Re: ubezpieczenie grupowe od następstw nieszczęśliwych wypadków w miejscu pracy
Napisany przez StahlKocher -
- ndz mar 31, 2019 11:31 pm
Cześć drodzy ludzie,
Być może temat ten był już tutaj omawiany, ale chciałbym mimo wszystko poznać Wasze wskazówki.
Nasza firma oferuje od roku ubezpieczenie na życie z tytułu niezdolności do pracy poprzez drugie największe niemieckie ubezpieczyciel i to za pośrednictwem firmy pośredniczącej z Norymbergi.
Co do mnie: około 45 lat, 2 dzieci, klasa podatkowa 3, wynagrodzenie brutto około 3500€.
Nie chciałbym ubezpieczenia na życie z powodów uciążliwych pytań o zdrowie, gdyby jednak doszło do sytuacji, w której coś zapomniałbym podać, ochrona przepadłaby, a tego ryzyka po prostu nie chcę podjąć.
W modelu, który nam zaproponowano, interesujące są uproszczone pytania zdrowotne: trzy lub cztery pytania: w ciągu ostatnich 12 miesięcy nie dłużej niż 20 dni chory, nie składali wniosku o rentę inwalidzką lub emeryturę przedłużoną w ciągu ostatnich 5 lat i być w pełni sprawny na czas podpisania umowy.
Moje pytania to:
Jak sensowne jest zawarcie ubezpieczenia od niezdolności do pracy przez pracodawcę?
Dane podstawowe:
- Bez wstępnego badania zdrowia w przypadku pozytywnej odpowiedzi na oświadczenie dotyczące obowiązków służbowych (patrz 3 pytania powyżej).
- Ochrona ubezpieczeniowa obowiązuje od pierwszego dnia, nie ma okresu wyczekiwania.
- pełne świadczenie już od 50% niezdolności do pracy.
- Podstawą jest ostatnio wykonywany zawód.
- Prognoza skrócona na 6 miesięcy.
- Brak dalszej płatności składek w przypadku niewydolności zawodowej.
- wypłata świadczenia z tytułu niezdolności do pracy wstecz.
- Okres renty z tytułu niezdolności do pracy do wieku emerytalnego 67 lat.
- brak klauzuli nakazującej wizyty lekarskie (ubezpieczony nie musi przestrzegać zaleceń lekarza, aby otrzymać świadczenie).
- Odstąpienie od abstrakcyjnej możliwości skierowania do innej pracy.
- Jednolita grupa zawodowa.
- brak dopłat do składek dla palaczy, motocyklistów i osób uprawiających sporty ekstremalne.
- wysoka elastyczność, umowę można w dowolnym momencie ograniczyć i zwiększyć, ale zwiększyć tylko do obowiązującego wówczas najwyższego zabezpieczenia i pozytywnego złożenia oświadczenia o obowiązkach służbowych.
- prywatne kontynuowanie lub kontynuowanie u nowego pracodawcy na tych samych warunkach jest możliwe.
- brak maksymalnego wieku wejścia.
- Odstąpienie od § 163 VVG (ubezpieczyciel nie może podnieść składki) - międzynarodowa ochrona ubezpieczeniowa.
Dalej w ofercie jest napisane: ekskluzywna umowa zbiorowa i korzystne warunki, dofinansowanie pracodawcy 15%, korzyści z programu kapitałowego mogą być uwzględnione, krajowe wsparcie poprzez oszczędności podatkowe i ubezpieczenie społeczne w fazie składania składek.
Co sądzicie o tej umowie lub warunkach?
Wiem, że w tym ubezpieczeniu (powinno to być warstwa 2) w przypadku ewentualnej niezdolności do pracy cała renta podlega opodatkowaniu i potrąceniom na ubezpieczenia zdrowotne i opiekuńcze.
Znalazłem w internecie rachunek, zgodnie z którym przy rentowności brutto w wysokości 2000€ pozostaje tylko 1100-1200€ renty netto. Czy to naprawdę możliwe? Ponad połowę ustalonej renty pochłaniają podatki i składki społeczne.
Początkowo chciałem zabezpieczyć 1500€, tak aby na rękę pozostało około 1250€, ale wygląda na to, że ten plan nie wypali. Dla miesięcznej renty brutto w wysokości 1500€ musiałbym miesięcznie wydać około 220€ brutto, czyli około 125€ netto. Przy 1750€ około 250€ brutto i około 145€ netto.
Trochę poszperałem w internecie, niektórzy twierdzą nawet, że należy zawrzeć wcześniej ubezpieczenie ochrony prawnej, na wypadek gdyby w przypadku ewentualnej niezdolności do pracy ubezpieczyciel odmówił wypłaty.
Potrzebuję ubezpieczenia na swoje ubezpieczenie. Zabawne, co nie?
Mimo wszystko chciałbym mieć ubezpieczenie od niezdolności do pracy na wszelki wypadek.
Tak czy inaczej, moją absolutną granicą byłoby 150€ netto miesięcznie, chociaż i tak wydaje się to być już bardzo dużą kwotą.
Warto zauważyć, że istnieje również jednorazowa gwarantowana suma kapitałowa, przy 250€ miesięcznie brutto, wyniosłaby ona około 6000€ w wieku 67 lat. W przypadku niekorzystania z ubezpieczenia od niezdolności do pracy (gdy nie dojdzie do niezdolności do pracy), około 26 000€, ale bez gwarancji.
Ta jednorazowa wypłata byłaby dla mnie zresztą nieciekawa, przede wszystkim chodzi o ochronę.
Jestem lekko zdezorientowany.
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę ??