Re: Pytanie dotyczące zrozumienia umowy dotyczącej filarem systemu emerytalnego Riestera powiązanej z funduszami.
Napisany przez Ann -
- pt lut 22, 2019 9:36 am
Witajcie,
próbuję właśnie zrozumieć umowę mojego partnera życiowego i utknąłem przy umowie Riester związanej z funduszami. Nie mam takiej umowy i jeszcze nie zapoznałem się z nią dokładnie, podobno mój partner również.
To, czego nie rozumiem - proszę nie śmiać się - teoretycznie wpłacona suma oraz dopłaty pozostają do emerytury. Jednak umowa ma ogromne koszty otwarcia i dystrybucji (w 2017 wynosiły 499 EUR, a w 2018 = 140,00 - dlaczego są one tak różne, czy ktoś wie dlaczego? W zasadzie miały być pobierane tylko przez pierwsze 5 lat, ale zaakceptowano każdoroczną podwyżkę dynamiki przez mojego partnera i w związku z tym te 5 lat znowu zaczynają się od nowa - ale zapytam dostawcę dokładniej o to) oraz dodatkowo wysokie roczne koszty administracyjne w wysokości około 250 EUR.
Teraz moje właściwe pytanie, które wolę zadać tutaj, a nie dostawcy :-) Wpłata i dopłata będą zwrócone - ale z czego teraz będą potrącane te wysokie koszty?
Mam pewną specyfikację oraz dwie sumy:
- Suma: gwarantowane oszczędności emerytalne oznacza wpłatę wraz z dopłatami
- i suma: Wasze oszczędności emerytalne na dzień 31.12.2018 roku z niższą sumą - gdzie potrącone są również opłaty itp. Ale ta suma mnie w końcu nie obchodzi, bo teoretycznie otrzymam pierwszą sumę... mam nadzieję, że rozumiecie, co mam na myśli...
Dziękuję z góry i pozdrowienia
Ann