Re: Zwrot opłat za konto / prowizji za usługi w fazie oszczędzania przy firmie BV.
Napisany przez milkrun -
- sob mar 02, 2019 8:43 am
Cześć drodzy uczestnicy forum,
postanowiłem założyć nowy temat:
Zwrot opłat za konto / opłat za usługi w fazie oszczędzania w budowie
Jak dotąd nic na ten temat nie znalazłem podczas przeszukiwania forum.
Tło i do poczytania:
https://www.test.de/Bausparen-Gerich...sig-5424670-0/
Cytat:
Kasy budowlane nie mogą pobierać opłat za konto lub opłat za usługi. Tak orzekły sądy w przypadku Debekii LBS Nord. Wyroki te są jednak tylko etapowym zwycięstwem dla organizacji konsumenckich. LBS Nord złożył już apelację, a Debeka zapowiedziała to. Jeśli postępowanie dotrze do Federalnego Trybunału Sprawiedliwości, decyzja prawomocna może potrwać jeszcze wiele lat. Eksperci Finanztest wyjaśniają, co mogą teraz zrobić zaniepokojeni oszczędzający w budowie.
Cytat:
Nasza rada
Odrzuć opłatę. Twoja kasa budowlana chce zmienić warunki taryfy i wprowadzić opłatę za konto? Natychmiast sprzeciw się!
Wymagaj zwrotu. Wymagaj od swojej kasy budowlanej zwrotu opłat rocznych lub stwierdzenia, że do czasu ostatecznego orzeczenia sądu najwyższego zrzeka się prawu przedawnienia.
Osobiście mam opłaty za 2 budowy mieszkaniowe z moją żoną w LBS BaWü (obecnie LBS Südwest), które mogą się do tego kwalifikować.
Dlatego zgłosiłem roszczenie o zwrot opłat do LBS lub przynajmniej zawieszenie przedawnienia.
Rezultat ze strony LBS:
- LBS Südwest odmawia i kieruje do mediacji
LBS Südwest kategorycznie odmawia i nie odnosi się w pełni do mojego pisma. Tylko odsyła, że LBS Südwest nie jest za wprowadzeniem opłat za konto i w związku z tym wszystko zostało załatwione. Następnie LBS Südwest odsyła do mediacji.
Następnie zgłosiłem problem do mediatora z 3 żądaniami:
1. Pełny zwrot od początku budowy
Alternatywnie: 2. Częściowy zwrot bezsprzecznych opłat rocznych
Alternatywnie: 3. Zawieszenie przedawnienia
- Kolejny krok: Otrzymałem pierwszą opinię od LBS poprzez mediację z odrzuceniem wszystkich żądań
W zasadzie następująca odpowiedź (skopiowana z mojego komentarza na test.de):
Odpowiedź/argumentacja LBS w skrócie:
1. Jest to opłata za usługi z dodatkowymi korzyściami wykraczającymi poza standardowe, patrz ABB i tabela opłat (płatne rzeczy takie jak: zmiana dłużnika / zwolnienie zabezpieczeń / duplikaty / wymiana zabezpieczeń / poprawienie rangi - ogółem ponad 10 punktów)
2. Twierdzenie, że istniały równoległe umowy budowlane bez opłat za usługi. Jednak nie jest jasne, czy były to równoważne warianty taryfowe.
3. Wydruk opłaty za konto / opłaty za usługi miał oznaczać tylko opłatę za usługi. Wtedy system techniczny nie miał innego wyboru. Był tylko 1 wpis / nie tak łatwo do zmiany.
4. Wyroki nie są ostateczne.
5. Wyroki dotyczą wprowadzonych później opłat
6. Federalny Trybunał Sprawiedliwości ma krytykować tylko opłaty w fazie kredytowej
7. Umowy Riester, opłaty dozwolone zgodnie z §2a Nr.1 a) Zert. AV-Gesetz
8. Brak zrzeczenia się przedawnienia
Ktoś ma pomysły?
Komentarze?
Jest również interesujące, że inne kasy budowlane mówią, że są pewne, iż nie będą zwracać pieniędzy, ale przynajmniej zniosły przedawnienie.
Zobacz komentarze na test.de (BV: Alte Leipziger)
Dla jednostki nie chodzi o dużo pieniędzy, ale dla kas budowlanych już tak (zwrot opłat za konto w fazie oszczędzania we wszystkich umowach będzie kosztowny).
Dlatego to ciekawy temat, który chętnie bym tutaj omówił z Wami.
Pozdrowienia,
milkrun