- sob kwie 06, 2019 8:41 pm
Cześć,
mamy umowę finansowania, w której przewidziano dodatkową spłatę w wysokości 5% od kwoty pożyczki (350 000 €), ale nie mniej niż 1 000 €, płatną tylko w określony dzień w roku i nie wcześniej niż 1 rok po całkowitym wypłaceniu. Teraz znalazłem trochę informacji, w których ktoś skarży się, że bank odmawia dodatkowej spłaty, mimo że została obiecana. Jestem teraz bardzo zaniepokojony, ponieważ umowę z dodatkową spłatą wybraliśmy świadomie.
Dlatego mam kilka pytań:
1. Czy bank może odmówić dodatkowej spłaty, mimo że jest gwarantowana zgodnie z umową (przy założeniu, że pieniądze zostały przelane w terminie i spełniają określone kwoty, tj. >1 000 €, Dom jest zbudowany, obiekty są ukończone, itp.) Czy bank może po prostu powiedzieć Pech. Zatrzymujemy te pieniądze tutaj, płacisz spokojnie odsetki i dodatkowej spłaty tym samym brak?
Ostatnie pytanie jest już złą intencją, ale czy w teorii to możliwe?! A jakie są Wasze doświadczenia (dla budujących Dom) dotyczące wypłat? Czy to jest trudne? Czy banki są bardzo pedantyczne i małe i wahające się, czy to wszystko działa całkowicie płynnie i martwicie się o nic?
PS: W umowie mowa jest o bezodszkodowaniu dodatkowej spłaty. Czy jest to równoznaczne z darmową dodatkową spłatą czy czy mogą tam być jakieś ukryte opłaty, takie jak prowizje za obsługę i takie tam? Może nie powinienem czytać tylu strasznych relacji?