Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt TA kontra kredyt ratalny

Napisany przez Sascha87
Cześć wszystkim, krótka informacja o mnie. Mam 32 lata, 8 lat temu zbudowałem Dom i teraz muszę przystąpić do planowania refinansowania. Na pierwszy rzut oka nie widzę niczego przeciwko pierwszej ofercie, a wy jak to widzicie? refinansowanie rozpoczyna się w czerwcu 2021 125.000€ Mam teraz do dyspozycji dwie oferty. 1. Oferta Schwäbisch Hall FuchsTopZins 10, zabezpieczenie stopy procentowej na 10 lat pożyczka TA z wykupem poprzez umowę o oszczędności budowlane Po przyznaniu umowy o oszczędności budowlanej pożyczka TA zostanie uregulowana przez umowę o oszczędności budowlane. Przewidywany czas trwania pożyczki TA to 9 lat i 8 miesięcy Warunki pożyczki TA Oprocentowanie roczne 1,410% na okres 10 lat Dane twojego konta oszczędnościowego budowlanego Program taryfowy Fuchs 04, wariant FuchsImmo 1 (XL) Oprocentowanie oszczędności budowlanych 0,1% Oprocentowanie pożyczki budowlanej przy wykorzystaniu 100% wypłaty i oprocentowania od dnia do dnia wynosi 2,00% Roczna stopa oprocentowania od daty przyznania 2,26% 07.2021 - 02.2031 Stawka procentowa: 146,88€ Wpłata oszczędności: 493,12€ = 640,00€ Składka oprocentowania i kapitału 03.2031 - 11.2040 640,00€ Okres spłaty twojej pożyczki budowlanej wynosi 9 lat i 9 miesięcy Roczna stopa oprocentowania na okres całkowity od wypłaty pożyczki TA wynosi 2,01% Suma kosztów pożyczki TA i umowy o oszczędności budowlanej od daty obliczenia: 24.986,42 euro. W rocznej stopie oprocentowania uwzględniona jest również opłata za zawarcie umowy. Odsetki od oszczędności na koncie oszczędnościowym 278,57 EUR Całkowite koszty umowy o oszczędności budowlanej od daty obliczenia 7.948,35 EUR Koszty pożyczki TA (pożyczka oprocentowana) Odsetki odsetki 17.038,08 EUR 2. Oferta Jest to pożyczka ratyfikowana 125.000€ Zabezpieczenie stopy procentowej na 20 lat Stopa procentowa 2,05% Rocznie: 2,07 Rata 640€ Okres spłaty 19 lat i 10 miesięcy Wartość oprocentowania: 27.214,03€ Ponieważ oferta druga wiąże się z zmianą banku, dojdą tutaj jeszcze koszty notarialne. Pozdrowienia, Sascha

Napisany przez 2utopus
Osobiście zalecałbym nie wchodzenie zbyt wcześnie w refinansowanie - zawsze wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Czy kwota powyżej 640€ nie jest możliwa/akceptowalna? Osobiście wolałbym dołożyć trochę więcej, aby skrócić czas/długość wiązania oprocentowania. Osobiście wybrałbym, na przykład, wiązanie oprocentowania na 10 lat - zamiast 4,5% spłaty, lepiej zdecydować się na 1,5% oprocentowania oraz na przykład 6% spłaty z wyższą ratą, na przykład 800€ - wówczas po 10 latach nie pozostanie tyle długu. W przypadku umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, oczywiście trzeba zapłacić opłaty za jej zawarcie i w pierwszych latach nie będzie spłaty, a równocześnie z niskim oprocentowaniem będą gromadzone środki.

Napisany przez Hilfe
Znajdź coś tańszego. Skąd to pochodzi? Od banku domowego? Spróbuj skorzystać z pośrednika

Napisany przez Sascha87
Osobiście zwróciłbym uwagę, aby nie wchodzić zbyt wcześnie w finansowanie następcze - zawsze wiąże się to z dodatkowymi kosztami. Opłata wynosi 0,17%. Więcej niż 640€ nie jest możliwe/akceptowalne? Powinienem wspomnieć, że obecnie trwa kredyt KFW, który jest obsługiwany miesięcznie kwotą 340€. Jego termin wygaśnięcia to grudzień 2022 r. (po 10 latach), więc jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie - obecnie nie da się wygospodarować więcej niż 640€ i trzeba znaleźć rozsądne rozwiązanie. Przy kontrakcie oszczędnościowo-kredytowym oczywiście trzeba ponieść koszty zamknięcia umowy. Mimo tych kosztów, oferta 1 jest o 2200€ + koszty notarialne tańsza. W początkowych latach nie mam skłonności do spłacania, ale równocześnie gromadzę oszczędności przy niskich stopach procentowych. To mnie trochę mniej martwi, ponieważ przy takiej samej długości kontraktu interesująca jest suma całkowitych kosztów. Od kogo pochodzi ta oferta? Oferta 1 pochodzi od banku domowego (Schwäbisch Hall), oferta 2 od innego banku. Może warto skonsultować się z pośrednikiem Dr. Klein, którzy zaoferowali 1,98% i mocno namawiają w kierunku DSL-Bank (co najmniej pośrednik lokalny). Dziwne, że wszystko tam jest związane z DSL-Bank (notesy, długopisy, podkładki pod mysz), ale przecież tylko naiwny mógłby podejrzewać coś złego. Ponadto niektóre komentarze na temat DSL-Bank nie są zbyt pozytywne. Dla mnie ten niewielki dodatek i usługi lokalne są już bardziej atrakcyjne.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Sascha, jaka jest przybliżona wartość domu i jak wysoka była dotychczasowa rata? Mam pytanie dotyczące OT: Jakie były planowane koszty przed rozpoczęciem budowy i jakie były rzeczywiste koszty?

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam Sascha87, oba te oferty są złe, absolutnie złe. Masz już za sobą 10 lat i chcesz jeszcze przez kolejne 10 lat płacić tylko odsetki? Oferta 1 Całkowicie niewłaściwy model, jeśli to jest absolutnie konieczne, to zupełnie niewłaściwa umowa oszczędnościowa na przeznaczenie mieszkaniowe. Oferta 2 Oprocentowanie jest zdecydowanie za słabe, tutaj - jeśli pożądana jest taka pewność odnośnie oprocentowania - bardziej sensowna byłaby opcja kompleksowej spłaty kredytu, a oprocentowanie musiałoby być znacznie korzystniejsze. Należy również wziąć pod uwagę podejście utopusa, tym bardziej że stawka 1,5% na 10 lat będzie wyraźnie niższa.

Napisany przez Sascha87
Jakie są Twoje wyobrażenia na temat ram, w jakich powinno się poruszać takie finansowanie. Jaka jest wartość domu i jak wysoka była dotychczasowa rata? Przy obecnych cenach nieruchomości w okolicach 260 000 € są one z pewnością realistyczne. Dotychczas płaciliśmy Bankowi domowemu 608,51 € miesięcznie (który ma zostać spłacony). KFW 1020,50 € co kwartał Jakie były Wasze pierwotne koszty planowane przed rozpoczęciem budowy i jakie były rzeczywiste koszty? Planowano 227 000 €. Dzięki dużej ilości własnej pracy udało nam się to osiągnąć. Oferta 1 Całkowicie nieodpowiedni model, jeśli konieczne jest jego obecność, to zupełnie niewłaściwy plan budowy. Ponieważ w ciągu pierwszych 10 lat płaci się tylko odsetki? Porównując modele zawsze brałem pod uwagę stopę spłaty, efektywną stopę procentową i koszty ogólne, to dla mnie wydawało się, że ta oferta jest lepsza. W kontekście 20 lat przy spłacie 640 € Oferta 2 Oprocentowanie jest zdecydowanie zbyt wysokie, jeśli zależy na stałym oprocentowaniu, bardziej sensowna wydaje się opcja z pełną spłatą, a oprocentowanie musi być znacznie korzystniejsze. W obu modelach jest to opcja pełnej spłaty. 19 lat i 10 miesięcy Według Ciebie w jakim przedziale powinna się poruszać stopa procentowa? Należy również zauważyć pomysł odnoszący się do utopus, zwłaszcza że 1,5% przez 10 lat będzie zdecydowanie przebite. Jestem świadom, że wyższa rata oznacza skrócenie czasu spłaty / oprocentowanie. Faktem jest, że kwota 640 € to wartość, z którą muszę sobie poradzić i muszę z niej wyciągnąć jak najlepsze korzyści. Zakładając, że przy stałej 10-letniej stopie procentowej wynoszącej 1% oraz wspomnianej spłacie 640 €, ryzyko opłacenia reszty kwoty znacznie wyższą stopą procentową byłoby dla mnie zbyt duże. Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi. Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Sascha87 pisze: Jakie było pierwotne planowanie kosztów przed rozpoczęciem budowy i jakie były rzeczywiste koszty? Zaplanowano 227 000€. Dzięki dużej ilości własnej pracy udało się tego dokonać.
OT Miło się czyta, że mimo dużej ilości własnej pracy Dom został ukończony, a poza tym, można rzeczywiście zbudować domek za 227 000 euro W jakim mieście (z uwzględnieniem lokalnych banków) został zbudowany?

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: OT Z tym, że można zbudować Dom za 227 000 euro.
Zapominasz, że to już było 8 lat temu, z corocznymi wzrostami cen w wysokości 4-5%. Klasyczna wpadka, powiedziałbym.

Napisany przez NaTwoim13
Tneub, to było ironicznie wymyślone, oczywiście buduję teraz Dom za 220.000 euro. Przedstaw, gdzie i jaki jest poziom prac własnych, jakie warunki obowiązują, jaki standard, jakie wyposażenie, jaki człowiek w jakim otoczeniu. Nie można tu wygłaszać ogólnikowych opinii, stwierdzenie za 220.000 euro nie da się zbudować domu jest uogólnieniem i nie jest prawdziwe!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Tneub, to było ironicznie, oczywiście że buduję dziś Dom za 220 000 euro. Zanim coś się pojawi! Gdzie? Ile własnej pracy? Przy jakich warunkach? Jaki standard, jakie wyposażenie? Jaki człowiek w jakim otoczeniu? Nie można tu dokonywać ogólnikowych stwierdzeń, i stwierdzenie, że za 220 000 euro nie można zbudować domu, jest ogólnikowe i nieprawdziwe!
Przecież to wiem. Przy tobie jako inwestor dostaje się nawet coś ekstra.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata