Re: Wypowiedzenie umowy BHW Dispo Plus na rachunku oszczędnościowo-kredytowym Bausparvertrag
Napisany przez Kerno -
- pn mar 04, 2019 7:53 am
Cześć drogie Forum.
Posiadam umowę oszczędnościową na budowę BHW DispoPlus z roku 1998.
Teraz BHW wysłało mi pismo o wypowiedzeniu umowy (na 02.09.2019), ponieważ umowa została przyznana ponad 10 lat temu.
W ramach tej umowy otrzymuje się oprócz oprocentowania podstawowego w wysokości 2% także oprocentowanie premiowe, które stopniowo wzrasta do 3%, zależnie od okresu trwania umowy.
Ciekawe jest tutaj to, że oprocentowanie premiowe jest naliczane zwrotnie podczas wypłaty, podczas gdy oprocentowanie podstawowe jest naliczane w danym roku.
Na koncie oszczędnościowym zgromadziła się kwota 6600 euro, która teraz będzie oprocentowana zwrotnie 3%.
Problem polega na tym, że 3% przez 20 lat daje sporą sumę, ale niestety będą one wypłacone jednorazowo, co sprawia, że przekroczę swój limit zwolniony z podatku.
Tak nie stałoby się, gdyby oprocentowanie premiowe było naliczane w danym roku.
Oprocentowanie podstawowe było naliczane w danym roku, i nie musiałem płacić podatku od niego dzięki limitom zwolnionym z podatku.
W ten sposób tracę teraz dużą część tortu tylko z powodu niekorzystnego sposobu obliczeń.
Czy z waszego doświadczenia istnieje jakaś możliwość rozwiązania tej sprawy?
Możliwość podziału wypłaty odsetek na kilka lat byłaby na przykład jednym z rozwiązań, o ile BHW byłoby na to skłonne.
Gdyby umowa nie została wypowiedziana, mógłbym ewentualnie dokonać częściowej wypłaty, może mogę opóźnić wypowiedzenie umowy o rok?
Być może istnieją jeszcze inne alternatywy? Przeczytałem, że tutaj jest kilku (byłych) pracowników BHW, którzy znają te umowy sprzed lat.
Zanim skontaktuję się bezpośrednio z BHW, które z pewnością będą argumentować w swoim interesie, chciałbym najpierw zapytać, jak najlepiej postępować strategicznie.