- pt lut 22, 2019 3:40 pm
Hej,
ponieważ nie mam pojęcia, czy coś takiego byłoby możliwe, potrzebuję ogólnej orientacji.
W tej sytuacji:
W 2014 roku, z powodów zawodowych, musieliśmy się przeprowadzić. Moi teściowie zaoferowali nam możliwość kupienia domu w sąsiedztwie, w którym moglibyśmy początkowo wynająć mieszkanie.
Dom (około 110 m² powierzchni mieszkalnej, działka około 900 m² z budynkami gospodarczymi, czyli szopą i garażem) został praktycznie odnowiony przed wprowadzeniem (elektryka, ogrzewanie, łazienka). W 2018 roku dach (Dom główny i boczny) został wymieniony i ocieplony. Dom jest więc w dobrym stanie.
Pierwotnym pomysłem było to, że po dziesięciu latach będziemy mogli kupić Dom od moich teściów.
Teraz jednak mojego teścia zainteresowała sprzedaż nam domu już wcześniej. Dla niego istnieją dwie przesłanki:
a) Prawdopodobnie rosnące odsetki;
b) Wykorzystanie świadczenia Baukindergeld (jedno dziecko).
Cena sprzedaży byłaby bardziej niż uczciwa: 105 000 euro, plus koszty nabycia.
Rzeczywista wartość domu szacowana jest na 189 000-210 000 euro. (Teść chce więc zrobić coś dobrego dla swoich dzieci).
Teraz problem:
Kupno oczywiście nie było planowane teraz, a dopiero w 2024 roku - więc brak wkładu własnego, około 30 000 euro zobowiązań.
Od marca 2019 roku moja żona zacznie pracować po urlopie rodzicielskim, co zwiększy nasz dochód:
Naszy miesięczny dochód wyniesie wtedy około 4000 euro.
Jestem urzędnikiem (w tym roku jeszcze na okresie próbnym, w przyszłym roku na stałe), mamy jedno dziecko.
Czy widzicie szansę na możliwość sfinansowania w najbliższym czasie (teraz lub od 2020 roku jako urzędnik na stałe)?
A może uważacie, że nie ma na to szansy i lepiej poczekać/musieć do 2024 roku?
Być może istnieje także możliwość spłacenia istniejących zobowiązań z uwagi na niską cenę w stosunku do wartości?
Jak już wspomniałem, na razie wszystko jest hipotetyczne.
Już teraz dziękuję za wasz trud.
Tomek