- pn mar 04, 2019 12:01 pm
Cześć wszystkim,
jakiś czas temu moja żona i ja postanowiliśmy przenieść swoje życie z Nadrenii-Palatynatu do Bawarii.
Wcześniej otrzymałem pomoc od NoelMaxim i Bankkaufmann w niektórych kwestiach. Dziękuję jeszcze raz za to.
Teraz wszystko staje się bardziej konkrete i automatycznie pojawia się wiele pytań. Mam nadzieję, że możecie udzielić mi konstruktywnych wskazówek i ewentualnej krytyki dotyczącej naszego planu.
Jedno z głównych pytań, które mnie gnębi, brzmi: Na jaką nieruchomość możemy sobie pozwolić?
Nie chciałbym polegać wyłącznie na kalkulatorach internetowych, chciałbym również usłyszeć krytyczne/szacowane opinie.
Obecnie spłacamy kredyt za Dom własnościowy. Okres zabezpieczenia hipotecznego kończy się w 2021 roku, a pozostały dług powinien wynosić około 200 000 euro.
PRZYPUSZCZAM, że w przypadku przeprowadzki mogę sprzedać nieruchomość za wyższą cenę.
Sytuacja:
ja, 36 lat, 2,600 euro netto
żona, 35 lat obecnie tylko zasiłek rodzinny, po urlopie rodzicielskim co najmniej 1,400 euro netto w niepełnym wymiarze godzin, ewentualnie pełny etat = 2,900 euro netto
1 dziecko, planujemy kolejne dzieci
brak innych zobowiązań finansowych.
Teraz przejdźmy do istoty sprawy:
Jaką kwotę bank nam udzieli w kredycie hipotecznym?
Chciałbym wcześniej uzyskać ogólny obraz zakresu cenowego, w jakim w ogóle ma sens szukać nieruchomości.
Z góry dziękuję.
TomBrady