Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy przez 2 kredytobiorców - Czy pozostały dług można spłacić jednostronnie?

Napisany przez Sneaker
Cześć wszystkim, budowałem Dom z moją dziewczyną (nie żonatą) 10 lat temu i wzięliśmy kredyt budowlany wspólnie. Dotychczas spłacaliśmy raty w równych częściach. Teraz kończy się okres stałego oprocentowania i chcemy spłacić pozostały dług w wysokości 110 000 euro. Moja dziewczyna odziedziczyła wystarczająco dużo pieniędzy na koncie. Moje pytanie brzmi: czy będziemy mieli problemy z urzędem skarbowym, jeśli przelałaby pozostały dług ze swojego konta na rachunek bankowy i spłaciła w ten sposób nasz wspólny kredyt? Jako niezamążpary mam tylko kwotę wolną od podatku w wysokości 20 000 euro. Czy będziemy winni po 55 000 euro i ona mi ofiaruje w ten sposób 35 000 euro, za które musiałbym zapłacić podatek od darowizny? Czy wypłata kredytu nie zostanie uwzględniona pod tym względem? Dziękuję.

Re: Finansowanie budowy przez 2 kredytobiorców - Czy pozostały dług można spłacić jednostronnie?

Napisany przez 2tneub
Porada prawna jest zastrzeżona dla zawodów doradczych. Tutaj nie otrzymasz zatem odpowiedzi zapewniającej pewność co do prawa. Wygląda na to, że macie oddzielne finanse. W takim razie zawrzyjcie prywatną umowę pożyczki na kwotę 55 tys. EUR (może być również bez odsetek) i spłacaj to pożyczkę u niej. W ten sposób będzie ona zabezpieczona w przypadku rozstania. I nie będzie to darowizna. To, czy w zamian więcej wniesie do gospodarstwa domowego lub zapłaci za urlop samodzielnie, zależy od was. Jeśli w ogóle byłoby to darowizną, nie jestem pewien, ponieważ w relacji zewnętrznej oboje ponosicie pełną odpowiedzialność za całą pożyczkę.

Napisany przez Sneaker
Cześć tneub, dzięki za Twoją odpowiedź. Bezzwrotna pożyczka prywatna jest zawsze opodatkowana jako darowizna, więc przynajmniej od otrzymanych odsetek trzeba zapłacić podatek od darowizn. Dopuszczalne byłoby udzielenie pożyczki prywatnej jedynie z rynkowym oprocentowaniem i z rynkową ratą, w przeciwnym wypadku Urząd Skarbowy mógłby narzekać. Kluczowe jest twoje ostatnie pytanie: czy to w ogóle jest konieczne? Dla banku oboje ponosimy odpowiedzialność za całą pożyczkę. Kto z nas spłaca dług, jest bankowi zupełnie obojętne. Ale czy również Urząd Skarbowy jest obojętny? I jeśli nie, jak Urząd Skarbowy miałby się dowiedzieć o spłacie? Czy bank zgłasza tę informację?

Napisany przez 2tneub
Sneaker pisze: Bezzwrotna pożyczka prywatna jest podatkowo zawsze darowizną, a w związku z tym przynajmniej na darowiznę od otrzymanych odsetek trzeba płacić podatek od darowizn. Możliwe jest udzielenie pożyczki prywatnej jedynie w wysokości rynkowych odsetek i z rynkową ratą, w przeciwnym razie urząd skarbowy może się uprzeć.
Z oprocentowaniem 55 tys. EUR przez 10 lat powinieneś pozostać zdecydowanie poniżej granicy 20 tys. EUR. Dla pewności można również zastosować oprocentowanie rynkowe. Cytat z Sneakera Decydujące jest twoje ostatnie spostrzeżenie: czy to w ogóle jest konieczne? Dla banku obaj ponosimy odpowiedzialność za całą kwotę pożyczki. Dla banku nie ma znaczenia, kto z nas spłaca dług. Czy jednak dla urzędu skarbowego też nie ma to znaczenia? A jeśli nie, jak urząd skarbowy miałby dowiedzieć się o spłacie? Czy bank składa raport? Bankowi to obojętne. Dla urzędu skarbowego raczej nie. Szybkie sprawdzenie w Google pokazuje, że to, co obowiązuje między małżonkami, z pewnością ma zastosowanie także dla par niezamężnych: https://www.channelpartner.de/a/den-...egatten,239249 Z tego względu moje rozwiązanie byłoby całkiem sensowne. Dla pełnej pewności można zastosować oprocentowanie rynkowe.

Napisany przez Sneaker
Dziękuję za link, którego jeszcze nie znalazłem podczas moich poszukiwań. Nasz przypadek wydaje się być dość specyficzny, ponieważ nie mogę znaleźć informacji na temat jednostronnej spłaty wysokiego wspólnego pożyczki. W przyszłym tygodniu mamy spotkanie w banku i zasięgniemy tam porady. Jeśli pozostaną wówczas jakieś wątpliwości, rozwiążemy to poprzez pożyczkę prywatną i wtedy po prostu pobierzemy ślub ze względów podatkowych, wówczas pożyczka stanie się nieważna (z powodu obowiązującego wtedy wolnego od podatku). Potrafię być romantyczny. ;-)

Napisany przez 2tneub
Sneaker pisze: Romantyk to ja potrafię. ;-)
Uważam, że niewielu ludzi się nad tym zastanawia, a urząd skarbowy rzadko o tym wie. Dlatego ten temat rzadko pojawia się w jakichkolwiek wyrokach sądowych. Moja żona zawsze mówi o romantycznym bloku lodu. Myślę, że to również pasowałoby tutaj.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata