Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Wymieniać srebro na fundusz ETF.

Napisany przez MoonKid
W pewnej głupiej chwili kupiłem srebro, które teraz wartuje tylko około 50% ceny zakupu. Teraz muszę poczekać 10 do 20 lat, aż wartość wróci do poziomu zakupu. Moim spontanicznym (amatorskim) pomysłem jest wypłacenie srebra i zainwestowanie go w fundusz ETF - mam większe nadzieje, że po 10 latach wrócę do zysku. Prawdopodobnie znowu zbyt łatwo to sobie wyobrażam.

Napisany przez 2tneub
Wszystko zależy od tego, czy spodziewasz się większego załamania na giełdzie w najbliższym czasie. Statystycznie rzecz biorąc, powinien on właściwie już nastąpić. Jeśli się wydarzy, istnieje prawdopodobieństwo, że metale szlachetne zyskają na wartości, a inwestycje w ETFy potoczą się w dół. To byłby podwójny pech. Jeśli poczekasz, aż akcje spadną na wartości, a następnie zmienisz swoje inwestycje, możesz osiągnąć potencjalnie największy zysk. Niestety, moja kryształowa kula jest zepsuta i nie mogę przewidzieć, kiedy nastąpi kolejny krach na giełdzie i jaki będzie najkorzystniejszy moment na wejście na rynek. Zastanów się raczej, jaki cel chciałeś osiągnąć posiadając srebro? Przechodząc z inwestycji w srebro na ETFy, zmieniasz cel z ochrony wartości w czasach kryzysu na zwrot z inwestycji. Właściwie powinieneś więc przemilczeć przeszłość i dotychczasowe straty oraz w obecnym momencie zadecydować, jak chcesz strategicznie ustawić swoje inwestycje.

Napisany przez MoonKid
tneub pisze: Zastanów się raczej, czego chciałeś osiągnąć posiadając srebro? Przechodząc z inwestycji w srebro na ETFy zmieniasz cel z zachowanie wartości w czasach kryzysu na cel zysk Właściwie powinieneś zatem odciąć się od przeszłości i dotychczasowych strat i w tym momencie zdecydować, jak chcesz strategicznie ustawić swoje inwestycje.
Bardzo dziękuję za tę mądrą i zrozumiałą dla laików radę! Bardzo mi pomogła.

Napisany przez 2tneub
Jako dodatkowa informacja: również ja jestem tylko laikiem. Nie wiem, czy źle to zrozumiałeś. To w żadnym wypadku nie miało być zachętą do zmiany. Musisz zdefiniować, jakie klasy aktywów (od bezpiecznych do ryzykownych) chcesz posiadać w jakim udziale. Następnie porównujesz sytuację Planowaną z Aktualną i wyciągasz z tego swoje wnioski.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata