Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Spadkobiercy i biżuteria

Napisany przez ProfFF
Dzień dobry, oto więc: szkatułka biżuterii Babci. Teraz jest moja i mogę z nią robić, co chcę. Zawiera: obrączki ślubne, łańcuszki i amulety. Jest też order pochodzący od mojego dziadka. Nie wiem, ile to wszystko jest warte, ale jak można to sprawdzić? Przecież powinna za tym kryć się wartość sentymentalna, czyż nie? Bijuteria moim zdaniem nie jest nic warta, gdy się ją nosi ze sklepu, prawda? Niestety nie mogę nosić tego, bo wszystko jest za duże. Może przekazać dalej raz jeszcze. Goldschmiede-Arbeit z tamtych czasów powinna być naprawdę poszukiwana, bo współcześnie takich rzeczy w tradycyjnym sensie już nie ma. Mam na myśli, że w małej skali faktycznie otrzymuje się na końcu unikatowy przedmiot. Szkoda.

Napisany przez brainy
No tak, są tam inwestorzy w programie z zerowym gwiazdkowym kucharzem Horstem Lichterem...

Napisany przez 2utopus
Sprawdź najpierw, czy rzeczy są stemplowane - złoto często jest oznaczane jako 333, 585 lub 750, a srebro jako 925. Dzięki temu zna się już pewną wartość materialną. Wartość emocjonalną raczej będziesz miała dla siebie. Możesz zapytać lokalnych złotników o wycenę, ale uważaj - niektórzy starają się oszukiwać i wykorzystać klientów, więc lepiej otrzymać kilka ofert. Gotówka za rzadkości - oferuję 80€... ;-) to oczywiście też alternatywa - tam otrzymasz niezależną ocenę.

Napisany przez Leberwurstliebe
Zabawnie, od razu pomyślałem o programie Bares für Rares ^^ W tej roli Kucharz Zero Gwiazdek Horst Lichter wydaje mi się interesujący, nawet regularnie oglądam ten program. Oczywiście takie rzeczy mają zawsze wartość emocjonalną, ale jeśli nie pasują, to biżuterii nie trzeba sztucznie przechowywać w domu. Zwłaszcza obrączki, pierścionki ślubne i łańcuszki z pewnością ucieszyłyby kogoś innego. Sugeruję również sprawdzenie lokalnego skupu złota/biżuterii. Musisz samodzielnie dowiedzieć się, ile jest wart twój klejnot. Na stronie https://juwelier-schillinger.de zauważyłem, że nie tylko można tam sprzedać biżuterię, ale także wykonac przeróbki. Dobra jubiler potrafi tak przekształcić obrączki, że będą ci odpowiadać i pasować.

Napisany przez Henschel81
Idź do kilku jubilerów i daj im oszacować biżuterię. Zrób to u kilku, aby sprawdzić, czy ktoś próbuje Cię oszukać. Nie sprzedawaj od razu pierwszemu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata