Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Co należy koniecznie ubezpieczyć?

Napisany przez Jeannye
Zastanawiamy się nad wykupieniem kilku prywatnych ubezpieczeń, ponieważ własnymi oczami widzieliśmy, jak dobry znajomy popadł w tarapaty tylko dlatego, że miał pecha. W żadnym wypadku nie chcemy doświadczyć tej samej sytuacji, dlatego wolimy zainwestować w ubezpieczenia. Co według was jest szczególnie ważne?

Napisany przez Birgit
Powinien mieć każdy polisę OC. Na przykład, jeśli spowodujesz wypadek na drodze, może to być bardzo kosztowne. Hospitalizacja, operacje, odszkodowanie, utrata zarobków, odszkodowania, itp. To samo dotyczy dzieci, polisa OC jest bardzo ważna. Zawsze mogą wystąpić szkody. Kiedyś jako dziecko spadłem z roweru. Mój rower uszkodził zaparkowany samochód. Pokryła to polisa OC. Mój brat był kiedyś dzieckiem w dużym pożarze. Szkody osiągnęły wielomilionową kwotę. Również to pokryło ubezpieczenie. Rodzice dziecka (które również było zaangażowane) nie mieli ubezpieczenia. Musieli płacić co miesiąc pewną kwotę z własnej kieszeni.

Napisany przez EasyD
W końcu wiele zależy zawsze od indywidualnej sytuacji każdego, co naprawdę jest ważne. W większości przypadków najważniejszym - moim zdaniem - zdecydowanie jest ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Własna siła robocza jest zazwyczaj najcenniejszym dobrem, jakie posiadamy. Ponieważ z drugiej strony statystyki pokazują, że co trzecia do piątej osoby do czasu wejścia na emeryturę doświadcza takiego losu czasowo lub trwale, to ubezpieczenie to ma bardzo kluczowe znaczenie. Na drugim miejscu umiejscowiłbym ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej. To płaci za uzasadnione roszczenia, jeśli sami przypadkowo spowodowaliśmy szkodę. Ubezpieczenie zdrowotne i OC komunikacyjne zostawiam na boku, ponieważ są one obowiązkowe. Jeśli ktoś ma nieruchomość, to z pewnością sensowne jest posiadanie odpowiedniego ubezpieczenia budynku mieszkalnego. Ponadto, w wielu przypadkach z pewnością zaleca się również ubezpieczenie mienia. Wszelkie inne kwestie należy rozważyć indywidualnie dla standardowej osoby, która nie musi ubezpieczać żadnych specjalnych hobby czy ryzyk związanych z pracą. Ogólnie jednak zdecydowanie wartą rozważenia jest konsultacja dla Ciebie, Jeannye, z pełnym spojrzeniem na sytuację. Informacje tutaj mogą posłużyć jedynie jako pierwsze impulsy. Ponieważ jednak każde gospodarstwo domowe jest gdzie indziej, nie można wyciągnąć z tego ogólnego konkretnej rekomendacji.

Napisany przez Reibold
Cześć Jeannye, niestety nie można ogólnie powiedzieć, co jest dla Ciebie szczególnie ważne, nie znając Cię. W tej kwestii potrzebne są informacje dotyczące Twojej sytuacji i Twoich planów na przyszłość. Masz dzieci, własność, cenne przedmioty domowe, drogie rowery, samochody...? Żyjesz z wynagrodzenia za pracę, emerytury czy dochodów z najmu...? Jesteś zatrudniony, prowadzisz własną działalność czy jesteś urzędnikiem...? Pozdrawiam Alexander Reibold Wolne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez Dandei
Interesujący zbieg okoliczności - niedawno natrafiłem dokładnie na ten temat na pomocne czasopismo z konkretnymi informacjami na temat najważniejszych ubezpieczeń. Natknąłem się na https://www.expertenmagazine.com/wel...bedingt-haben/ podczas moich poszukiwań i dodałem tę stronę do ulubionych. Właściwie przypomniałeś mi, że chciałem się jeszcze raz tym zająć.

Napisany przez kalenderdose
Kiedy ma się dzieci, ważne jest także zwrócić uwagę przy ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej na uwzględnienie nieletnich dzieci bez poczucia winy. Nieletnie dzieci nie ponoszą bowiem odpowiedzialności cywilnej i - pomimo że na każdym placu budowy twierdzi się co innego - rodzice również nie odpowiadają za swoje nieletnie dzieci (o ile nie zaniedbali swojego obowiązku nadzoru, przy czym winę oczywiście ponosiłby dorosły, a nie dziecko). Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej ma również za zadanie bronić przed szkodami i roszczeniami odszkodowawczymi (jak w przypadku nieletnich dzieci). Może to być praktyczne. Jednak jeśli dziecko podczas zabawy w ogrodzie rzuca kamieniem przez krzaki i celuje w samochód sąsiada, może być korzystne dla sąsiedzkiego spokoju, jeśli ubezpieczenie i tak wypłaci odszkodowanie.

Napisany przez 2utopus
Jeśli chcesz inwestować w ubezpieczenia, możesz zakupić akcje firm ubezpieczeniowych na giełdzie

Napisany przez KleinerFritz
O ile mi wiadomo, nie ma tutaj uniwersalnie poprawnej odpowiedzi. Jak to często bywa. Na pewno polecam ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej na wysoką sumę. W razie potrzeby również ubezpieczenie ochrony prawnej. W zależności od wieku i zawodu, również warto rozważyć ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy (dla młodych są one jeszcze bardzo tanie). Z drugiej strony: Dla mnie opłaca się ubezpieczenie dodatkowe na zęby, ponieważ moje zęby są naprawdę w złym stanie. Więc w końcu wszystko zależy od indywidualnych potrzeb każdej osoby.

Napisany przez 2utopus
Zasadniczo należy ubezpieczyć wszystko, co strata czego nie można zrekompensować i co grozi wpadnięciem w kłopoty egzystencjalne. Oprócz obowiązkowych ubezpieczeń (zdrowotne/opieka/bezrobocie/emerytalne/OC samochodu), ważne jest także ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej oraz, jeśli wymagane, ubezpieczenie od niezdolności do pracy/wypadków/niezdolności służbowej/majątku - przy finansowaniu nieruchomości ewentualnie także ubezpieczenie na życie. Ubezpieczenia, które obejmują jedynie kilkaset euro, są zazwyczaj zbędne (okulary/telefon/...)

Napisany przez OneOfMany
Jeannye pisze: Zastanawiamy się nad wykupieniem kilku prywatnych ubezpieczeń, ponieważ sami widzieliśmy, jak dobry znajomy dosłownie zbankrutował tylko dlatego, że miał pecha. W żadnym wypadku nie chcemy doświadczyć tego samego losu i wolimy zainwestować w ubezpieczenia. Co według was jest szczególnie ważne?
Hej, Ja również uważam, że podstawowe jest posiadanie ubezpieczenia OC. Zawsze jednak ustalam niewielką kwotę własną, kilkaset euro. Moim zdaniem ubezpieczenie OC służy nie do pokrywania kosztów na przykład czyichś okularów, na które przypadkowo usiadłem, ale raczej do zabezpieczenia się na wypadek pożaru budynku, o którym wspomniano w innym poście. Jeśli posiada się Dom, warto również mieć ubezpieczenie budynku mieszkalnego. W przedstawionym przypadku, ubezpieczenie od niezdolności do pracy oraz ubezpieczenie na życie mogą być sensowne: Rodzina składająca się z ojca, matki i kilkorga dzieci. Ojciec jest jedynym lub głównym żywicielem rodziny i pracuje w zawodzie, w którym zarabia bardzo dobrze. Matka zajmuje się dziećmi i czasowo nie może pracować oraz zarabiałaby znacznie mniej z powodu braku praktyki zawodowej bądź doświadczenia, wynikającego z macierzyństwa. Być może nawet musiała przerwać swoje wykształcenie z powodu ciąży. Dodatkowo, w związku z założeniem rodziny, kupił Dom, na który trzeba spłacać kredyt przez 10-20 lat. W takim przypadku śmierć lub niezdolność do pracy ojca na czas spłaty kredytu można zabezpieczyć poprzez ubezpieczenie od niezdolności do pracy lub ubezpieczenie na życie, aby matka i dzieci nie straciły domu w razie wypadku... Moim zdaniem należy jednak najpierw zadbać o to: Każdy pracownik ma obowiązkowe ubezpieczenie od bezrobocia, ubezpieczenie zdrowotne i ubezpieczenie emerytalne. Te ubezpieczenia są obowiązkowe i każdy pracownik musi opłacać składki na te ubezpieczenia. Aby te ubezpieczenia miały sens i nie płaciło się składek bezcelowo, należy ograniczyć swoje zobowiązania do tego stopnia, by móc je nadal opłacać w przypadku pobierania zasiłku z tytułu bezrobocia, zasiłku chorobowego lub renty z tytułu niezdolności do pracy. Przy niższych zarobkach i innych sytuacjach jest to trudne lub niemożliwe, dlatego należy gromadzić oszczędności (lokata terminowa, książeczka oszczędnościowa, rachunek oszczędnościowy), które umożliwią uzupełnienie niższego zasiłku w razie potrzeby. Pozdrawiam

Generalnie w przypadku ubezpieczeń powinno się uwzględnić trzy kategorie. Te tworzą swoisty piramidę potrzeb i zostaną tutaj wymienione w kolejności malejącej ważności: Zabezpieczenie egzystencji: Do tej kategorii zaliczają się wszystkie ubezpieczenia, które są naprawdę najważniejsze i chronią cię przed zagrożeniem twojej (finansowej) egzystencji, ponieważ możliwe szkody lub wypłaty po prostu nie da się pokryć. Wśród tych ubezpieczeń znajdują się ubezpieczenie zdrowotne (które jest obowiązkowe w DE), ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (absolutna konieczność!) oraz faktycznie także ubezpieczenie od niezdolności do pracy. Wielu uważa, że jest to zarezerwowane tylko dla osób o wysokich zarobkach. Faktycznie, chroni ono przed koniecznością życia z zasiłków w razie czego. Niewielu ma ubezpieczenie od niezdolności do pracy, ponieważ nie jest ono tak tanie jak ubezpieczenie majątkowe i inne. Jest jednak tańsze, niż wielu ludzie myśli i na pewno warto się zainteresować i przynajmniej raz zapytać o oferty. Zabezpieczenie twoich aktywów: Do tej kategorii zaliczają się wszystkie ubezpieczenia, które de facto zabezpieczają przedmioty, które posiadasz. Zaliczają się tutaj ubezpieczenie mienia i budynków (które każdy zna). Tutaj można również zaliczyć ubezpieczenie ochronne (chroni twoje finanse). Istnieje wiele rodzajów ubezpieczeń i każdy dobry agent ubezpieczeniowy przeprowadzi analizę potrzeb i przedstawi zalecenia na tej podstawie. Na końcu dochodzi budowanie majątku: Do tej kategorii zaliczają się ubezpieczenia emerytalne i inne.

Napisany przez OneOfMany
"

[…] i faktycznie także [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy. Wielu uważa, że jest to jedynie dla osób o wysokich dochodach. Faktycznie chroni ona przed koniecznością korzystania z świadczeń socjalnych w razie czego. Tylko nieliczni posiadają [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy, ponieważ nie jest ono tak tanie jak [url]ubezpieczenie na życie[/url] i inne. Jest jednak tańsze, niż wielu ludzi sądzi, i zdecydowanie warto przynajmniej poprosić o oferty.

Co sądzisz o dodatkowym ubezpieczeniu od śmierci na skutek choroby jako uzupełnieniu do ubezpieczenia od niezdolności do pracy oraz alternatywie dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy?
"

Napisany przez Malapascua

Każdy powinien mieć prywatne [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej.
Jeśli spowodujesz wypadek np. na drodze, może to być bardzo kosztowne.
Leczenie szpitalne, operacje, odszkodowania, utrata dochodu, zadośćuczynienie, itp.

W takiej sytuacji prywatne [url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej nie pomoże, ponieważ zajmie się tym [url]ubezpieczenie[/url] komunikacyjne.

Obowiązkowe:
[url]ubezpieczenie[/url] odpowiedzialności cywilnej
[url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy, jeśli nie jest się nisko opłacanym pracownikiem

Opcjonalne:
Ochrona prawna (szczególnie ważna przy dobrze płatnej pracy, jeśli trzeba będzie pozwać pracodawcę)
[url]ubezpieczenie[/url] budynku mieszkalnego (jeśli się ma [url]Dom[/url])

Rzadko konieczne:
[url]ubezpieczenie[/url] mienia domowego

Ubezpieczenia zdrowotne i komunikacyjne są obowiązkowe, bez nich w ogóle nielegalnie.
Exotyczne ubezpieczenia, takie jak [url]ubezpieczenie[/url] łowieckie, są także konieczne, jeśli zajmuje się się czymś tak egzotycznym.

To nie pomoże ci [url]ubezpieczenie[/url] OC prywatne, to pokrywa [url]ubezpieczenie[/url] OC pojazdu.

Nie. Mogę także jako pieszy lub rowerzysta spowodować wypadek drogowy.

Co sądzisz o dodatkowym ubezpieczeniu od niezdolności do pracy jako uzupełnieniu do obowiązkowego ubezpieczenia od niezdolności do pracy i alternatywie dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy?

[url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy absolutnie nie jest według mnie alternatywą dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy w zawodzie.

Przykład:
Jesteś jakimś znanym prawnikiem i zarabiasz na potęgę. Z jakiegoś powodu (wypadek, problemy psychiczne, choroba) nie możesz już pracować jako prawnik.
EU: Czy jesteś w stanie pracować na pełny etat w Aldi? W takim razie nie otrzymasz ani grosza.
BU: Otrzymujesz ustaloną rentę z tytułu niezdolności do pracy w zawodzie.

