- czw lut 28, 2019 8:47 pm
Cześć,
jestem tutaj nowy i mam nadzieję na wskazówki dotyczące właściwego finansowania następującego przedsięwzięcia:
W 2017 r. kupiłem Dom jednorodzinny w Saksonii na północ od Drezna za kwotę 50 tys. euro. Od tego czasu, przy użyciu środków własnych i przy pomocy specjalistycznych firm, został odnowiony (m.in. drenaż/uszczelnienie, nowe okna, nowa tynk, nowy dach, nowa instalacja elektryczna, nowe rury kanalizacyjne,...). W ramach remontu do tej pory zostało zainwestowanych około 160 000 euro. Sumarycznie, wraz z zakupem, wydano dotychczas 210 000 euro. Aby sfinalizować remont (głównie instalacje sanitarną, wykończenie wnętrz, podłogi) według wycen kosztowych potrzebne będą około 120 000 euro.
- Chciałbym mieć pewien zapas, dlatego chciałbym wziąć kredyt w wysokości 150 000 euro.
- Planuję comiesięczną ratę w wysokości około 1 200 euro.
- kredyt ten powinien być udostępniony w całości w tym roku (90 000 euro jak najszybciej) i od początku przyszłego roku reszta, czyli 60 000 euro.
Jak najkorzystniej sfinansować ten cel?
- Miesięczny dochód rodziny to około 5 000 euro netto.
- Miesięczne wydatki to około 2 650 euro (650 euro na czynsz + samochód + jedzenie + wakacje + inne wydatki + zapas).
- Brak zobowiązań.
- Brak planów na powiększenie rodziny. :-)
Dziękuję z góry za wskazówki.