Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące polityki i gospodarki.

Re: Państwowe opłaty dla przedsiębiorców indywidualnych. Czy moje obciążenie jest politycznie niepoprawne?

Napisany przez reviloilover
Cześć wszystkim, Jestem jednoosobowym przedsiębiorcą z zyskiem około 40 000 €, ubezpieczonym zgodnie z prawem, singlem i miałem niedawno napiętą dyskusję na temat składek społecznych z politykiem lewicy, gdzie z wściekłości wypadło mi to: Jeśli jako usługodawca samodzielny wystawię rachunek na 100 euro, to już 60 € trafia do państwa na podatek od wartości dodanej, składki ZUS i podatek dochodowy. Potem mam jeszcze 20 euro kosztów działalności i 20 euro na życie prywatne. Gdy zrezygnuję z zamówienia i 20 euro, ponieważ chcę pospać godzinę dłużej, państwo traci 3-krotność z 60 €. Spotkałem się tylko z potrząsaniem głową, sam przyznaję, że moje rozliczenie od tyłu może wydawać się trochę dziwne, i oczywiście wiem, że podatek od wartości dodanej jest pozycją przepływową, którą płaci końcowy klient, oraz że będę musiał zrezygnować z kilku punktów emerytalnych, jeśli będę mniej pracować. Ale mimo wszystko, czy moje rozliczenie jest naprawdę takie błędne?

Re: Państwowe opłaty dla przedsiębiorców indywidualnych. Czy moje obciążenie jest politycznie niepoprawne?

Napisany przez 2utopus
Składki społeczne i podatek dochodowy są płatne od przychodu czy zysku? Przy zleceniu brutto w wysokości 100€, w tym zawiera się prawie 16€ podatku od towarów i usług -> 84€ netto, po odliczeniu 20€ kosztów działalności pozostaje 64€, z których są potem opłacane podatki/składki społeczne ...

Napisany przez 2tneub
Nie masz tego tylko ty, problem ten dotyczy również każdego pracownika o podobnych dochodach poniżej granicy obowiązkowych składek. Z każdego podwyżki wynagrodzenia odejmowane jest około 50% podatku i 20% składek emerytalnych. Pozostaje więc 30%. Jeśli dostosowanie wynagrodzenia wynika ze zwiększenia godzin pracy, może to wiązać się również z dodatkowymi kosztami (np. wyższymi opłatami za przedszkole).

Napisany przez 2utopus
Przy czym 20% składki zdrowotnej jest tylko udziałem pracownika, pracodawca dodatkowo jeszcze ją płaci. A gdy pieniądze, które nam zostały, wydajemy na coś, płacimy od tego również podatek VAT/akcyzę/kawę akcyzową/podatek od oleju mineralnego itp. i musimy (jeśli istnieje) wpłacić więcej do emerytury Riester, aby otrzymać pełne wsparcie, lub możemy stracić prawo do pomocy mieszkaniowej/stypendium federalnego/... -> Dlaczego w takim razie wszyscy w ogóle nadal pracujemy? ;-)

Napisany przez viktor
-> Dlaczego w takim razie wszyscy nadal pracujemy? ;-) Te same pytanie zadają także migranci. Tak, dlaczego nie importować pracowników, jak to jest w Arabii Saudyjskiej?

Napisany przez 2titan1981
Ponieważ żaden specjalista nie chce oddać więcej niż 50% swojego dochodu. Zwłaszcza jeśli rzeczywiście jest to specjalista, który za granicą zarabia znacznie więcej, płaci znacznie mniej podatków i dodatkowo otrzymuje wyższą emeryturę. Dlaczego więc specjalista miałby przyjechać do Niemiec? Przychodzą osoby niespecjalistyczne, ponieważ mogą żyć tutaj w raju, nie robiąc nic. To dlatego tylu niespecjalistów zjeżdża do Niemiec.

Napisany przez 2utopus
I następnie musimy zastanowić się, kto dostaje pieniądze? Państwo - czyli wszyscy my - ponieważ musimy to wszystko opłacić. (A część z tego wraca do nas - w postaci dodatków mieszkaniowych dla rodzin z dziećmi / zasiłków rodzinnych / dopłat do Riester / premii mieszkaniowych / stypendium dla studentów /... itp.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata