 € zostały wyjęte na zakup własnego mieszkania! (można opodatkować na starość w oparciu o zasadę opodatkowania odroczonyego)
Ona: Dopełnienie fundacji emerytalnej = dodatkowe 500 € emerytury na starość (nierozliczone)
On: Fundacja emerytalna = wypłata zabezpieczona w wysokości 50.000 € w wieku 65 lat po odjęciu podatków i innych kosztów (100 € miesięcznie od brutto)
Ubezpieczenie od niezdolności do pracy: Ona - Tak w wysokości 500 € / miesięcznie
Ubezpieczenie od niezdolności do pracy: On - nie, również nie chce
Rezerwy gotówkowe: dostępne (oszczędności)
Samochód spłacony, posiada samochód
Dzieci: każde ma umowy budowlane z oprocentowaniem kapitału od 1,5 do 2,5%
Ubezpieczenie na życie dla obojga: wzajemne, w wysokości 100.000 €
Ubezpieczenie na życie kapitałowe: Ona w wieku 65 lat = 13.000 € (również dostępne od razu w wypadku śmierci) Śmierć wskutek wypadku 26.000 €
Jednakże moja żona (na moją emeryturę) na pewno będzie zarabiała brutto 55.000 € - 60.000 €. (On 5 lat wcześniej niż ona na emeryturze) Oraz dochody z wynajmu (mieszkania) również wzrosną. 10.000 € / rok (zarządzanie & wielu właścicieli obecnych, dlatego ryzyko minimalne)
Oczekuję mojej emerytury na poziomie około 1000 € miesięcznie = 12.000 € rocznie, nieopodatkowane. (gdy przejdę na emeryturę w wieku 65 lat!)
Które fundusze emerytalne mogą zostać wybrane dla mężczyzny, aby zaoszczędzić podatki? Chciałbym również, tak jak moja żona, zabezpieczyć dla siebie dodatkową emeryturę.
Czy w ogóle ma sens zawarcie takiego ubezpieczenia? Jesteśmy obecnie bardzo pewni naszej sytuacji.
Cieszę się z informacji i opinii.