Re: Podziel umowę oszczędnościową BHW DmaXX na części i częściowo wypłać kwotę WHEN bez wypowiedzenia)
Napisany przez JetLag -
- pn mar 18, 2019 8:35 pm
Cześć,
Podpisałem u BHW umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe D maXX głównie po to, aby otrzymać od mojego pracodawcy świadczenia z programu kapitałowego. Teraz potrzebuję około 1000 EUR ze swoich oszczędności mieszkaniowych. Jednak nie znam się na tym zbyt dobrze i nie chcę podejmować złych decyzji.
Z tego, co zrozumiałem, mogę podzielić moją umowę na kwotę około 3000 euro. Powiedzmy, że pozostawię jedną umowę z saldem 2000 euro i zrezygnuję z drugiej umowy z saldem 1000 euro. W takim przypadku musiałbym zapłacić opłatę w wysokości 1% (10 EUR). Oprocentowanie pozostającej umowy pozostaje takie samo.
Na dole przesłałem kilka zrzutów ekranu z szczegółami umowy i procesów w portalu internetowym.
A teraz moje pytania (będę bardzo wdzięczny za kompetentne odpowiedzi):
Czy dobrze zrozumiałem, że muszę zapłacić tylko 1% opłaty od wypłacanej kwoty oraz zrezygnować z odsetek od tej kwoty? Czy podział i wypłata umowy w tej wysokości prowadzi do innych finansowych / umownych wad?
Czy otrzymałbym te 1000 EUR od razu? Czy istnieje jakiś czas oczekiwania?
Macie jakieś inne porady lub wskazówki dla mnie?
Z góry dziękuję za Wasze opinie na temat mojej sprawy.