Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Czy warto wybrać nowe ubezpieczenie od niezdolności do pracy, czy lepiej zachować to stare?

Napisany przez ST7887
Cześć, mam dotychczasową ubezpieczenie od Allianz. Wynegocjowałem je mając 17 lat. Dziś mam 31 lat i zdaję sobie sprawę, że moje ubezpieczenie jest bezwartościowe. Płacę 64,35€ każdego miesiąca. W razie wystąpienia przypadku uzyskałbym 650€. W chwili przejścia na emeryturę otrzymałbym 18 241,35€. Jestem zatrudniony na etacie, zarabiam netto 2550€ miesięcznie, jestem singlem, nie mam dzieci. Dotychczas nie poczyniłem żadnych kroków w kierunku zabezpieczenia przyszłości. Rozważam pozostanie w Allianz i zakup ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków z opcją opieki i emerytalną albo zmianę ubezpieczyciela. Czy ktoś może polecić mi ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, które jednocześnie służyłoby jako oszczędności emerytalne? Z funduszami np.? Dzięki

Re: Czy warto wybrać nowe ubezpieczenie od niezdolności do pracy, czy lepiej zachować to stare?

Napisany przez 2utopus
Czy chcesz ubezpieczenie ochronne osobistej (BU) czy ubezpieczenie emerytalne? Przecież też nie kupuję samochodu, który dodatkowo potrafi kosić trawę ...

Napisany przez EasyD
Dobra decyzja, aby sprawdzić istniejące zabezpieczenie, ST7887! Powiązanie ubezpieczenia na życie z emeryturą jest z psychologicznego punktu widzenia zrozumiałe, przecież myśl, że chociaż na końcu coś otrzymamy za nasze składki, jest czymś pozytywnym, ale czysto matematycznie to nie jest dobra inwestycja. Dlatego ważne jest oddzielenie ubezpieczenia od zabezpieczenia kapitałowego! Nie można jednoznacznie odpowiedzieć, który dostawca jest odpowiedni dla Ciebie, aby Cię odpowiednio ubezpieczyć - przynajmniej z mojego punktu widzenia. Ważne jest nie tylko Twoje obecne sytuacja, ale także Twoje cele i marzenia. Czym się obecnie zajmujesz zawodowo? Dokąd zmierzasz? Jaki jest Twój stan zdrowia? To są wszystko kwestie, które można naprawdę odpowiednio ustalić tylko w szczegółowej rozmowie. Ale aby Cię jeszcze trochę zainspirować: Upewnij się, że kwota renty z ubezpieczenia na życie zabezpiecza co najmniej Twoje bieżące koszty. Pamiętaj, że być może będziesz musiał zapłacić podatki i składki na ubezpieczenie zdrowotne. Szczególnie w młodym wieku ważne jest pamiętać, że przy ubezpieczeniu na życie przestaje się wpłacać pieniądze do ubezpieczenia emerytalnego, w związku z czym w takim scenariuszu dodatkowo trzeba by odkładać pieniądze na emeryturę. Zwróć uwagę - w zależności od zawodu - na możliwości przekierowania. Sprawdź możliwości dodatkowego ubezpieczenia na życie zgodnie z Twoimi życzeniami dotyczącymi nieruchomości. Ale przede wszystkim przed przystąpieniem do czegokolwiek gruntownie przeanalizuj swoją sytuację zdrowotną (wizyty lekarskie z ostatnich pięciu lat, pobyt w szpitalu z ostatnich dziesięciu lat).

Napisany przez 2tneub
Przed zwolnieniem starego ubezpieczenia, warto sprawdzić, czy w ogóle można uzyskać nowe ubezpieczenie od utraty zdolności zarobkowej w pełnym zakresie. W międzyczasie pojawiają się tutaj i ówdzie pewne choroby w dokumentacji medycznej, co może prowadzić do wykluczeń. Ponadto istnieje już pełne 10 lat ubezpieczenia starego. Jakiś sprzedawca ubezpieczeń próbował nam wcisnąć nowe ubezpieczenie od utraty zdolności zarobkowej, sugerując, że wysokość ubezpieczenia nie jest już sensowna. Oczywiście, z wszystkimi wadami związanymi z nowym ubezpieczeniem, trochę wyższą składką i nieco mniejszymi świadczeniami (jeśli chodzi o wcześniejszą wysokość świadczenia), a to wszystko w tej samej spółce ubezpieczeniowej, z którą mieliśmy do tej pory do czynienia. Większość możliwości podwyższenia (budowa domu, ślub i dziecko) już została wykorzystana, więc pozostała tylko możliwość podwyższenia poprzez awans zawodowy. Mimo że ostatni awans miał miejsce ponad 6 miesięcy wcześniej, firma ubezpieczeniowa zgodziła się na podwyższenie po krótkiej rozmowie telefonicznej. Gdyby to się nie udało, raczej zdecydowalibyśmy się na dodatkowe, drugie ubezpieczenie od utraty zdolności zarobkowej jako uzupełnienie, zamiast na nowe ubezpieczenie. https://www.landshut-versicherungen....-pkv-kuendigt/ https://www.helberg.info/blog/2015/1...-ja-oder-nein/

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć, po pierwsze: Nie zwalniaj/ nie zmieniaj itp. bez dokładnego sprawdzenia opcji! 1. 14-letnia umowa ubezpieczenia na życie Allianz BUZ ma kilka wad dotyczących warunków polis, ale ma zaletę, że pierwsze 10 lat krytyczne już minęły i umowa jest w dużej mierze bezpieczna. 2. Kopulacja (z ubezpieczeniem emerytalnym?) może być sensowna, ale trzeba znać wybrane opcje i przeanalizować, czy to jest to, czego się chce. 3. Jeśli wynikiem tej analizy jest, że oddzielne ubezpieczenie na życie jest lepszym rozwiązaniem, należy porozmawiać z A.: zerwanie umowy BUZ w zamian za nową umowę SBU o takiej samej wysokości BEZ ponownej weryfikacji zdrowotnej/ryzyka. 4. Co zrobić z pozostałym ubezpieczeniem emerytalnym, to inna sprawa. 5. 650 € to zdecydowanie za mało, więc sprawdź: a) jakie opcje podwyższenia BEZ ponownych badań zdrowotnych/ryzyka można jeszcze wykorzystać? b) ustal co inni ubezpieczyciele mogliby powiedzieć odnosząc się do zapytań o ryzyko. 6. W zależności od wyników z punktu 3, można następnie sprawdzić, czy warto podać 5a i/lub dodatkowy inny kontrakt.

Napisany przez ST7887
Peter Wolnitza pisze: Cześć, więc po pierwsze: Nie wypowiadaj wypowiedzeń/ zmian itp., nie sprawdzając wcześniej dokładnie opcji! 1. 14-letni umowa ubezpieczenia od skutków nieszczęść Allianz ma kilka wad dotyczących warunków polisy, ale ma zaletę, że minęło 10 pierwszych krytycznych lat i umowa jest w dużej mierze bezpieczna. 2. sprzężenie (z ubezpieczeniem emerytalnym?) może być zasadne, ale trzeba znać wybrane wówczas opcje i przeanalizować, czy to jest to, czego się chce 3. jeśli wynikiem tej analizy jest, że oddzielne ubezpieczenie od skutków nieszczęść jest lepszym rozwiązaniem, należy porozmawiać z A.: Wypowiedzenie umowy ubezpieczenia od skutków nieszczęść na rzecz nowej umowy ubezpieczenia od skutków nieszczęść w takiej samej wysokości BEZ ponownej oceny zdrowotnej/ryzyka 4. co zrobić potem z pozostałym ubezpieczeniem emerytalnym, to inna sprawa 5. 650.- € to oczywiście za mało, więc sprawdź: a) jakie opcje podwyższenia BEZ ponownej oceny zdrowotnej/ryzyka można jeszcze wykorzystać? b) poprzez zapytania o ryzyko sprawdzić, co ewentualnie inne firmy ubezpieczeniowe powiedzą o podpisaniu umowy 6. w zależności od wyniku z kroku 3 można potem sprawdzić, czy 5a i/lub dodatkowo postawić obok inną umowę
Dzięki za obfite odpowiedzi. Powinienem najpierw sprawdzić opcje podwyższenia mojego starego ubezpieczenia od skutków nieszczęść. W Allianz nie ma opcji opieki. W załączniku zestawiono świadczenia oferowanego nowego ubezpieczenia od skutków nieszczęść. 6% roczna dynamika jest bardzo wysoka, czy się mylę. Zawsze można odpuścić przez 3 lata. Co myślicie na ten temat?

Napisany przez ST7887
Tutaj porównanie wydajności z bieżącej umowy.

Napisany przez EasyD
Propozycja Aachener Münchener wydaje się nieco niekompletna. Brakuje mi jeszcze informacji. Czy w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy przeszkadza mi słowo prawdopodobnie. Oznacza to, że chodzi tutaj o system renty bonusowej? Dlaczego w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy wybrano wiek zakończenia świadczenia 64 lata? Dlaczego nie 63? A może dlaczego nie 67? Co stoi za tym? Dlaczego ta absurdalnie długa okresowość z wiekiem rozpoczęcia renty w wieku 84 lat? Uważam, że jest to bardzo hojne dla prowizji pośrednika. Ale jaki jest sens i cel tej decyzji? Dlaczego jako fundusz wybrano nowicjusza, takiego jak Champions Select Dynamic? Dlaczego nie uznanej marki, która już udowodniła swoją siłę? Dlaczego kwota 5000 € w przypadku poważnej choroby i w przypadku śmierci? Co dokładnie ma być zabezpieczone tymi kwotami? A jeśli skorzystaliby Państwo z opcji opieki 2052, jaki byłby rzeczywisty składka?

A więc na początek: Aachener i Münchener - pomijając już kwestie dotyczące różnic wiekowych: Moim zdaniem nie można podpisać BUV (=samodzielne ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy) ot tak, nie patrząc i mając jasny umysł - tylko trzy punkty na szybko: - Możliwość czasowego uznania - fatalnie sformułowane zapisy dotyczące tymczasowego/trwałego wycofania się z życia zawodowego - Słaby zapis dotyczący wykroczeń drogowych BUZ (=dodatkowe ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy, jak oferowane) jest jeszcze gorsze, a propos opcji dodatkowego ubezpieczenia Co do dynamiki: zawsze należy wybierać dynamikę z najwyższym procentowym wzrostem, jaki oferuje ubezpieczyciel. Czy co trzy lata zwiększać o 5% czy o 6%... przepraszam, to nie może być kryterium. (Są też ubezpieczyciele, którzy pozwalają na wielokrotne odrzucenie) Z drugiej strony: Załóżmy, że za trzy lata mały zawał serca, który jednak jeszcze nie upoważnia do otrzymania świadczenia z tytułu trwałej niezdolności do pracy. Dodatkowe nowe ubezpieczenie? Niewiele z tego będzie. Czy wzrost mojego świadczenia o 5% czy 6% co roku może coś zmienić... Opcja opieki jest miłym dodatkiem, ale zdecydowanie nieistotnym kryterium decyzyjnym. Natomiast ryzyko popełnienia błędu wstępnego przy nowym ubezpieczeniu ( nVVA = naruszenie obowiązku zawiadomienia przed zawarciem umowy = ubezpieczyciel mówi w razie poważnego przypadku: Nie poinformowaliście nas o czymś istotnym, dlatego nie ma świadczenia) Więc jeszcze raz: Najpierw sprawdź, co dopuszcza Allianz w swojej umowie i czy ewentualnie można przejść na osobiste ubezpieczenie na wypadek trwałej niezdolności do pracy. Dopiero potem rozważaj alternatywy/dodatki - starając się jak najbardziej unikać AAM.

Napisany przez ST7887
Peter Wolnitza pisze: Więc najpierw: Aachener und Münchener - pomijając kwestie czasowe dotyczące wieku zakończenia umowy: BAV (=samodzielne ubezpieczenie na życie) moim zdaniem nie można podpisać z otwartymi oczami i przy zdrowym rozsądku - tylko trzy punkty na szybko: - Możliwość czasowego uznania - Okropnie sformułowane postanowienia dotyczące czasowego/stałego opuszczenia zawodu - Słabe klauzule dotyczące wykroczeń drogowych BUZ (=ubezpieczenie dodatkowe na życie, tak jak oferowane) jest jeszcze gorsze, hasło opcje dodatkowego ubezpieczania Co do dynamiki: z zasady dynamikę powinno się zawsze wybierać z jak największym procentem, jaki oferuje ubezpieczyciel. Czy teraz co trzy lata 5%, czy 6%... przepraszam, to nie może być kryterium. (Są też ubezpieczyciele, u których można dowolnie wiele razy po sobie odmówić) Z drugiej strony: Załóżmy, że za trzy lata mały zawał serca, który jeszcze nie wystarcza do otrzymania świadczenia z tytułu ubezpieczenia na życie. Dodatkowe nowe ubezpieczenie? Raczej niewykonalne. Czy to, że moje świadczenie wzrasta co roku o 5% czy 6%, miałoby znaczenie... Opcja opieki jest miłym dodatkiem, ale zdecydowanie nie jest istotnym kryterium decyzyjnym. W przeciwieństwie do tego ryzyka związane z popełnieniem niewłaściwości przy nowym zawarciu umowy (biorąc pod uwagę jakość wypełniania wniosku, jaką dotychczas widziałem u DVAG, prawdopodobieństwo jest dość wysokie) (VVA = złamanie przedumownej obowiązku informacyjnego = ubezpieczyciel mówi w razie wypadku: nie podaliście nam istotnych informacji, dlatego nie ma świadczenia) Więc jeszcze raz: Najpierw sprawdź, co przewiduje umowa z Allianz i czy ewentualnie można ją zmienić na osobne ubezpieczenie na życie. Dopiero potem poszukaj alternatyw/dopowiedzeń - starając się jak najdalej unikać AAM.
Dziękuję za wszystkie wskazówki tutaj na forum. Temat jest naprawdę dość skomplikowany. Dlaczego wiek emerytalny został tak dziwnie przedstawiony, zauważyłem dopiero dzięki wam. Wiek rozpoczęcia emerytury w wieku 84 lat jest dla mnie naprawdę niejasny, co to oznacza. Co do tych 6%, to też dla mnie niejasne, czyli w 216% do ukończenia 67 roku życia? Czyli ponad 200€ na koniec, miesięcznie za te same świadczenia? Zrozumiałem tak opcję opieki, że nic nie dostanę z ubezpieczenia na życie Allianz, gdybym został przypadkiem wymagającym opieki. Jak widzę, renta, którą otrzymałbym również od A… byłaby nieco poniżej 100€, ale w obydwu przypadkach. Jak rozpoznać dodatkową rentę?

Napisany przez EasyD
ST7887 pisze: Ponad 200 € miesięcznie za te same usługi?
Patrząc na materiały, które udostępnili online, tak to wygląda. Ale to nie jest prawdopodobnie wszystko, co otrzymali od doradcy? Cytat od ST7887 Zrozumiałem tę opcję opieki tak, że nie otrzymuję nic od Allianz w przypadku, gdybym potrzebował opieki. Nie. Po pierwsze, pytanie brzmi, kiedy potrzeba opieki nie jest jednocześnie zdarzeniem powodującym niezdolność do pracy? Zdarza się na pewno, ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Opcja dotyczy jednak nie otrzymania żadnej świadczenia teraz i od razu, a jedynie prawa do ubezpieczenia opieki od 2052 roku bez wcześniejszej oceny stanu zdrowia. Cytat od ST7887 Jak poznać rentę bonusową? W ofercie powinna być uwzględniona gwarantowana świadczenie razem z rentą, która wynika z nadwyżek.

W przypadku dynamiki zwiększa się składka i świadczenie (=miesięczna renta z ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy) (uproszczając, niezdolność do pracy występuje w przypadku choroby, obrażeń ciała lub osłabienia sił). Pytanie: Czy jako osoba potrzebująca opieki nadal można wykonywać swoją pracę? Zatem osoba potrzebująca opieki w 99% przypadków jest również uprawniona do renty z tytułu niezdolności do pracy. Przepraszam, ale nadal poruszasz się tam, gdzie jest bardzo mglisto - na przykład czy dodatkowa renta jest możliwa czy nie - to jest możliwość zawarcia w umowie i na razie nieistotne. Tym bardziej, że sensowne jest to w ogóle nie wchodzi w grę - chętnie powtórzę. Na razie istotne jest zadanie pytania o istniejące możliwości, potem pytanie o alternatywy/dodatek, a dopiero potem pytanie o szczegóły umowy.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Z materiałów, które udostępnili online, wynika co innego. Ale to przecież nie wszystko, co otrzymali od doradcy, prawda? Nie. Po pierwsze, należy zadać pytanie, kiedy przypadek opieki nie jest jednocześnie przypadkiem niezdolności do pracy? Zdarza się z pewnością, ale jest to bardzo mało prawdopodobne. Jednak w tym przypadku chodzi nie o świadczenie, które mogliby teraz i natychmiast otrzymać, a wyłącznie o możliwość zawarcia ubezpieczenia opieki w 2052 roku bez wcześniejszego badania zdrowotnego. W ofercie powinno zawierać się gwarantowane świadczenie plus renta, która wynika z nadwyżek.
Tak, mam jeszcze więcej pytań, w tym dotyczące zdrowia. Zgadza się, że osoba będąca pod opieką nie może pracować. Również źle to zrozumiałem. Myślałem, że to już zostało uwzględnione. Zauważyłem także coś w drobnych drukach. 10% bonusu dla klientów może być ustalane w inny sposób.

Napisany przez ST7887
Poprosiłam w A.... i niestety nie mogę zwiększyć mojego ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy. Wyjątkiem są sytuacje takie jak ślub, prowadzenie własnej działalności itp. Jednakże jest ono nadal oprocentowane na poziomie 2,75%. Teraz sprawdzam możliwość dodatkowego ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy. Czy to prawda, że w przypadku zwykłego ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy kwoty nie są wypłacane na koniec? Być może kiedyś było inaczej?

Napisany przez EasyD
ST7887 pisze: Czy to prawda, że w przypadku zwykłego ubezpieczenia od niezdolności do pracy (BU) kwoty nie są wypłacane na koniec? Czy może kiedyś było inaczej?
Nigdy nie było i nigdy nie będzie wypłaty składek z tytułu ubezpieczenia od niezdolności do pracy na koniec okresu trwania. Można to sobie wyobrazić w ten sposób: Istnieje duży fundusz, do którego wszyscy ubezpieczeni wpłacają swoje składki. Gdy los dotknie któregoś z ubezpieczonych, który stanie się niezdolny do pracy zawodowej, musi być wystarczająca liczba wpłaconych składek, aby ten człowiek mógł otrzymać świadczenie. Gdyby każdy otrzymywał swoje pieniądze z powrotem na koniec okresu ubezpieczenia, ubezpieczyciel miałby duże problemy z wypłacaniem świadczeń w przypadku niezdolności do pracy... lub składki musiałyby być o wiele wyższe z góry. Istnieją systemy, w których oprócz czystego ryzyka prowadzony jest także kapitałowy rozwój. Wielu sprzedawców nazywa to teraz w ten sposób, jak piszą. Mówią, że składki zostaną zwrócone na koniec, co jest bzdurą. Także w tych przypadkach składka za czysty udział w ryzyku po prostu znika. Ale aby to było konkretne w ich przypadku: Jeśli spojrzeć na pytania dotyczące zdrowia w ich wniosku do Aachener Münchener, czy jest tam coś, na co musieliby odpowiedzieć tak, a jeśli tak, dlaczego? Uzupełniające ubezpieczenie od niezdolności do pracy nie jest dla nich rozwiązaniem. Chodzi tu wyłącznie o długość okresu ubezpieczeniowego, a nie o obecną wysokość renty.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Nie było i nie będzie wypłaty składek na ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy na końcu trwania umowy. Musisz sobie to wyobrazić w następujący sposób: Istnieje duży fundusz, do którego wszyscy ubezpieczeni wpłacają składki. Jeśli los sprawi, że jedna z osób ubezpieczonych zostanie niezdolna do pracy, musi być wystarczająco dużo składek w funduszu, aby ta osoba również otrzymała świadczenie. Gdyby każdy otrzymał swoje pieniądze z powrotem na koniec trwania umowy, firma ubezpieczeniowa miałaby duże trudności z wypłatą świadczeń w przypadku utraty zdolności do pracy... Albo składki musiałyby być znacznie wyższe z góry. Istnieją systemy, w których oprócz samego ryzyka prowadzony jest także akumulowany kapitał. Wielu sprzedawców nazywa to teraz tak, jak piszą. Twierdzą, że składki zostaną zwrócone na koniec, co jest kompletnym nonsensem. Nawet tam składka na czystą część ryzyka po prostu zniknie. Ale pytając konkretnie o ciebie: Jeśli spojrzysz na pytania dotyczące stanu zdrowia we wniosku do Aachener Münchener, czy są jakieś punkty, na które musiałbyś odpowiedzieć tak? A jeśli tak, dlaczego? Uzupełniające ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy nie jest dla ciebie rozwiązaniem. Chodzi tu wyłącznie o długość trwania umowy, a nie o aktualną wysokość renty.
Okej, widocznie złe informacje mam. :-( Są 1-2 kwestie dotyczące skóry i kości. Przerwa i półpasiec są już zaleczone. Nie wiem, czy na te punkty powinno się odpowiedzieć TAK? Właśnie dostałem informację od mojej obecnego ubezpieczenia od... wynoszącej zdolności do pracy. (Patrz załącznik) Nie rozumiem, gdy nie wypuszczam składek, czy nadal muszę płacić składki, aby otrzymać rentę trochę większą niż miesięczna składka? Czyli dostaję 64,35€ i muszę płacić 57€ jako składkę do 2052 roku? Jeśli nie to uzupełniać, co jeszcze mogę zrobić?? Dziękuję za wsparcie

Napisany przez EasyD
ST7887 pisze: Nie do końca rozumiem Pańskiego pytania. Po roku 2052 nie musiałby Pan już opłacać 57 € składki, a po prostu otrzymywałby minimalną emeryturę w wysokości co najmniej 64,35 € miesięcznie. Nie wiem skąd wzięła się kwota 57 €...
Jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy, moją rekomendacją jest: Na początek powinien Pan znaleźć doradcę, który przeprowadzi z Państwem odpowiednią analizę potrzeb i zbierze informacje dotyczące zdrowia, co oczywiście oznacza absolutną szczerość z Państwa strony w tej sprawie. Następnie doradca, jak już wspomniał Pan Wolnitza, mógłby złożyć wstępne zapytania w różnych firmach ubezpieczeniowych, aby zobaczyć, czy i gdzie najlepiej byłoby się ubezpieczyć.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem Państwa pytanie. Po roku 2052 nie musieliby już płacić 57 € składki, ale otrzymaliby tylko minimalną emeryturę w wysokości co najmniej 64,35 € miesięcznie. Nie wiem skąd weźliście te 57 €... W sprawie ubezpieczenia od niezdolności do pracy moja rekomendacja brzmi: Na początek powinni Państwo poszukać doradcy, który przeprowadzi z nimi analizę potrzeb i zbierze informacje dotyczące zdrowia w kontekście ubezpieczenia od niezdolności do pracy, co oczywiście oznacza zupełną otwartość Państwa w tej kwestii. Następnie doradca, jak już wspomniał pan Wolnitza, może złożyć zapytania wstępne do różnych ubezpieczycieli, aby sprawdzić, czy i gdzie najlepiej się ubezpieczyć.
Dziękuję. Chodziło mi o zwolnienie z opłat, co to dokładnie oznacza. Która składka jest zwolniona? 57 € to był błąd. Miałem na myśli obecne składki

Napisany przez EasyD
Bezpłatny składnik odnosi się do części składki na ubezpieczenie emerytalne. Kwota 54,77 €, którą płacą miesięcznie, obejmuje, zgodnie z ich załącznikiem na samej górze, 22,35 € na ubezpieczenie emerytalne, 31,46 € na ubezpieczenie od niezdolności do pracy (BU) oraz 0,96 € na zwolnienie z opłat w razie niezdolności do pracy (BU) do ubezpieczenia emerytalnego. Czyli tylko 22,35 € z całkowitej składki jest inwestowane w kapitał, pozostałe 23,31 € - jak to jest przewidziane w przypadku ubezpieczenia od niezdolności do pracy - zostaną po prostu utracone, jeśli nie wystąpi przypadek świadczenia. Jeśli zdecydowaliby się na zwolnienie z opłat za ubezpieczenie emerytalne od 01.04., czyli przestaliby płacić te 22,35 €, otrzymaliby wymienione powyżej świadczenia.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Beitragsfrei odnosi się do części składki na ubezpieczenie emerytalne. Te 54,77 €, które płacą miesięcznie, zawierają, zgodnie z Państwa załącznikiem na samej górze, 22,35 € na ubezpieczenie emerytalne, 31,46 € na ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków oraz 0,96 € na zwolnienie z opłat z tytułu ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków dla ubezpieczenia emerytalnego. Czyli tylko 22,35 € ze składki ogólnej zostają zainwestowane w kapitał, pozostałe 23,31 € - jak to jest w przypadku ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków - po prostu znikają, jeśli nie wystąpi zdarzenie objęte ubezpieczeniem. Jeśli zatem zdecydowaliby się Państwo na zwolnienie składki na ubezpieczenie emerytalne od 1 kwietnia, czyli w szczególności przestaliby płacić te 22,35 €, otrzymaliby Państwo wymienione wcześniej świadczenia.
Bardzo dziękuję, mój doradca ds. ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków z firmy A...... zalecił mi nowe drugie ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków z kapitałem. ubezpieczenie w wysokości 1000€ z jednorazową wypłatą kapitału w wieku 67 lat w wysokości od 8000 do 25.000€, w zależności od rozwoju. Kosztuje 90€ miesięcznie. Około 27€ na kapitał, bez dynamiki. Powinienem zachować swoje stare ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, ponieważ w przypadku tego ubezpieczenia wypłata kapitału jest zwolniona z podatku. W przypadku nowego już nie. Miałbym więc 2 ubezpieczenia od nieszczęśliwych wypadków za około 140€ miesięcznie. W przypadku starego jest jeszcze wada polegająca na tym, że otrzymam 650€ tylko wtedy, gdy nie będę mógł wykonywać innej pracy lub zmienić kwalifikacji. Więc dopóki mogę jeszcze wcisnąć guziki, niczego nie dostanę, tak to zrozumiałem. Ponadto, w przypadku starego jestem w grupie C+, a w przypadku nowego byłbym w grupie A+. Teraz jestem jeszcze bardziej zdezorientowany niż wcześniej. Jeśli zatem zdecydowaliby się Państwo na zwolnienie składki na ubezpieczenie emerytalne od 1 kwietnia, czyli w szczególności przestaliby płacić te 22,35 €, otrzymaliby Państwo wymienione wcześniej świadczenia.

Napisany przez EasyD
W przypadku Państwa sytuacja zależy wiele od tego, jak przerwa i półpasiec wpłynęłyby na nową umowę. Bez szczegółowych informacji na ten temat można formułować tylko ogólne stwierdzenia. Jeśli wskazane wcześniejsze choroby, nawet gdy już zostały wyleczone, oznaczałyby dodatek ryzyka lub wyłączenie świadczenia na nowej umowie, wtedy zazwyczaj będzie opłacalne zachowanie starej umowy i jej uzupełnienie. Biorąc to pod uwagę, podejście przedstawiciela Allianz wydaje się początkowo bardziej rozsądne. Pomijając fakt, że - jak wspomniano - mam niewielką sympatię do łączenia z elementem budowania kapitału. Ale to może być kwestia gustu. Argument, że warto zachować starą polisę na życie z powodu zwolnienia z podatku przy wypłacie kapitału, byłby jednak nonsensowny. Mogliby Państwo zdecydować się tutaj na zachowanie wyłącznie elementu kapitałowego zwolnionego z podatku i rezygnację z polisy na życie. Natomiast sama polisa na życie, jako tzw. renta czasowa, jest niezależna od wieku umowy i podlega opodatkowaniu. Interesujące byłoby poznać, co doradca Allianz powiedział na temat wcześniejszych chorób? Czy te 90 € obejmują dodatek ryzyka? Dlaczego brak indeksacji?

Napisany przez ST7887
U nich widzę wiele zależnego od tego, jak złamanie i półpasiec wpłynęłyby na nową umowę. Bez szczegółowych informacji na ten temat można formułować tylko ogólne stwierdzenia. Jeśli wymienione wcześniej choroby przewlekłe, nawet jeśli już wyleczone, oznaczałyby dodatek ryzyka lub wyłączenie świadczenia w nowej umowie, wówczas zazwyczaj sensowne byłoby zachowanie starej umowy, uzupełniając ją. Na pierwszy rzut oka podejście przedstawiciela Allianz wydaje się rozsądniejsze. Pomijając fakt, że - jak wspomniałem - mam mieszane uczucia co do łączenia z elementem budowy kapitału. Ale to może być kwestią gustu. Argument, że należy zachować starą polisę OC, ponieważ wypłata kapitału jest zwolniona z podatku, byłby z kolei nonsensowny. Mogliby Państwo zatem zachować tylko część budowy kapitału zwolnioną z podatku i zrezygnować z OC. Natomiast samo OC, jako tzw. renta czasowa, jest niezależne od wieku umowy i podlega opodatkowaniu. Ciekawe byłoby wiedzieć, co przedstawiciel Allianz powiedział na temat wcześniejszych chorób? Czy te 90 € zawierają dodatek ryzyka? Dlaczego brak wskaźnika dynamicznego? Dowiem się, jak zostanę oceniony pod względem wcześniejszych chorób w piątek. Na przykład nurkuję raz na jakiś czas, 1-2 razy w roku. Jednak powiedział, że tę formę aktywności sportowej trzeba podać tylko wtedy, gdy jest regularna. Oznacza to, że mogę zrezygnować ze starej polisy OC i nadal wpłacać na spółdzielczy element budowy kapitału? To wynosi 22,35€ miesięcznie. Zdecydowanie nie chciał dla mnie wskaźnika dynamicznego. Powiedział, że moje wynagrodzenie prawdopodobnie nie wzrośnie tak dużo co roku. Na tym nalegałem i otrzymam obliczenia w piątek. Odradzał mi rezygnację z starej umowy, jak i jej rozszerzenie. Ponieważ straciłbym wtedy wszystkie korzyści z dotychczasowej. Niestety, ten przedstawiciel również zrobił na mnie dziwne wrażenie. Chciał mnie zarejestrować jako "tajny agent" na 30 minut. Nawet nie wiedziałem, że coś takiego istnieje. Uznałem to za bardzo aroganckie. Obawiam się, że mógłbym mieć 2 polisy OC z różnymi warunkami odnośnie renty OC. W załączniku oferta HDI. Za maksymalnie 90€ miałbym rentę w wysokości 1600€. Czyli czyste ubezpieczenie ryzyka.

ST7887 pisze: Dziękuję Ci bardzo, mój doradca z A...... zalecił mi nowe Drugie ubezpieczenie na życie z budową kapitału.... Miałbym więc 2 ubezpieczenia na życie za około 140€ miesięcznie. W przypadku starego, nie korzystnie jest to, że dostaję 650€ tylko wtedy, gdy nie mogę znaleźć innej pracy lub zmienić zawodu. Tak więc, dopóki mogę naciskać guziki, nic nie dostanę, tak to zrozumiałem. Dodatkowo, w przypadku starego jestem w grupie C+, a w przypadku nowego byłbym w grupie A+ Jestem teraz jeszcze bardziej zagubiony niż wcześniej.
Szybka porada: Jedyna rada: Informować się 1 - co jest dostępne na rynku? Jakie są różnice między poszczególnymi firmami? 2- czego chcę i na co zwrócić uwagę? 3- Dokładne dostarczenie informacji o stanie zdrowia! (historia chorób? raport lekarski?) 4- co mówi mój preferowany ubezpieczyciel o mojej historii zdrowia? 5- jak mogę optymalnie dostosować umowę z mojej perspektywy? Aktualnie grasz w ciemno, wybierając firmę A. przypadkowo (dlaczego nie B lub C?) W moim zestawieniu, obecnie zajmujesz się punktem 5, nie mając jeszcze wyjaśnionych pozostałych punktów. Po prostu zacznij robić wszystko porządnie od początku. Może to potrwać trochę dłużej i wymagać Twojego zaangażowania, ale zdecydowanie przyniesie lepsze efekty. Jeśli jutro przedstawiciel firmy C. zapuka do Twoich drzwi z kolejnym super hiper produktem, przewiduję, co się stanie. Mała klarowność: doradca z firmy A. jest SPRZEDAWCĄ, który został zatrudniony do oferowania Ci produktów firmy A. Najpóźniej po wypowiedzi dotyczącej nurkowania (podawać tylko, jeśli robi się to regularnie) postawiłbym niezorientowanego za drzwi.

Napisany przez EasyD
Jako uzupełnienie do wypowiedzi pana Wolnitza: Należy również uwzględnić ich planowaną ścieżkę kariery. Na przykład, jeśli chcą w przyszłości założyć własną firmę w swojej branży, poleciłbym im już dziś inny produkt ubezpieczeniowy na wypadek niezdolności do pracy, niż gdyby od samego początku było dla nich jasne, że nie chcą opuszczać zatrudnienia. Bez uprzedniego wyjaśnienia wszystkich omówionych już kwestii - zwłaszcza stanu zdrowia, ale także ewentualnych hobby związanych z ryzykiem - nie da się w ogóle nic powiedzieć o możliwych produktach ani ich jakości ani adekwatności. Produkt zawsze jest ostatnią sprawą. I to właśnie mnie najbardziej niepokoi, że tutaj już są oferty od Aachen Münchener, Allianz czy HDI, a nie zostało to jeszcze ustalone. Coś tutaj nie gra! A zwłaszcza przedstawiciel Allianz, chociaż z mojego punktu widzenia w tej organizacji odbywa się doskonałe szkolenie zawodowe, wydaje się być trochę podejrzany według dostępnych informacji.

Napisany przez ST7887
Dziękuję za informację. Teraz współpracuję z niezależnym pośrednikiem. Niestety, chciał on zawrzeć umowę pośrednictwa z pełnomocnictwem oraz podpełnomocnictwem wobec grupy maklerów funduszy i spółdzielni maklerów. Czy coś takiego jest standardową praktyką, czy mogę przez to stracić kontrolę?

Napisany przez Reibold
Cześć, Umowa maklerska z pełnomocnictwami jest bardzo powszechna. Umowa ma uregulować, jakie zadania makler podejmuje w Państwa imieniu i jakie prawa umożliwiają Państwo maklerowi. Oczywiście można żądać, aby umowa ta była ograniczona do określonych tematów lub określonych ubezpieczeń. Państwa makler będzie Państwa również informował o działaniach podejmowanych w Pałśtwa imieniu lub wcześniej będzie je z Państwem uzgadniał. Jeśli otrzymają Państwo polisę, z którą się nie zgadzają, mają Państwo oczywiście prawo do jej sprzeciwu. Z poważaniem Alexander Reibold Doradztwo Finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez ST7887
Reibold pisze: Dzień dobry, Umowa maklerska z pełnomocnictwami jest bardzo powszechna. Umowa powinna określać, jakie zadania makler podejmuje w Państwa imieniu i jakie prawa udzielicie mu Państwo. Oczywiście można żądać, aby była ona ograniczona do określonych tematów lub określonych ubezpieczeń. Wasz makler powinien Państwa również informować o działaniach podejmowanych w Państwa imieniu lub konsultować je wcześniej z Państwem. A jeśli otrzymacie polisy, z którymi się nie zgadzacie, macie oczywiście prawo złożyć sprzeciw. Pozdrawiam Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau
Dziękuję Czy formuła 70% dochodu netto na wysokość ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy (BU) jest poprawna? Chciałbym dążyć do dynamiki na poziomie 3%, czy to jest za dużo? Chciałbym zwiększyć ubezpieczenie w przypadku ślubu lub zakupu domu.

Napisany przez EasyD
ST7887 pisze: Czy formuła 70% dochodu netto na wysokość ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy jest prawidłowa?
Istnieją ubezpieczyciele, którzy ograniczają to do maksimum. Ale w tym przypadku mogą Państwo całkowicie zaufać maklerowi, ST. Po prostu dlatego, że nie ma powodu, aby mówił im coś nieprawdziwego. Ważne jest, żeby makler wcześniej dokładnie zbadał Państwa pytania zdrowotne i zapotrzebowanie. Jeśli tak się stało, mogą Państwo mieć dobre poczucie związek z tym.

Napisany przez Reibold
Cześć ST7887, co masz na myśli z tą formułą? Czy makler powiedział, że powinieneś ubezpieczyć się na 70%, ponieważ jest to standardowa praktyka, czy też jest to maksimum w ramach konkretnej polisy ubezpieczeniowej? Zazwyczaj rozmawiam z klientem o kosztach, które nadal występują w określonym przypadku i o tym, jak wysoka powinna być renta. Należy również uwzględnić, że zazwyczaj koszty opieki zdrowotnej muszą być w całości pokrywane przez ubezpieczonego. Nie ma już pracodawcy, który pokrywałby połowę kosztów. Istnieją ubezpieczyciele, którzy pozwalają na 70% płacy netto, inni na 80% płacy netto, jeszcze inni na 60% płacy brutto, itp. Nie uważam, że 3% dawka dynamiki jest przesadzona. Może być nawet wyższa. W końcu istnieje możliwość odrzucenia podwyżki w danym roku, jeśli to nie pasuje. Z drugiej strony, może to być jedyną szansą na zwiększenie ochrony, gdy będziesz już trochę bardziej chory. Pozdrowienia, Alexander Reibold, Niezależne doradztwo finansowe, Neuburg an der Donau

Napisany przez ST7887
Reibold pisze: Witaj ST7887, Co masz na myśli poprzez tę formułę? Czy agent powiedział Ci, że powinieneś ubezpieczyć się na 70%, ponieważ tak jest zwykle, czy też jest to maksimum w ramach konkretnej polisy ubezpieczeniowej? Zawsze postępuję tak, że omawiam z klientem jakie koszty nadal będą występować w przypadku poważnego incydentu i jak wysoka powinna być wtedy renta. Należy także wziąć pod uwagę, że zazwyczaj koszty opieki zdrowotnej w całości ponosi ubezpieczony. Przecież już nie ma pracodawcy, który pokrywałby połowę. Istnieją ubezpieczyciele, którzy pozwalają na 70% netto, inni na 80% netto, jeszcze inni na 60% brutto itd. 3% dynamiki nie uważam za przesadzone. Może być nawet więcej. W końcu istnieje możliwość odmowy podwyżki wtedy, gdy w danym roku nie pasuje. Z drugiej strony może to być jedyną szansą na zwiększenie ochrony, gdy już jest się trochę bardziej chorym. Z pozdrowieniami Alexander Reibold Darmowa doradztwo finansowe Neuburg an der Donau
Witaj, doszliśmy do 2000€ renty z tytułu niezdolności do pracy. Powiedział, że nie powinienem schodzić poniżej tej kwoty, ponieważ muszę opodatkować około 30% itd. Teraz mam na oku dwie ubezpieczalnie: AXA SBU z opcją AU (ALVSBV) za 82,61€-129,08€ lub Dialog SBU- professional Vitality za 80,60€-108,34€. Obydwa to czyste ubezpieczenia ryzyka. Dialog jest nieco bardziej elastyczny, niestety bez klauzuli AU. Nie jestem pewien, czy ta klauzula AU jest naprawdę najważniejsza? Żaden z nich nie zawiera dodatkowego ubezpieczenia opieki i nie spełnia odstępstwa od §163 VVG. Jako trzeci kandydat mógłby być Metallrente Nie podoba mi się w AXA to, że koszty mogą wzrosnąć do 129,08€ z powodu nadwyżek. Rozważam wejście poniżej 2000€. Z rentą z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1700€ + 5% dynamiki. Moje wynagrodzenie netto to 2550€. Potrzebuję spokojnie 1000€ miesięcznie na czynsz, ubezpieczenia itp. Jeśli chciałbym kiedyś pojechać na rok w podróż, to tylko w Dialogu mogę zawiesić płatności. Co sądzicie o AXA lub Dialogu? Dzięki

Napisany przez EasyD
Opodatkowanie nie wydaje mi się zbyt istotne w przypadku prywatnego kontraktu ubezpieczenia na życie. Jeśli jako singiel nie masz innych dochodów, zazwyczaj nie płacisz podatków. 2 000 € renty na życie x 30% = 600 €. Przeliczając na rok, wynosi to 7 200 €. Oznacza to, że mieszkasz poniżej kwoty wolnej od podatku i nie musisz płacić podatków. Te 30% zmniejszają się nawet w ciągu lat. Pod względem podatkowym jest to tzw. renta czasowa. Im krótszy okres wypłaty, tym mniejsze opodatkowanie. Obecnie, przy 30 latach możliwej wypłaty, jest to nadal stosunkowo wysoka kwota. Oczywiście można argumentować, że ewentualna renta z zaniżonego zdolności do pracy tworzy inną sytuację. Zaletą byłoby jednak to, że wtedy mieliby Państwo tak czy inaczej większe dochody. W większości przypadków, które mi są znane - pan Reibold pięknie opisał to w innym wątku - wypłacana jest wyłącznie prywatna renta na życie, ale nie renta z zaniżonego zdolności do pracy, co skutkuje rozważeniem składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze. W takich przypadkach należy je potrącić w całości. Mówimy tu o około 20% potrącenia. Przy obliczaniu wysokości renty na życie uważam za istotne uwzględnienie bieżących kosztów, wymienionych potrąceń na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze, a także faktu, że musieliby Państwo oszczędzać pewną sumę, aby zbudować wystarczające zabezpieczenie emerytalne, ponieważ od momentu wystąpienia wypadku nie będziemy już opłacali składek do Niemieckiego Zakładu Ubezpieczeń Emerytalnych. Nie jestem w stanie ocenić z daleka, czy ostateczna suma wynosiłaby 2 000 €, 1 700 € czy zupełnie inną. Klauzula dotycząca zwolnienia z pracy może przyspieszyć sytuację przypadków o trudnych warunkach. Moje doświadczenie mówi, że średnio trwa trzy miesiące od złożenia wniosku o świadczenie do wypłaty renty na życie, a zwłaszcza w przypadku chorób psychicznych trwa to znacznie dłużej. Z klauzulą zwolnienia z pracy, wystarcza jedynie początkowe zgłoszenie choroby, co pozwala na prowadzenie procesów oceny zdolności pracy w tle, a środki finansowe są już wypłacane. Oczywiście pod warunkiem, że można prognozować lub osiągnąć wymagane sześciomiesięczne ograniczenie zdolności do pracy. Tylko Państwo mogą ocenić, czy dodatkowa składka za to zmniejszenie stresu jest dla Państwa opłacalna. Ponieważ zawsze pojawiają się nieporozumienia związane z wymienionym §163 VVG, chciałbym jeszcze raz podkreślić. Oznacza to wyłącznie, że podwyżka ponad kwotę brutto lub składkę nie jest możliwa. To oznacza, że Axa ma również możliwość w sytuacji nagłej ustalenia wyższej składki niż 129,08 €. Podobnie Dialog (jeśli został wybrany odpowiedni plan) i MetallRente, które zawsze rezygnują z zastrzeżeń, mają również prawo do regulacji składek, ale tylko do kwoty brutto lub składki. Mimo wszystko takie podwyżki składek są bardzo, bardzo mało prawdopodobne. Kilka miękkich czynników dotyczących firm: W moim doświadczeniu Axa ma godne pochwały sprawdzanie sytuacji wypadkowej. W swoich aktualnych warunkach określają nawet obowiązkowe przeglądanie sytuacji wypadkowej w ciągu jednego tygodnia, co jest bardzo godne uwagi. Czy będą to jednak praktykowane na co dzień (wiele firm ma problem z przestrzeganiem swoich własnych ustalonych terminów obowiązkowych sprawdzania sytuacji wypadkowych), to już inna kwestia. Niemniej jednak uważam, że Axa ma tutaj przewagę. W przypadku Dialogu, który należy do grupy Generali, mam powody do obaw, przynajmniej od zeszłego roku. W 2018 r. Generali sprzedała swoje portfolio ubezpieczeniowe, do których należą również ubezpieczenia na życie, grupie Viridium, nie rezygnując perspektywicznie z nowych transakcji. Oznacza to po prostu, że złe ryzyko zostało sprzedane i istniejący duży pool klientów został przekazany w obce ręce, które w przypadku ubezpieczenia na życie przeprowadziły odpowiednie podwyżki składek. Osobiście uważałem to za moralnie bardzo wątpliwe i nadal jestem zaskoczony, że taki sposób postępowania miałby być zgodny z prawem. Jeśli zatem pozostaną Państwo z tymi trzema ubezpieczycielami, wybrałbym między Axa a MetallRente. W przypadku MetallRente widzę jako zaletę ogólnie stabilniejsze składki i lepsze możliwości w zakresie zawieszenia składek lub tymczasowej redukcji.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Opodatkowanie nie wydaje mi się zbyt istotne w przypadku prywatnej umowy ubezpieczenia zawartej przez pana/panią. Jeśli jako singiel/singielka nie posiadasz innych dochodów, zazwyczaj nie płacisz żadnych podatków. 2.000 € renty z ubezpieczenia przeciwdotykowego x 30% = 600 €. Obliczone roczne wynosi 7.200 €. Dzięki temu kwotą znajdujesz się poniżej kwoty wolnej od podatku i nie musisz płacić podatków. Te 30% będą się nawet zmniejszać w przyszłych latach. Pod względem podatkowym jest to tzw. renta czasowa. Im krótszy okres wypłaty, tym mniej podlega opodatkowaniu. Obecnie, z 30 latami możliwej wypłaty, kwota ta jest nadal stosunkowo wysoka. Oczywiście można argumentować, że ewentualna renta z tytułu niezdolności do pracy wprowadza inne ujęcie sytuacji. Zaletą byłoby jednak to, że mielibyście z góry więcej dochodów. W przypadku większości przypadków, które mi są znane - Pan Reibold ładnie opisał to w innym wątku - wypłacana jest jednak wyłącznie prywatna renta z ubezpieczenia przeciwdotykowego, a nie renta z tytułu niezdolności do pracy, co skutkuje uwzględnieniem opłat za ubezpieczenie zdrowotne i pielęgnacyjne. Te muszą wtedy zostać rozliczone z pełną stawką. Czyli mniej więcej 20% potrąceń. Dla obliczenia wysokości renty z ubezpieczenia przeciwdotykowego uważam za istotne uwzględnienie bieżących kosztów, wspomnianego potrącenia na składki ubezpieczenia zdrowotnego i pielęgnacyjnego, a także fakt, że musielibyście również odkładać sumę x, aby zbudować odpowiednie zabezpieczenie emerytalne, ponieważ od momentu wystąpienia zdarzenia objętego ubezpieczeniem nie będą już wpłacane składki do niemieckiego ubezpieczenia emerytalnego. Czy w przypadku kwoty 2.000 €, 1.700 € czy całkiem innej dojdziemy do wniosku, nie da się ocenić na odległość. Klauzula obejmująca zwolnienie z pracy może znacząco przyspieszyć wystąpienie zdarzeń objętych ubezpieczeniem... Dziękuję za odpowiedź. Czy to oznacza, że AXA, ponieważ brak odstąpienia od §163, może sięgnąć nawet po kwotę 129€? W przypadku AXA czas wcześniejszej zwłoki nie został spełniony. Natomiast w przypadku Metall i Dialog został. Nie wiem, co jest ważniejsze. Klauzula obejmująca zwolnienie z pracy czy czas wcześniejszej zwłoki. W przypadku Metallrente (93,87-146,67) składka brutto jest najwyższa. W przypadku Dialog jest najniższa (80-108€). Co mnie właśnie zdziwiło, gdy użyłem kalkulatora ubezpieczenia z tytułu niezdolności do pracy w przypadku Metallrente, wyszedł mi składka w wysokości 73€ za rentę w wysokości 2000€. Mój doradca wyciągnął 93€! Dziękuję

Napisany przez EasyD
ST7887 pisze: Czy to oznacza, że AXA mogłaby, jeśli nie zrzekłaby się §163, podnieść stawkę powyżej 129€?
Dobry wieczór ST! Tak. Cytat od ST7887 W przypadku AXA okres karencji nie został jeszcze spełniony . W przypadku Metall i Dialog już tak. Nie wiem, co jest tu ważniejsze. Klauzula dotycząca niezdolności do pracy czy okres karencji. Okres karencji oznacza, czy ubezpieczyciel oferuje, że świadczenie nie będzie wypłacane od pierwszego dnia niezdolności do pracy, a na przykład dopiero po roku, aby odpowiednio zmniejszyć miesięczną składkę. Jeśli ktoś ma odpowiednią kwotę na pokrycie okresu karencji, to z pewnością jest to rozważenie, ale nie decydujący element świadczenia. Cytat od ST7887 W MetallRente (93,87-146,67) składka brutto jest najwyższa. W Dialogu najniższa (80-108€). Ma to sens, ponieważ MetallRente również zrzeka się stosowania wspomnianego §163 VVG. Cytat od ST7887 Co mnie właśnie zastanawia, gdy korzystam z kalkulatora ubezpieczenia MetallRente BU, otrzymuję składkę w wysokości 73€ za 2000€ renty z tytułu niezdolności do pracy. Mój doradca podaje 93€! Musiałbym zgadywać, dlaczego tak jest... Są różne dodatkowe świadczenia, które mogą być uwzględnione. Klauzula dotycząca niezdolności do pracy, ubezpieczenie opieki, gwarantowany wzrost rent w razie świadczenia. Czy wszystko to zostało uwzględnione? A może opłata od doradcy zawiera już dodatek za ryzyko? W przeciwnym razie można skanować jeszcze raz propozycję od doradcy, wtedy będzie można więcej powiedzieć na ten temat.

Napisany przez ST7887
EasyD pisze: Dzień dobry ST! Tak. Okres karencji oznacza, czy ubezpieczyciel oferuje, że świadczenie nie jest wypłacane od pierwszego dnia niezdolności do pracy, lecz na przykład dopiero po roku, aby odpowiednio zmniejszyć miesięczną składkę. Jeśli ktoś ma odpowiednią kwotę kapitału do przezwyciężenia tego okresu, to jest to z pewnością warte rozważenia, ale nie jest to decydujący element świadczenia. Ma to sens, ponieważ MetallRente również zrezygnowała z stosowania wspomnianego §163 VVG. Musiałbym zgadywać, dlaczego tak jest... Istnieje wiele dodatkowych świadczeń, które można uwzględnić. Klauzula dotycząca niezdolności do pracy, moduł opieki, gwarantowane podwyżki renty w przypadku świadczenia. Wszystko to zostało uwzględnione? Czy może składka doradcy już zawiera dopłatę za ryzyko? W przeciwnym razie warto ponownie przesłać propozycję od konsultanta, wtedy będzie można więcej powiedzieć na ten temat.
Moduł opieki niestety nie jest uwzględniony. Renty podwyższane, także chyba nie. Dotychczas dokonałem pewnego rodzaju porównania pomiędzy nimi. Tylko w przypadku Dialogu składka brutto nie odbiega tak bardzo od składki netto. Muszę zakładać, że płacę składkę brutto. Jednak wejdę na niższym poziomie i stopniowo zwiększę ubezpieczenie za pomocą 5% dynamiki. Zauważyłem, że Dialog i AXA w 2019 roku są uznane za jedne z najlepszych ubezpieczeń od niezdolności do pracy. Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)

ST7887 pisze: Widziałem, że Dialog i AXA w 2019 roku zostały uznane za jedne z najlepszych ubezpieczeń na życie. Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)
Cześć, kto tak mówi...?? Jak już kiedyś powiedziałem: niestety nadal brakuje Ci podstawowych umiejętności, aby dokonać rozsądnej selekcji. I nie polepszy się to, jeśli przedstawi się Ci 20 różnych ubezpieczycieli posortowanych według 20 różnych kryteriów. Żaden z tych trzech moim zdaniem nie gra w Lidze Mistrzów.

Napisany przez ST7887
Peter Wolnitza pisze: Hej, kto tak mówi...?? Jak już wspomniano: niestety dalej brakuje Ci podstawowych informacji, aby dokonać rozsądnej selekcji. To się też nie poprawi, jeśli przedstawisz Ci 20 różnych ubezpieczycieli posortowanych według 20 różnych kryteriów. Żaden z tych trzech moim zdaniem nie gra w Lidze Mistrzów.
https://www.finanzen.de/berufsunfaeh...ung/testsieger Okej, w pierwszej pięćdziesiątce. Czy kiedykolwiek je dostanę? Jakie ubezpieczenie od niezdolności do pracy by Pan/Pani polecił/a? Jak wysoka powinna być ochrona? Co do podatku, który należałoby zapłacić od renty, napisałem wcześniej 30%. To było oszacowanie doradcy. Czy kwota wolna od podatku dotyczy całej renty, czyż nie? Więc 24.000 € rocznie? (12x2000= 24.000 €)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata