- pn mar 04, 2019 4:22 pm
Cześć wszystkim,
niedawno zmieniłem pracodawcę i dostałem ofertę dotyczącą emerytury pracowniczej z następującymi warunkami:
- Dostawca produktu bAV: ERGO
- Wpłata pracownika (150€; od wynagrodzenia brutto), pracodawca: 150€
- Obsługiwane przez ubezpieczyciela bezpośredniego Münchner Rück
- Produkt: Munich Re Worldwide Trend Index; indeks ekskluzywnie nałożony przez Münchner Rück dla ERGO, udostępniany bezpłatnie.
Dodatkowo pracownik ERGO udzielił mi następujących informacji:
1.) Indeks Munich Re World Wide Trend jest przeznaczony wyłącznie dla ubezpieczeń emerytalnych ERGO i jest udostępniany nam w pełni bezpłatnie przez Munich Re. Nie istnieje broszura informacyjna o produkcie.
2.) ubezpieczenie emerytalne zawsze ma postać ubezpieczenia na życie w formie tzw. ubezpoeczenia bezpośredniego. Podejście do rozważenia efektywnych kosztów jest zasadne, nawet jeśli nie uwzględnia się tutaj różnych koncepcji czynników emerytalnych. Jeśli jednak na chwilę obecną zignorujemy te różnice, wygląda to następująco:
3.) Wynika to z efektywnej stawki kosztów w wysokości 0,68%. Jest to bardzo niska w porównaniu z konkurentami (którzy zazwyczaj mają stawkę od 0,9 do 1,4%). To główny powód, dla którego obecnie emerytura pracownicza w ERGO jest praktycznie bezkonkurencyjna i przy tych samych warunkach prowadzi do wyższych wypłat. Nie wspominając o wysokim gwarantowanym czynniku emerytalnym i możliwości wzrostu (unikalna cecha!), a także udziałach w porównaniu konkurencyjnym. Decydujące jest zawsze, co w wyniku podobnych warunków, na przykład w realistycznym scenariuszu 6%, wychodzi ostatecznie.
Co do mojej sytuacji:
- 32 lata
- Rocznego dochodu brutto w wysokości 75k
- Istnieje znaczna szansa, że za 2-3 lata stanę się freelancerem lub zmienię firmę za około 3 lata.
Przeczytałem dokumenty kilka razy, ale szczerze przyznam, że jestem całkowicie niezdecydowany i mam wrażenie, że nie zrobiłem żadnych postępów. Dlatego chciałem poprosić Was o radę.
Czy uważacie, że bAV w tych warunkach jest sensowna?