Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytanie dotyczące zrozumienia umowy dotyczącej filarem systemu emerytalnego Riestera powiązanej z funduszami.

Napisany przez Ann
Witajcie, próbuję właśnie zrozumieć umowę mojego partnera życiowego i utknąłem przy umowie Riester związanej z funduszami. Nie mam takiej umowy i jeszcze nie zapoznałem się z nią dokładnie, podobno mój partner również. To, czego nie rozumiem - proszę nie śmiać się - teoretycznie wpłacona suma oraz dopłaty pozostają do emerytury. Jednak umowa ma ogromne koszty otwarcia i dystrybucji (w 2017 wynosiły 499 EUR, a w 2018 = 140,00 - dlaczego są one tak różne, czy ktoś wie dlaczego? W zasadzie miały być pobierane tylko przez pierwsze 5 lat, ale zaakceptowano każdoroczną podwyżkę dynamiki przez mojego partnera i w związku z tym te 5 lat znowu zaczynają się od nowa - ale zapytam dostawcę dokładniej o to) oraz dodatkowo wysokie roczne koszty administracyjne w wysokości około 250 EUR. Teraz moje właściwe pytanie, które wolę zadać tutaj, a nie dostawcy :-) Wpłata i dopłata będą zwrócone - ale z czego teraz będą potrącane te wysokie koszty? Mam pewną specyfikację oraz dwie sumy: - Suma: gwarantowane oszczędności emerytalne oznacza wpłatę wraz z dopłatami - i suma: Wasze oszczędności emerytalne na dzień 31.12.2018 roku z niższą sumą - gdzie potrącone są również opłaty itp. Ale ta suma mnie w końcu nie obchodzi, bo teoretycznie otrzymam pierwszą sumę... mam nadzieję, że rozumiecie, co mam na myśli... Dziękuję z góry i pozdrowienia Ann

Re: Pytanie dotyczące zrozumienia umowy dotyczącej filarem systemu emerytalnego Riestera powiązanej z funduszami.

Napisany przez Studi24
teoretycznie wpłacona suma i dopłaty pozostają do momentu osiągnięcia wieku emerytalnego. Poprawne, dostawca musi zagwarantować co najmniej wpłacone składki + dopłaty na początku emerytury. w 2017 r. było to 499 EUR, a w 2018 r. = 140,00 - dlaczego są one tak różne, nie wiadomo. Czy ktoś wie, dlaczego? 499 EUR będą w dużej mierze wynikać z początkowych składek na początku umowy i wydaje się, że teraz zostały spłacone (na cały okres umowy). Kwota 140 EUR będzie w dużej mierze wynikać z podwyżek dynamiki, jeśli dynamika była przyjmowana co roku i te należy jeszcze spłacić. Zawsze zaleca się usunięcie dynamiki z umowy Riester, ponieważ dynamika zazwyczaj nie ma sensu w umowie Riester. Składka po prostu jest dostosowywana do idealnej sytuacji dotacji i koniec. Nie ma potrzeby stosowania dynamiki. O które składki obecnie mówimy, aby lepiej zakwalifikować koszty administracyjne, i jakie fundusze są uwzględnione w umowie, lub u jakiego dostawcy w ogóle została zawarta umowa? Ale ta suma w końcu jest mi obojętna, ponieważ teoretycznie otrzymam tę pierwszą sumę... mam nadzieję, że rozumiecie, co mam na myśli... Koszty końcowe zawsze są potrącane z wpłat. Czasami w ciągu pierwszych pięciu lat, czasami w ciągu pierwszych ośmiu lat, a czasami przez cały okres trwania umowy. Im dłużej rozłożone, tym lepiej dla rozwoju umowy. Pozdrowienia Studi24

Napisany przez Reibold
Cześć Ann, najlepiej dostawca może wyjaśnić, jakie koszty kiedy występują i dlaczego. Wszystkie koszty muszą zostać odzyskane przez zyski z umowy do momentu rozpoczęcia renty. Dostawca zagwarantował to, aby uzyskać certyfikat jako umowę riester. A najlepiej, gdyby pozostał dodatkowy zysk dla klienta. Zazwyczaj umowy te są konstruowane w ten sposób: Ubezpieczyciel inwestuje przeważającą część środków klientów i dopłat, razem z pieniędzmi z tradycyjnych ubezpieczeń emerytalnych i na życie, w tak zwanym bezpieczne formy inwestycji. Na przykład w obligacje rządowe lub nieruchomości. W ten sposób uzyskuje się około 3% rocznie dla klientów, pomimo niskiego oprocentowania. Teraz co roku oblicza się, ile pieniędzy musi być ulokowanych w ten sposób, aby do momentu rozpoczęcia renty wszystkie koszty zostały odzyskane. Tylko pozostałe pieniądze są inwestowane w fundusze. Można w ten sposób uzyskać dodatkową wartość dla klienta. Na dłuższą metę ten system powinien działać. Tylko jeśli wszystkie inwestycje jednocześnie rozwijają się źle, ubezpieczyciel musi sam ponieść straty. Z poważaniem Alexander Reibold Niezależne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez Ann
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. Bardzo mi to pomaga. Oznacza to, że w zasadzie mam dwie sumy - raz z zyskiem ze funduszu i raz z wpłatami wraz z dopłatami. Czy wiecie, co by się stało, gdybyśmy zawiesili umowę? Tak jak ja to widzę, nadal będziemy płacić opłaty administracyjne. Skąd one by wtedy zostały odjęte? Jeśli umowa trwa od kilku lat. Fundusz zostanie wtedy zawieszony, czy też ta suma nadal będzie pracować, a może w tym przypadku opłaty zostaną pobrane - ale co się stanie, gdy środki zostaną wyczerpane. Dziękuję bardzo Ann

Napisany przez Reibold
Cześć Ann, z chwilą rozpoczęcia emerytury kwoty z bezpiecznej inwestycji i z funduszu zostaną ponownie połączone. Jeśli w sumie będzie mniej niż wpłacono, ubezpieczyciel musi zrekompensować stratę. Dlatego prawdopodobnie, gdy nie będą wpływać już żadne składki, ubezpieczyciel natychmiast rozwiąże fundusz i również bezpiecznie ulokuje te pieniądze, aby z zysków opłacić koszty zarządzania. Byłoby rozsądne, gdyby twój partner życiowy skonsultował się raz z dostawcą. Należy omówić sytuację, obliczyć, ile dopłat i zwrotów podatku może otrzymać, i ile sam musi wpłacić. Wtedy będzie mógł zdecydować, czy umowa jest opłacalna. Ponieważ emerytura będzie opodatkowana w późniejszym terminie, a nie znamy jeszcze wysokości stawki podatkowej dla emerytów, moim zdaniem oszczędzający w ramach programu Riester powinien otrzymać co najmniej 30% wsparcia. Bez znaczenia, czy jest to dopłata czy zwrot podatku. Jeśli ma się dwójkę dzieci lub zarobki znacznie przewyższają średnią krajową, to powinno być łatwe do osiągnięcia. Z poważaniem Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata