Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy z wkładem własnym od trzech osób.

Napisany przez doro
Cześć wszystkim, Chcielibyśmy zbudować Dom, już otrzymaliśmy ofertę i szacujemy koszt generacyjnego domu na około 490.000 ( uwzględniony bufor + wszystkie koszty ) = Dom prefabrykowany. Działka wliczona. Jedną połowę zajmie teściowa i szwagierka, drugą ja, moja żona i dzieci. Mam około 3000 euro na rękę. Moja żona obecnie jest na urlopie macierzyńskim. Moja szwagierka zarabia około 1800 euro na rękę. Teściowa zarabia około 1200 euro - niedługo przejdzie na emeryturę. Otrzymamy także 24.000 euro na budowę rodzinnyZ inna dzieckami. Mamy wkład własny w wysokości 200.000 euro na mieszkanie własnościowe. Będziemy mogli je sprzedać dopiero gdy domek będzie gotowy. Całe pieniądze zostaną wtedy przeznaczone na kredyt. Chcemy także wykonać prace własne nad domem za kwotę 50.000 euro. Sucha zabudowa, podłogi itp. Chcielibyśmy płacić miesięcznie około 1600 euro za Dom + dodatkowa spłata. Moje pytanie teraz brzmi jak najlepiej sfinansować tę inwestycję? Czy jest to możliwe we trójkę? Inne pytanie brzmi jak postąpić z mieszkaniem? Początkowo jako poręczyciele, a następnie sprzedać i wpłacić pieniądze na kredyt? Może ktoś tu się trochę zna na tej sytuacji.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, pod względem czysto myślowym uważałbym za najlepsze rozwiązanie, gdybyście znaleźli kupca, który pozwoliłby Wam mieszkać w mieszkaniu aż do ukończenia budowy domu (jeśli konieczna jest sprzedaż dopiero po ukończeniu budowy z powodu własnego użytku ??). Czy chcesz to sfinansować samodzielnie, czy też każdemu ma przynależeć część, a Wy finansujecie to razem? (po Twoim tytule brzmi na to drugie) Jeśli finansować we trójkę, to ile lat ma teściowa?

Napisany przez NaTwoim13
Oblicz i uwzględnij odsetki budowlane, zróżnicuj finansowanie przychodów ze sprzedaży, wtedy wszystko będzie w porządku. 1) Gdzie ma zostać zrealizowane przedsięwzięcie? 2) Czy to 3 gospodarstwa domowe (na początek nie finansowane przez bank)? 3) Jakie zobowiązania kredytowe mają te gospodarstwa?

Napisany przez 2tneub
Mógłbyś podzielić koszty na działkę, dodatkowe koszty nabycia, koszty budowy domu, koszty związane z budową oraz inne koszty (np. garaż, tereny zewnętrzne). Czy 490 tys. euro za 490 m² nie jest nietypową ceną dla domu jednorodzinnego, ale dla budynku z trzema mieszkaniami? Jak oszacowaliście koszty prac własnych. 50 tys. euro to już kwota, która nie dotyczy tylko prac wykończeniowych i podłóg.

Napisany przez doro
Moment. To nie jest budynek wielorodzinny z 3 rodzinami… Teściowa i szwagierka mieszkają w jednej połowie domu! Dwie połowy domu obok siebie, każda po 140 m kw. (70 m kw. na dole i 70 m kw. na górze.) W kwocie 50 000€ uwzględniona jest kompletna zabudowa. Następnie trzeba jeszcze wyrównać, pomalować i położyć podłogi. Dodatkowo trzeba zamontować wszystkie instalacje sanitarne. Wszystko to jest jednak wliczone w kalkulację gotowej firmy domów. Wielu ludzi myśli, że to nierealne.. ale faktycznie chodzi o koszty. Zbadałem kilka ofert. Dwie były mniej więcej na tym samym poziomie.. Działka kosztuje 80 000€ - 150€/m kw. z notariuszem i podatkiem od zakupu nieruchomości. Koszty dodatkowe związane z budową wynoszą 35 000€. Sam Dom z instalacją elektryczną i grzewczą kosztuje 270 000€ z materiałami wykończeniowymi!! Dwie garaże to koszt około 10 500€. Fundament to 25 000€. Podniesienie ścianki kolankowej to dodatkowe 4 000€, i tak dalej... Po prostu zasięgnijcie informacji sami. To jednak nie jest sprawa kosztów domu. Wiele przyjaciół i znajomych zbudowało z tą firmą. Koszty są dokładnie takie, jakie podałem. Nasz Dom kosztuje 458 000€ - dodatkowe pieniądze do 490 000 to rezerwa.

Napisany przez doro
noelmaxim pisze: Obliczanie i uwzględnianie odsetek budowlanych, finansowanie zmiennym przychodem ze sprzedaży, to jak dotąd wszystko w porządku. 1) Gdzie planowane jest zrealizowanie przedsięwzięcia? 2) Czy to są 3 gospodarstwa domowe (na razie niefinansowane przez bank)? 3) Jakie zobowiązania kredytowe mają gospodarstwa domowe?
To są 2 gospodarstwa domowe !! Przedsięwzięcie będzie zrealizowane w Badenii-Wirtembergii. Nikt z nas nie ma zobowiązań kredytowych.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, masz dochód w wysokości 4.800 EUR oraz rentę od teściowej. Przy łącznych kosztach w wysokości 490.000 EUR posiadasz kapitał własny w wysokości 200.000 EUR z sprzedaży nieruchomości. Kwota 200.000 EUR z tytułu sprzedaży nieruchomości zostanie bezpośrednio przeznaczona na finansowanie. Czy to oznacza, że po odjęciu wkładu własnego w wysokości 50.000 EUR potrzebujesz pożyczki w wysokości 240.000 EUR? Czy to dobrze zrozumiałem? Jeśli tak, to realizacja tego, o ile Twoje dane w Schufa są czyste, nie powinna być problemem przy Twoim dochodzie. Skąd będziesz miał działkę budowlaną?

Napisany przez doro
Schufa jest idealna. Działka należy do gminy. Wszystko jest już zarezerwowane. No cóż, potrzebujemy pełnej sumy jako pożyczki. Mieszkanie może zostać sprzedane dopiero po wybudowaniu domu.

Bardzo dobrze, jeśli działka jest zarezerwowana. W takim razie możesz zacząć. Można teraz sprawdzić 440 000 EUR pożyczki (490 000 EUR minus 50 000 EUR wkładu własnego), przy czym 240 000 EUR to pożyczka długoterminowa. A 200 000 EUR za pośrednictwem zaliczki z dochodu ze sprzedaży.

Napisany przez doro
Wkład własny w wysokości 458 000 został już odjęty. Bez niego bylibyśmy na poziomie 500 000 €. Potrzebujemy także małego zapasu, stąd te 490 €.

Napisany przez 2tneub
Nie zmniejszaj kosztów budowy, ponieważ stanowią one podstawę do obliczenia potrzebnego kredytu. 500 000 € Koszty łączne - 80 000 € Grunt i usługi - 35 000 € Instalacje bankowe - 10 000 € Garaż - 0 € Tereny zewnętrzne??? = 375 000 € Koszty budowy Oznacza to około 1300 € za metr kwadratowy. Jeśli zostaną uwzględnione tereny zewnętrzne, cena za metr kwadratowy spadnie. Obecnie przeciętnie wynosi ona 1800-2000 € za metr kwadratowy (w Bawarii i Badenii-Wirtembergii nawet więcej). Zachęcam do ponownego przejrzenia kalkulacji. Żadne przedsiębiorstwo budowlane nie pracuje przy marży 30%.

Napisany przez doro

No cóż, koszty budowy są podstawą potrzebnych [url]kredytów[/url]. Dlatego nie można ich całkowicie zignorować.
Koszty całkowite 500T€
-80T€ grunt
-35T€ BNK
-10T€ garaże
-0T€ tereny zewnętrzne???
=375T€ koszty budowy domu
Oznacza to około 1300€ za m². Jeśli uwzględnione są tereny zewnętrzne, cena za m² spada jeszcze bardziej. Obecnie normalne jest raczej 1800-2000€/m² (w Bawarii i Badenii-Wirtembergii nawet więcej).
Więc proszę, przeanalizujcie jeszcze raz kalkulację. Żadna firma budowlana nie ma 30% marży.

Są także inne koszty takie jak tereny zewnętrzne, architekt, opłata za zmianę projektu... itp.
Nie będę tu wszystkiego wymieniać. Firma budowlana, jak już wspomniałem, jest rzetelna i koszty się zgadzają! U innych znanych osób również wszystko było w porządku. Miło, że próbujesz pomóc, ale jak już wspomniałem, wszystko jest w porządku w 100%. Mój bank domowy również to sprawdził i twierdzi, że wszystko jest w porządku. Tylko oprocentowanie mi się u nich nie podoba.. Wszystko gra.

Napisany przez NaTwoim13
To teraz przejdźmy do sedna sprawy! Co bank zaproponował? Co możemy dla ciebie tutaj zrobić? Co chciałbyś wiedzieć, jeśli znasz już wszystkie koszty?

Napisany przez doro
noelmaxim pisze: To teraz przejdźmy do istoty! Co bank zaoferował? Co możemy tu dla ciebie zrobić? Co chciałbyś wiedzieć, jeśli chodzi o koszty?
Czy możemy wziąć to finansowanie we troje czy tylko maksymalnie dwie osoby? KFW z 100 000 € jest już jasne. Reszta musiałaby być zrobiona przez bank. Sparkasse była gdzieś przy 2,4% … dla rodziny, która chce zbudować Dom.. niejasne. Przyjaciel dostał poprzez finansowanie budowy u finansisty 1,5%.. Potrzebujemy wkrótce szybkiego finansisty budowlanego, który się z nami zetnie. Działka jest zarezerwowana tylko na 1 miesiąc.

Napisany przez NaTwoim13
1,5%, 2,4%, przy jakim okresie wiążącym? Czy życzą sobie Państwo ochrony przed zmianami stóp procentowych? Jak wysoki jest odsetek za kredyt przejściowy? Jaki standard KfW ma to mieszkanie? Jakie miesięczne obciążenie finansowe sobie Państwo wyobrażali? Komu należy sprzedawana nieruchomość? Dlaczego jeszcze nie dostałem/zdostałam maila?

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: Dlaczego jeszcze nie dostałem maila?
Trochę prowokacji już tam jest, co nie? Powodzenia w zarabianiu pieniędzy.

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, czy mam tu stworzyć koncepcję finansowania czy ofertę?   Czy nie zawsze piszę, żeby poznać indywidualnie? Pozyskać informacje indywidualnie, podejmować decyzje indywidualnie?   To zawsze jest to samo! Tak samo jak wielu klientów, konsumentów i osób chcących kupić lub zbudować kontaktuje się ze mną w sprawie koncepcji czy oferty, a jeśli taki klient zadaje takie pytanie, powinien przesłać mi prywatną wiadomość lub e-mail.   Nie widzę w tym nic złego ani nic do potępienia.

noelmaxim pisze: a jeśli TS zadaje to pytanie w ten sposób, to powinno również pojawić się u mnie prywatne wiadomość lub e-mail.
@Noelmaxim, to jest ogólne forum, jeśli starter forum chce się z tobą skontaktować, zrobi to sam. Jeśli się nie skontaktuje, świat nie przestanie się kręcić. Z wiadomości na forum nie wynika jasno, że do ciebie mówi, prawda?

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista ds. bankowości Nie potrafię właściwie zinterpretować twojego postu. Czy skarżyłem się czy coś zauważyłem? Oczywiście TE może zrobić, co chce. Wyraził takie oświadczenie: Musimy szybko znaleźć finansistę budowlanego, który to zerknie. Działka jest zarezerwowana tylko na 1 miesiąc. Zerknęłabym na to, gdybym otrzymała maila i wyraziłam zdziwienie, że jeszcze go nie dostałam ...i jeśli go nie dostanę, to go nie dostanę

Napisany przez 2tneub
Jak pewne jest, że w tym roku jeszcze będziecie mogli zacząć? Firma zajmujące się domami prefabrykowanymi miały w ciągu ostatnich lat około 1-letni czas oczekiwania. Ze względu na świadczenie budowlane dla rodzin z dziećmi, można przypuszczać, że czas oczekiwania nie zmniejszył się. Wkład własny często jest realizowany tylko po pracy lub w weekendy, zwłaszcza przy budżecie rzędu 50 tys. euro. Dlatego należy być bardzo ostrożnym w kwestii świadczenia budowlanego dla rodzin z dziećmi.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata