Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Podziel umowę oszczędnościową BHW DmaXX na części i częściowo wypłać kwotę WHEN bez wypowiedzenia)

Napisany przez JetLag
Cześć, Podpisałem u BHW umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe D maXX głównie po to, aby otrzymać od mojego pracodawcy świadczenia z programu kapitałowego. Teraz potrzebuję około 1000 EUR ze swoich oszczędności mieszkaniowych. Jednak nie znam się na tym zbyt dobrze i nie chcę podejmować złych decyzji. Z tego, co zrozumiałem, mogę podzielić moją umowę na kwotę około 3000 euro. Powiedzmy, że pozostawię jedną umowę z saldem 2000 euro i zrezygnuję z drugiej umowy z saldem 1000 euro. W takim przypadku musiałbym zapłacić opłatę w wysokości 1% (10 EUR). Oprocentowanie pozostającej umowy pozostaje takie samo. Na dole przesłałem kilka zrzutów ekranu z szczegółami umowy i procesów w portalu internetowym. A teraz moje pytania (będę bardzo wdzięczny za kompetentne odpowiedzi): Czy dobrze zrozumiałem, że muszę zapłacić tylko 1% opłaty od wypłacanej kwoty oraz zrezygnować z odsetek od tej kwoty? Czy podział i wypłata umowy w tej wysokości prowadzi do innych finansowych / umownych wad? Czy otrzymałbym te 1000 EUR od razu? Czy istnieje jakiś czas oczekiwania? Macie jakieś inne porady lub wskazówki dla mnie? Z góry dziękuję za Wasze opinie na temat mojej sprawy.

Re: Podziel umowę oszczędnościową BHW DmaXX na części i częściowo wypłać kwotę WHEN bez wypowiedzenia)

Napisany przez 2utopus
dlaczego nie złożyłeś dyspozycji zwolnienia? Jak wygląda sytuacja z ulgą mieszkaniową i dopłatą państwową do oszczędzania pracowniczego? Płacisz najpierw opłatę końcową, potem coroczną opłatę za obsługę, a później także opłatę za wypłatę z góry? Przy wpłacie 1000€ przez około 2 lata osiągniesz ten cel (2x12€ za usługę) i prawdopodobnie 1% opłaty końcowej i 1% opłaty wypłaty -> około 44€ opłat - za co otrzymasz również 1% oprocentowania (10€ pomniejszone o podatek od dochodów kapitałowych/solowy) i przy 2% inflacji odpowiednią utratę siły nabywczej. Gdybym był tobą, dowiedziałbym się w BHW - czy masz czysty pakiet online?

Napisany przez JetLag
Wtedy byłem trochę naiwny, podpisałem coś bez odpowiedniego jego zbadania. Kiedyś przedstawiciel BHW odwiedził nas w firmie i doradził mi w tej sprawie. No cóż, od tego czasu po prostu to zostawiłem i nie poświęciłem temu poważniejszej uwagi. Były już dwie wypłaty. Wiadomo, trochę naiwne i niezbyt rozważne, ale byłem młody i nie miałem na to głowy. Umowa zawsze działała w tle, bez większego zainteresowania z mojej strony. Lepiej późno niż wcale, teraz chcę wreszcie to ogarnąć. Chcę wiedzieć, jak jak najlepiej wykorzystać tę umowę. I czy mogę odciąć 1000 euro bez większej straty finansowej. Może masz rację i powinienem skorzystać z porady i wyjaśnień ze strony BHW.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata