Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Plan na Przyszłość deki / Emerytura Riester: Numer podatkowy?

Napisany przez Sandra89
Cześć wszystkim, zdecydowałem się na emeryturę riesterowską z funduszem inwestycyjnym Deka. Wnioskując o to, muszę podać numer podatkowy. Ponieważ nie składam deklaracji podatkowej, nie mam tego numeru. - Czy ten numer jest naprawdę konieczny? - Jeśli tak, skąd mogę go uzyskać? - Jeśli tak, czy od teraz muszę składać deklarację podatkową? Dziękuję! PS. Jestem zatrudniony, jeśli to ma znaczenie.

Napisany przez EasyD
Mam dwa przeciwne pytania, Sandro. Co konkretnie jest dla Ciebie korzyścią związane z emeryturą Riester? Jak doszłaś do produktu Deka, wśród wszystkich produktów Riester dostępnych na rynku?

Napisany przez Sandra89
Cześć i dzięki za odpowiedź. Korzyścią są państwowe dodatki, na przykład dla mojego dziecka. Skorzystałem z porady mojego banku oszczędnościowego. A teraz: czy dostanę też odpowiedź? Dzięki! ;-)

Napisany przez EasyD
Do zachowania ulg konieczny jest numer identyfikacji podatkowej. Możesz poprosić o przesłanie go ponownie pod następującym linkiem: https://www.bzst.de/DE/Steuern_Natio...r/ID_Node.html Nie ma obowiązku składania zeznania podatkowego ze względu na otrzymane ulgi. W innym przypadku: Jeśli chcą Państwo uzyskać doradztwo w tak trudnej kwestii jak dofinansowanie Riester, to moim zdaniem Sparkasse nie jest najlepszym wyborem. Deka również nie jest preferowanym dostawcą...

Napisany przez Sandra89
Dziękuję za odpowiedź. Podano również numer identyfikacji podatkowej. Jednak istnieje pole, w którym wymagany jest numer podatkowy. Taki numer otrzymuje się, o ile wiem, tylko w przypadku składania zeznania podatkowego. To dotyczy mojego pytania. Istnieje wiele, być może lepszych sposobów oszczędzania na przyszłość. Ale moim zdaniem model Deka/Riester jest stosunkowo bezpieczny (chociaż nie da się tego powiedzieć, 37 lat przed przejściem na emeryturę) i można skorzystać z państwowych dopłat, co oznacza dobrą premię. Poszedłem do mojego banku, ponieważ zawsze czułem się tam dobrze zaopiekowany. Ale wracając do pytania. ;-) Nie składam zeznania podatkowego, więc nie mam numeru podatkowego: czy go potrzebuję i czy muszę składać zeznanie podatkowe po wprowadzeniu RiesterRente, czy po prostu pozostawiam pole numeru podatkowego puste? Jeszcze raz dziękuję :-)

Napisany przez EasyD
Numer identyfikacji podatkowej nie jest wymagany. Wszystkie renty Riester są zabezpieczone przez prawo.

Napisany przez Sandra89
Dobrze, dziękuję bardzo. Teraz czuję się uspokojony. Faktycznie nie chciałem obciążać się przymusem składania zeznań podatkowych za pośrednictwem Riester Rente. Jestem również ciekawy, co przyniesie przyszłość. Ponieważ emerytura państwowa na pewno nie wystarczy, zobaczymy, co pozostanie po panu Riesterze. Dziękuję jeszcze raz bardzo za odpowiedzi.

Napisany przez 2utopus
Czy nie płacisz podatku dochodowego, dlaczego nie składasz zeznania podatkowego? Jak wysokie są opłaty w przypadku konta emerytalnego Deka Riester? W niektórych raportach mówi się o tym, że niektórzy usługodawcy pobierają tutaj wyższe opłaty, niż wynosi wsparcie dla Riester.

Napisany przez Sandra89
Pracownik, klasa podatkowa I, tylko dochód z zatrudnienia jako pracownik: żadnego zeznania podatkowego. Unikam trudu. ;-) Płacę około 70 € netto / miesiąc.

Napisany przez EasyD
Ja płacę około 70 € netto / miesiąc. Czyli roczne wynagrodzenie podlegające obowiązkowym składkom na ubezpieczenie społeczne trochę ponad 30 000 €.

Napisany przez Sandra89
EasyD pisze: Roczne wynagrodzenie brutto podlegające ubezpieczeniu społecznemu trochę ponad 30 000 €.
Co to ma do mnie mówić?

Napisany przez EasyD
To oznacza, że twój wkład został poprawnie obliczony dla pełnej dopłaty, jeśli moje informacje są poprawne.

Napisany przez Sandra89
Dziękuję, to jest prawie dobrze. Czy więc wszystko jest w porządku, prawda? ;-)

Napisany przez EasyD
To przynajmniej oznacza, że wasz doradca z Sparkassen jest bardziej kompetentny niż ci, których znam. Ale nie czyni to produktu lepszym. Mimo to z mojego punktu widzenia: Wolę doskonałą poradę i produkt drugiej klasy, niż na odwrót. Jeśli mają Państwo zaufanie do swojego banku Sparkasse i tam rzeczywiście pracuje ktoś, kto się zna, to także z mojego punktu widzenia wszystko jest w porządku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata