- pn kwie 08, 2019 1:01 pm
Cześć wszystkim,
wreszcie mój finansowanie zostało zakończone! Z zainteresowaniem czytałem wiele postów tutaj podczas finansowania. Z wdzięczności chciałbym podzielić się moim doświadczeniem z Wami.
Finansowanie zostało zakończone w następujący sposób: Cena zakupu 120.000€ + Modernizacja 28.000€ = 148.000€ Okres kredytowania 10 lat Oprocentowanie: 1,09 resp. 1,10 Miesięczna rata 600€, Dochód 2.300 netto ( 13 pensja ), Gotówka 11.000€, zakup w rodzinie ( zwolnienie z 5% podatku od nabycia nieruchomości )
Moim dużym problemem jest brak planów budynku i nie da się ich łatwo uzyskać.
1. Próba z Check24: Początkowo mówiono o oprocentowaniu 1,7 resp. 2,0%, ale to było tylko do momentu kiedy pani dowiedziała się, że nie mam planów budynku, potem przestaliśmy być przyjaciółmi... zostałem odesłany do mojego banku. Myślałem, że w tak dużej firmie można liczyć na kompetencję w rozmowie telefonicznej, niestety nie miałem szczęścia, pani nie wiedziała, że przy zakupie w rodzinie nie podlega się 5% podatkowi od nabycia nieruchomości, takie rzeczy ludzie powinni wiedzieć....
2. Bank domowy Sparkasse: Wszystko wyglądało bez problemu, nie byłem jedynym, kto nie ma planów. Oprocentowanie 1,6% zostało zaproponowane.
3. Dr. Klein: 1. Oferta 1,19%, wtedy pomyślałem, że to zbyt dobre, żeby było prawdziwe. Ponieważ pośrednik miał trudności z moimi dokumentami, minęło trochę czasu. Po 2-3 tygodniach oprocentowanie spadło do 1,09%, mój pośrednik natychmiast zareagował i złożył nowy wniosek. Ostatecznie zajęło to jeszcze 1 tydzień, zanim umowa kredytowa została zatwierdzona i podpisana. Pośrednik zabrał mi całą pracę, musiałem tylko pięknie podpisać. Na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń nigdy nie sądziłem, że uda mu się wywalczyć tak niskie oprocentowanie.
Trochę machał danymi... w umowie wpisał wartość nieruchomości wynoszącą 252.000€ i potraktował różnicę między kwotą kredytu a wartością nieruchomości jako kapitał własny -> Wartość 252.000 - 148.000 kredyt = 104.000 + 11.000 gotówka = 115.000€ kapitału własnego. Tłem jest to, że działka ma 530 m² za 300€ = 159.000€ i na tym stoi Dom z garażem...
Naprawdę niesamowite, jak się zaangażował. Moi handlowcy byliby zadowoleni z 1,6% i gdybym nie poznał tego pośrednika, również byłbym zadowolony.
Pozdrowienia
Thorsten