Różnica ta jest bardzo istotna. [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy w zawodzie chroni Cię, gdy nie możesz już pracować w swoim wyuczonym lub wykonywanym zawodzie.
[url]ubezpieczenie[/url] EU wypłaca świadczenia tylko w przypadku całkowitej niezdolności do pracy, niezależnie od wykonywanego zawodu.

Napisany przez OneOfMany

Erwerbsunfähigkeitsversicherung jest moim zdaniem absolutnie żadną alternatywą dla ubezpieczenia od niezdolności do pracy.

Przykład:
Jesteś jakimś gwiazdorskim prawnikiem i robisz fortunę. Z jakiegoś powodu (wypadek, psychika, choroba) nie możesz już pracować jako prawnik.
EU: Czy możesz nadal pracować na pełny etat w Aldi? W takim razie nie dostaniesz ani grosza.
BU: Otrzymasz ustaloną rentę BU.

Różnica jest więc bardzo istotna. BU zabezpiecza Cię w przypadku, gdy nie możesz już pracować w swoim wyuczonym lub wykonywanym zawodzie.
EU wypłaca jedynie, gdy nie jesteś w stanie już w ogóle pracować, bez względu na zawód.

Więc czy to raczej dla wysoko zarabiających? Tak jak ja to rozumiem, BU powinna być znacznie powyżej zabezpieczenia socjalnego. Ponadto ponieważ, jak wiem, BU jest zaliczane do zabezpieczenia socjalnego.

Kiedyś sprzedano mi [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy w wysokości 500 EUR miesięcznie, gdy byłem młody. To jest po prostu słabe. Wtedy po prostu nie zrozumiałem tego dostatecznie, szczególnie mnie to niezbyt interesowało, a [url]doradca[/url] malował mi koszmary, jeden gorszy od drugiego. Gdyby mu było wolno decydować, teraz miałbym raka i byłbym niezdolny do pracy.

Napisany przez 2utopus
Jak wygląda sytuacja dla urzędników? Przykład: Osoba w wieku 40 lat właśnie została urzędnikiem na okres próbny - po roku ma zostać mianowana na stałe. Jeśli dobrze rozumiem, w ciągu pierwszych 5 lat praktycznie nie ma się prawa do żadnych świadczeń - dopiero po tym okresie można otrzymać 30% wynagrodzenia w przypadku niezdolności do pracy - a następnie będzie ono stopniowo rosło. Zabezpieczenie w przypadku niezdolności do pracy powyżej 1000€/miesiąc ma kosztować 75€/miesiąc - [url]ubezpieczenie[/url] od następstw nieszczęśliwych wypadków znacznie mniej - ale nie obejmuje ono chorób, itp.

Napisany przez manniboi
Odpowiedzialność cywilna, [url]ubezpieczenie[/url] mieszkania, [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy, [url]ubezpieczenie[/url] stomatologiczne To są moje 4 niezbędne elementy

Napisany przez 2tneub

Czy to oznacza, że [url]ubezpieczenie[/url] jest raczej dla osób z dużymi dochodami? Bo tak to rozumiem, [url]ubezpieczenie[/url] rentowe (BU) powinno znacznie przekraczać zasiłek socjalny. Również dlatego, że jak wiem, [url]ubezpieczenie[/url] rentowe jest liczone do zasiłku socjalnego.

Pytanie brzmi, czy zasiłek socjalny jest w ogóle wypłacany?
Jako rodzina najpierw brany jest pod uwagę dochód partnera.

Cytat od OneOfMany

Kiedyś w młodych latach sprzedano mi [url]ubezpieczenie[/url] rentowe (BU) o wysokości renty 500 EUR. To było po prostu słabe. Wtedy po prostu nie zrozumiałem się tego wystarczająco, nie bardzo mnie to interesowało, a [url]doradca[/url] malował przerażające scenariusze, każdy gorszy od poprzedniego. Gdybym miał wtedy iść za jego radą, teraz miałbym raka i byłbym niezdolny do pracy.

Rentowność w wysokości 500 € jest oczywiście niska. Jednak czasami istnieje możliwość dostosowania świadczeń do określonych wydarzeń życiowych (dziecko, małżeństwo, budowa domu, awans zawodowy) i ustalona dynamika stopniowo dostosowuje świadczenia. W konkretnych przypadkach wcześniejsze [url]ubezpieczenie[/url] rentowe może więc mieć sens, ponieważ historia medyczna jest wtedy krótsza, a później można w ogóle nie dostać ubezpieczenia rentowego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata