Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: oprogramowanie do planowania finansowego

Napisany przez Timuh
Kiedy kilka lat temu zaczynaliśmy kupować nasz Dom, chciałem dowiedzieć się, na co nas stać i co oznaczałoby dla nas wydanie o 10 000 EUR więcej lub mniej. Kiedy będę mógł przejść na emeryturę i jak duże mogą być nasze coroczne wakacje. Ile będą kosztować nasze dzieci i jak długo moja żona może pozostać w domu. Moim zdaniem to istotne pytania, na które trudno znaleźć odpowiedź w internecie. Nikt nie odważy się prognozować, ponieważ trzeba wziąć pod uwagę wiele czynników. Dlatego napisałem oprogramowanie, które mogę zasilać danymi znanymi mi, aby wskazało mi pewną ścieżkę finansową. Jeśli ktoś stoi przed tym samym problemem i chciałby przetestować oprogramowanie, proszę śmiało się ze mną skontaktować.

Napisany przez Timuh
Oprogramowanie można pobrać tutaj: https://drive.google.com/drive/folde...Vx?usp=sharing W razie pytań lub problemów, prosimy o kontakt!

Napisany przez Nakaron
Cześć Timuh, niezależnie od obecnych możliwości technicznych, uważam Twoją pracę za naprawdę świetną. Tutaj sprawy należałoby raczej oceniać fachowo (finansowo). Ja sam przyjrzałem się jej raczej z perspektywy programisty. Naprawdę świetny projekt, który na pewno sprawił wiele frajdy. Pozdrowienia Nakaron

Napisany przez 2tneub
To projekt wydaje mi się również bardzo ekscytujący. Jednakże, patrząc na długoterminową perspektywę, mamy tak wiele zmiennych, że nawet najmniejsze dostosowania mogą mieć duże konsekwencje. Mam arkusz Excela, na którym odwzorowuję prognozę płynności finansowej na 2 lata. Nawet tam występują duże wahania. Jednak uważam, że zrobienie tego na długość życia jest prawie niemożliwe.

Napisany przez Timuh
Naprawdę, projekt ma dwa cele. Na początku, zaprojektowałem algorytm w MATLAB i zbadałem nasze możliwości finansowe. Jednak chciałem nauczyć się języka C++ i potrzebowałem interesującego projektu, dlatego przeniosłem algorytm wraz z koncepcją obsługi. Ponadto co pół roku porównuję obliczenia z naszym rzeczywistym saldem. Mija dopiero siedem lat, ale dotychczas wartości pasują do siebie zaskakująco dobrze (choć właśnie w fazie zakupu domu z dodatkowymi dziećmi łączy się wiele czynników). Oczywiście istnieje wiele czynników wpływających na ostateczny przebieg. Wynik należy zawsze analizować na czujność. Ale myślę, że może on dobrze odzwierciedlać średnią wartość jako wytyczną. Jeśli po 10 latach pojawi się duża różnica, można wcześnie zauważyć, że trzeba podjąć działania korygujące, aby osiągnąć wyznaczone cele. Wtedy można spróbować dostosować roczne wydatki specjalne (np. na wakacje). Dodatkowo, roczne zyski z odsetek obliczone i pokazane na wykresie stanowią dla mnie roczny cel moich inwestycji akcyjnych. Można więc wspaniale tworzyć budżety. Które z kolei można sprawdzać, na przykład, za pomocą oprogramowania do zarządzania finansami, takiego jak Finanzmanager.

Napisany przez 2tneub
Muszę sprawdzić, czy mam jeszcze moje stare obliczenia sprzed budowy domu (2012-2014). Na pewno mam od 2015 roku. Jeśli będę miał kiedyś czas, przeanalizuję te stara dane i zobaczę, jak aktualnie wypadłbym względem planu.

Napisany przez Timuh
W międzyczasie przeprowadziłem kilka aktualizacji. Teraz możliwe jest planowanie z aż 3 dziećmi, a wszystkie przepływy pieniężne są teraz wyświetlane dla każdego miesiąca. Dzięki temu zauważyłem, że obliczenia były czasami przesunięte o jeden miesiąc. Zostało to poprawione. Zoptymalizowałem również wyświetlanie wartości po uwzględnieniu inflacji. Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś życzenia - proszę o kontakt!

Napisany przez Timuh
Nowa lokalizacja przechowywania:

Napisany przez SaFu
Dziękuję, że udostępniasz oprogramowanie w ten sposób. Niestety, nie mogę z niego skorzystać, ponieważ program jest napisany tylko dla systemu Windows. Mimo to, super sprawa!

Napisany przez Supernova
Cześć, czy oprogramowanie jest jeszcze dostępne? Chciałbym sobie je również zobaczyć. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Kalkulator finansowy

Tutaj zapisane są rzeczywiste warunki do wygenerowania.

Napisany przez 2tneub
@Noel

wiesz już, że to nie był kalkulator finansowy, ale raczej planista długoterminowych budżetów i płynności finansowej.

Napisany przez NaTwoim13
Okej, więc oba komputery są teraz dostępne

Napisany przez Timuh
Oprogramowanie Planer finansowy jest ponownie online! Prawdopodobnie pojawi się komunikat systemu Windows mówiący, że dane nie są godne zaufania itp. To prawdopodobnie wynika z tego, że nie zająłem się dołączeniem certyfikatu. https://drive.google.com/file/d/1DG7...ew?usp=sharing

Napisany przez Timuh
Poprawiono jeszcze jeden mały błąd w Planerze Finansowym, który powodował, że hipoteka nie była ustawiana na 0 EUR, gdy została całkowicie spłacona przed zakończeniem okresu obowiązywania oprocentowania.
Ponieważ w poprzednim poście link został uszkodzony, tym razem lepiej go umieścić jako tekst. Proszę skopiować poniższy link do przeglądarki:

https://drive.google.com/file/d/19EmKOffWBqs7awK9ZpzxoUSewDDl_0ZN/view?usp=sharing

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata