Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: 200 000 euro do dyspozycji. Fundusz ETF na emeryturę za 30 lat.

Napisany przez MrStan
Witaj Droga Społeczności Po przejrzeniu zestawienia i konsultacji zdecydowałem, że nie będę kupował nieruchomości, ale zainwestuję moje pieniądze w fundusze ETF i za około 25-30 lat wypłacę sobie emeryturę. Na początek chcę ulokować 200 000 euro (to oczywiście nie cała moja oszczędność). W miarę dalszych zysków będę regularnie doładowywał kwotami od 10 000 do 15 000 euro rocznie. Co oznacza, że całkowita suma oszczędności w pierwszych latach wyniesie około 200 000 + kolejne około 150 000 przez następne 10 lat w rocznych ratach. Planuję postępować ostrożnie i zainwestować przede wszystkim w 1-3 ETF-y na cały świat, a następnie je zostawić. Co mnie zastanawia, to kwestia dywidendy, kapitalizacji, co nie do końca rozumiem na podstawie nowego prawa z 2018 roku. Chciałbym trzymać te akcje do końca, a więc zobaczymy się za 30 lat. Czy teraz lepiej wybrać dywidendy? Czy mógłby mi ktoś doradzić, jak najlepiej postąpić. Może ktoś mógłby mi pomóc z kwotą wolną od podatku i zaproponować odpowiedni model. Już założyłem konto na DKB Bank, jeśli to pomoże ze względu na opłaty itp. Będę wdzięczny za małą listę ETF-ów odpowiadającą powyższemu przykładowi. Bardzo cieszę się z waszych komentarzy! Z poważaniem MrStan

Napisany przez 2tneub
Cały temat rozpłatkowania i kapitalizacji zbliżył się do kontroli podatkowej. Kiedyś wybierałeś rozpłatny ETF, jeśli Twój limit zwolnienia podatkowego nie był jeszcze wyczerpany, ponieważ dochody z ETF-a kapitalizującego były opodatkowane dopiero w momencie sprzedaży, co oznaczało przeniesienie opodatkowania. Teraz musisz opodatkować również z góry odliczoną kwotę podatkową w przypadku funduszy kapitalizujących. W tym sensie podatkowo nie ma dużych różnic. https://www.justetf.com/de/news/etf/...z-ab-2018.html Jeśli chcesz uniknąć zachodu z ponownym inwestowaniem wypłat, najlepszym wyborem byłby ETF kapitalizujący. Jeśli i tak inwestujesz 1-2 razy w roku, to prawdopodobnie nie ma zbyt wielkiego znaczenia, czy inwestujesz kwotę X czy kwotę X + wypłatę ponownie. Inwestowanie w 3 razy więcej światowych ETF-ów moim zdaniem nie ma sensu, ponieważ inwestujesz w te same firmy trzykrotnie i ponosisz trzykrotne koszty. Jeśli chcesz zastosować strategię 3 ETF-ów, zaleca się moim zdaniem wyważone inwestowanie w ETF-ach światowych, wschodzących rynków i europejskich. Dla lepszych wskazówek w tym obszarze polecam odwiedzić forum papierów wartościowych.

Napisany przez MrStan
Dziękuję Ci bardzo. To bardzo mi pomaga. Również tak to zrozumiałem podsumowując, ale obliczenia były dla mnie trudne do zrozumienia. Chętnie możesz jednak polecić mi kombinację, np. bank DKB ze względu na opłaty. W przeciwnym razie opublikuję jeszcze raz. Pozdrawiam MRSTAN

Napisany przez 2tneub
Jako laik nie uważam za sensowne udzielać zaleceń. Musisz samodzielnie znaleźć dla siebie sensowne ETF-y oferowane przez DKB. Zalecałbym wcześniej zapoznanie się z informacjami na forum papierów wartościowych, aby zorientować się, w jakim kierunku chcesz iść. Moja selekcja ETF-ów w DKB była wtedy bardziej skoncentrowana na planach oszczędnościowych dotyczących ETF-ów akcyjnych.

Napisany przez 2titan1981
Chciałbym również wpłacić pieniądze w kilku krokach. Przy dużej sumie zależy mi na tym, aby opłaty depozytowe były niskie, a koszty dodatkowe przy zakupie także. Fundusze, które wcześniej rozważałeś, nie powinny generować kosztów zakupu w depozycie większych niż 1%. Dodatkowo sam depozyt nie powinien pobierać opłaty rocznej lub być większej niż 30 €/rok. Wybierz fundusze, zgodnie ze swoją strategią inwestycyjną. Wagi mogą się nieznacznie zmieniać, więc trzeba będzie sprawdzić, jak będą rozdzielone udziały. 1. Świat 2. Świat + rynki wschodzące 3. Świat + rynki wschodzące + Europa 4. Ameryka Północna + rynki wschodzące + Europa + Pacyfik Oczywiście, można byłoby wejść w bardziej szczegółowe aspekty w zależności od rozmiaru, ale im więcej funduszy, tym trudniej znaleźć depozyt z niskimi kosztami. Być może konieczne byłoby założenie kilku depozytów, co wiązałoby się z większym nakładem pracy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata