Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Sparkasse kontra Commerzbank, kredyt na zakup mieszkania własnościowego

Napisany przez Bigfoot
Cześć, Czytam od czasu do czasu na forum... Bardziej interesują mnie wasze opinie i sugestie niż twarde fakty. Doświadczenia są jednak również mile widziane. Jestem tuż przed zakupem mieszkania do własnego użytku. Jako oferty kredytowe mam dwie (równowartościowe) propozycje od Commerzbank i lokalnej kasy oszczędnościowej. Stopa procentowa różni się o około 0,1%. Jakie argumenty przemawiają za lub przeciw Commerzbankowi albo kasie oszczędnościowej? Obecnie nie mam wybitnych argumentów za ani przeciw każdej z ofert...

Napisany przez 2utopus
Sam prowadzę finansowanie nieruchomości w Commerzbanku - na początku był to HypoRealEstate - został jednak przejęty przez Commerzbank. Przez pewien czas otrzymywałem natrętne listy, którymi prawdopodobnie chcieli mnie złapać do banku, aby po 10 latach wyjaśnić moją tożsamość ??? - jednak nie poszedłem ... także przy podpisywaniu nowej umowy nie zawarłem dodatkowej spłaty w umowie i podczas prolongacji nie chcieli mi tego przyznać w nowym kontrakcie. Osobiście wybrałbym tańszego partnera - a w razie wątpliwości możliwe, że wolałbym skorzystać ze Sparkasse. Sytuacja Commerzbanku nie jest tak dobra...

Napisany przez Bigfoot
Commerzbank w moim przypadku jest o 0,1% tańsza, choć nie negocjowałem jeszcze warunków z żadnym z banków. Dotychczas nie byłem klientem żadnego z tych banków. Sparkasse pozostanie raczej lokalną opcją w przyszłości... Czy jako klient prywatnego banku, takiego jak Commerzbank, ma się korzyści z tego, że przeniesie się się do innego miasta, czyli za 10 lat ponownie uzyska się dobre warunki? Czy jako prywatna osoba jest się zbyt mało istotnym, aby to miało znaczenie, i czy i tak jego obecność jest znana tylko w obecnej lokalnej filii? Czy takie rozważania są nieistotne?

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Bigfoot, możesz krótko przedstawić najlepszą ofertę, a także w ogólnych zarysach sytuację wyjściową. Piszę to, ponieważ twierdzisz, że oferty nie zostały jeszcze negocjowane. Co do CoBa, mogę powiedzieć Ci, czy jest jeszcze możliwość negocjacji, gdy będę znał kod pocztowy, a także dla Sparkasse. W przeciwnym razie zgadzam się z utopusem.

Napisany przez Hilfe
Skontaktuj się lub zadzwoń do Dr. Kleina lub Interhyp. Oni negocjują dla ciebie

Napisany przez Alex [CryptoMod]
noelmaxim pisze: Cześć Bigfoot, możesz krótko przedstawić najlepszą ofertę, oraz w ogólnych zarysach opisać sytuację wyjściową. Piszę to dlatego, że mówisz, że nie negocjowałeś jeszcze ofert. Jeśli chodzi o Deutsche Bank (CoBa), mogę Ci powiedzieć, czy jest jeszcze w tej ofercie jakaś przestrzeń, gdy tylko podasz mi kod pocztowy, mogę to samo zrobić dla Sparkasse. W przeciwnym razie zgadzam się z utopus.
Drogi Noelmaxim, Chciałem Cię uprzejmie poinformować, że TE nie wyraził chęci otrzymania lepszej oferty od Ciebie, ale jedynie chciał poznać argumenty za Commerzbank lub Sparkasse. Sam wyznał, że oferta nie została jeszcze negocjowana, więc chyba wie, o co chodzi w tej dziedzinie, czy chcesz mu sugerować, że nie ma pojęcia o tym, co robi? Proszę trzymaj się zasady, którą sam wyraziłeś tutaj na forum, odpowiadając tylko na pytania TE ! @Bigfoot Osobiście wolę Sparkasse, ponieważ Commerzbank popełnia/zrobiła już wiele dziwnych rzeczy, które dużo kosztowały podatników. Dlatego też wolałbym zdecydowanie bank regionalny.

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, czy zdajesz sobie sprawę, że w przeciwieństwie do twoich postów, ja pytając o coś lub oferując coś, zamiast niezaproszenie i bez dodatkowych informacji przechodzę do zupełnie innego tematu lub kwestionuję go? Oferuję dodatkową wartość, na przykład nie naganiam nieproszonej kupna mieszkania zamiast domu czy wprowadzania kolejnego banku do gry. To już jest pewna różnica, kiedy na przykład bez pytania oceniasz ceny domów, nie mając dodatkowych informacji, tylko dlatego, że podano koszty budowy, lub chcesz coś udowodnić, kiedy ktoś pytają o warunki kredytu! Ja kwestionuję informacje i pozostawiam decyzję TE, czy chce te informacje! Dla kultury pytam, czy jest taka potrzeba. Dziękuję za twoją uwagę, daje mi to okazję pokazać, jak to może wyglądać, gdy ktoś chce coś przekazać niezależnie od życzenia TE, chce pomóc.

Chcesz po prostu tego nie zrozumieć, jeśli to dla Ciebie niekorzystne...… Jeśli chcesz teraz zaproponować ofertę, dlaczego nie zapytasz otwarcie, czy TE jest zainteresowany, zamiast owijać w bawełnę? Mówię Ci, że swoim postem sugerujesz, że TE jest niekompetentny i głupi, ponieważ według Ciebie nie jest w stanie ocenić otrzymanych ofert. On jeszcze będzie negocjować, nie martw się......

Napisany przez NaTwoim13
... i znowu spekuluje się na temat moich intencji i stanu umysłu TE! Chcę jeszcze raz zapytać, czy on chce poznać możliwości obu banków, aby pokazać mu, czego może się spodziewać od TYCH DWOJE BANKÓW. To wartość dodana, z której może skorzystać w swoim poście tutaj, aby uzyskać punkt odniesienia lub nie. Nie wspomniałem o tym, że inne banki obecnie wyróżniają się ofertami specjalnymi od wspomnianych banków, ani nie wprowadziłem tego w grę, ale ty zrobiłeś. Ponownie zakładasz coś, zamiast pozwolić TE na decyzję, zwłaszcza że nie dostrzegasz różnicy w moim podejściu w porównaniu do twoich ewentualnie nieproszonych postów (które z mojego punktu widzenia byłoby w porządku, gdyby informacje były wystarczające), ponieważ pytają, pytam, czy mogę pomóc, jeśli nie zostało to przewidziane albo odbiega od pytania!!

Nie chcesz tego zrozumieć......

Napisany przez NaTwoim13
W tym przypadku dodaje również, że doświadczenia są mile widziane, i mimo że mam pewne doświadczenia dotyczące warunków obu banków, chciałbym zapytać, czy - zwłaszcza że w jednym z poprzednich postów dokładnie pisze o tym, że jeszcze nie negocjował - są one mile widziane i czy w związku z tym potrzebne są mi dodatkowe informacje! Wydaje mi się, że jest to inny sposób podejścia, niż ten, który często uważam za nieodpowiedni, choć ta działalność jest raczej mniejszym złem, gdyż ostatecznie nie mogę ci zabronić kontynuowania takiego postępowania!

Próbuję jeszcze raz, ale wydaje się, że jesteś głuchy na mój biznes idzie na dno. Jeśli ktoś odważyłby się zapytać tutaj o warunki dotyczące wynagrodzenia, kapitału własnego, kosztów dodatkowych itp., aby omówić, czy autor wątku ma dobre warunki (co również jest doświadczeniem, które można wymienić), natychmiast (!) pojawiłby się bardzo długi post z Twojej strony, że to w ogóle nie było pytane i jak można odważyć się o coś takiego pytać tutaj, autor wątku z pewnością zastanowił się nad tym dokładnie itd. Byłoby to dokładnie to samo zadawanie pytań, co teraz udajesz, że robisz dla dobra autorowi wątku (lub swojego konta bankowego). Wyobrażasz sobie, że autor wątku nie potrafiłby tego zrobić sam, chociaż do tej pory radził sobie świetnie, jest w końcowych negocjacjach i moim zdaniem robi to świetnie. Znowu ta sama szyna, co zwykle, co Ci odpowiada, można opublikować, czy pytano o to czy nie, natomiast to, co Ci nie pasuje, natychmiast jest zrzucone na margines. Nie chcesz tego zrozumieć, bo jesteś zależny od prowizji.

Napisany przez NaTwoim13
Ale Hermueller, doskonale rozumiem to, dlatego staram się wyjaśnić ci zasadniczą różnicę, kwestionuję i pozostawiam decyzję TE! Ponadto, znowu schodzę z tematu, muszę ci uświadomić, że zarzucasz mi teraz, że odbieram Ci podejście do pomocy, co prowadzi do tego, że znowu muszę pisać długie eseje. Koziołek, koziołek, koziołek, uwaga, uwaga, uwaga! Sprawa byłaby załatwiona, albo TE odpowiada, prosi o pomoc i udostępnia informacje, mówi, że nie chce pomocy, albo w ogóle nic nie pisze. Podczas gdy interesuje mnie zapytanie TE, znowu interesuje cię moja osoba. Czy w ogóle to zauważasz??

noelmaxim pisze: Doch Hermueller, bardzo dobrze to rozumiem i dlatego staram się wyjaśnić istotną różnicę, kwestionuję i pozostawiam decyzję TE!
Aha, i jeśli inni kwestionują, to w końcu również pozostawiają decyzję TE, ale gdy pojawiają się argumenty, które nie wpasowują się w twoje „nie będę się w to angażować”, są one bezlitośnie zdyskredytowane. Dlatego: Po prostu nie chcesz tego zrozumieć, bo jesteś uzależniony od prowizji.

Napisany przez NaTwoim13
Herrmueller, robisz to z zamiarem fałszowania??   Od lat mam do czynienia z tym samym schematem: informacje, informacje, informacje, kwestionowanie, kwestionowanie, kwestionowanie - także tutaj chciałbym zwrócić uwagę na kwestię FINANSOWANIA NIERUCHOMOŚCI, wątek dotyczący finansowania.   Gdy ktoś kwestionuje informacje, albo mnie nie słyszy, albo zadaję kolejne 2-3 pytania.   Nie jest to dobry przykład, ponieważ podstawą wszelkiej pomocy są indywidualne informacje, a jeśli chce się odbiec od pytania autora wątku, należy to skonfrontować lub rozwiązać poprzez PW, zamiast ogólnie zrzucić się na koncepcję bez bliższych szczegółów lub ostrzegać przed czarnym charakterem!

Napisany przez 2tneub
noelmaxim pisze: ... i znowu spekulujesz
Tak więc muszę się zgodzić z Herrmuellerem. To, co robisz, polega na mierzeniu dwoma miarami. Zdajesz się odmawiać każdemu kompetencji, z wyjątkiem BIG Buhmanna. Spójrz na swoje zdania w kontekście bankiera, nagle także zaczyna się obracać wokół osoby. Poza tym ty również tego nie robisz inaczej. Przyznawanie kompetencji to czysta spekulacja.

noelmaxim pisze: Kiedy ktoś kwestionuje informacje, albo mnie nie słyszysz, albo dodaję jeszcze 2-3 dodatkowe pytania.
To jest prawda jedynie wtedy, gdy nie ma krytycznego pytania w kierunku Zastanów się jeszcze raz, to wszystko będzie bardzo ciasne -> Wtedy natychmiast słyszy (czyta) się twoje ataki przeciwko wszystkim wątpiącym i pesymistom tutaj na forum, zazdrosnym, którzy nie pozwalają innym cieszyć się ich nieruchomościami. Akceptowane jest jedynie gadanie ładnych słów i ładne liczenie... Ale: Po prostu nie chcesz tego zrozumieć, bo zależy Ci na prowizji.

Napisany przez vision
@Herr Müller Nm nie musi korzystać z publiczności, aby się zaoferować. Mógłby to zrobić, jak niektórzy tutaj, również za pomocą wiadomości prywatnej. Wolę jednak publiczną transparentność. @ bigfoot Szczerze mówiąc, zarówno w moim kręgu znajomych i kolegów, obie instytucje nie zyskały złotej opinii. Commerzbank jest niesamowicie nieelastyczna i ociężała. W oddziałach bardzo się starają, ale gdy sprawa idzie na górę, wszystko się kończy. Sparkasse regularnie błyszczy absolutnym brakiem zainteresowania i niekompetencją.

Napisany przez NaTwoim13
Teraz naprawdę uważam to za irytujące! Gdzie tu jest generowanie biznesu? Gdzie pokazuję, że odchodzę od tych dwóch ofert Sparkasse i Coba, skoro jasno się do nich odwołuję? Dodatkowo wyjaśniam w jaki sposób i dlaczego chcę pomóc! Cholera! Gdybym tylko chciał generować biznes, dlaczego zadaję te pytania na forum i nie piszę do niego na prywatną wiadomość????? To również dla osób czytających, dla wszystkich. To już wielu pomogło, zmotywowało do założenia wątku, ale nie do ciągłego narzekania na czarownika i atakowania, że chce robić wyłącznie biznes lub że zepsuję twoje plany (piszę u ciebie świadomie w częściach, ponieważ ogólnie doceniam twoje mądre uwagi i uważam je za sensowne) w sprawach, o których masz niewystarczającą wiedzę. Wiesz dlaczego? Jesteś jednym z niewielu, co pisze o tym, jak TY byś to zrobił, jak TY to widzisz, pokazujesz, że TY byś to zrobił, ale rzadko narzucasz swoje zdanie i potrafisz zadać pytanie. Ale mnie denerwuje twoje narzekania na czarownika i głupie oraz podłe oskarżenie, że zależy mi TYLKO na biznesie od 8 lat! Tak, jestem nawet trochę zasmucony tobą, bo czytasz moje niepotrzebne romanse od lat (które są niezbędne, bo chodzi o czarownika, a nie o to, co jest słuszne - o pytania do autora wątku, o konsumenta) i nie chcesz przyznać, że również chodzi o pomoc, a przede wszystkim o to, że generalizacja nikomu nie pomaga (nawet konsumentom nie, by ich logicznie odwieść od pewnych celów) i przede wszystkim znieważania i oszczerstwa tylko denerwują i należy je potępić!

Napisany przez NaTwoim13
W przypadku Sparkasse często bardziej widoczna jest arogancja, to demonstracyjne zachowanie lidera stada, te niewłaściwe modele spłat z katastrofalną taryfą LBS. Sparkasse, jeśli chce, może spróbować, ale zazwyczaj stara się promować swoje modele partnerskie, a gdy zauważa, że konsument jest poinformowany lub podchodzi z konkurencyjnymi modelami (np. kredyty ratalne), wtedy także potrafi. Nie wspomniałem o tym przypadkiem w tym wątku, ale masz całkowitą rację, zazwyczaj Twoje opisy są doświadczeniami, które często po prostu się sprawdzają. W przypadku Coby (pracowałem tam 5 lat, chociaż dawno temu) po fakcie faktycznie wiele staje się trudne, ale również nie można tego (dotyczy to również Sparkasse) uogólniać, zazwyczaj mają oni trudności ze względu na struktury decyzyjne i wytyczne kompetencyjne. Wydawało mi się, że wcześniej zaznaczyłem to pobieżnie, obie te banki obecnie nie błyszczą w rankingach EP najlepszą ofertą, choć tego również nie można generalizować, ponieważ nie ma dostępnych informacji. To jak najbardziej w porządku, w ogóle nie było tego pytania, dlatego też zaznaczyłem swoją pomoc odnosząc się do tych dwóch banków, chodziło o zobaczenie, czy i jaki potencjalny spadek jest możliwy.

noelmaxim pisze: Teraz naprawdę irytujące jest to, gdzie jest generowanie biznesu, gdzie pokazuję, że odchodzę od obu ofert Sparkasse i Coby, odnoszę się jednak wyraźnie do tych dwóch banków, także wyraźnie uzasadniam, gdzie i dlaczego chcę pomóc! Właśnie! Gdybym chciał tylko generować biznes, dlaczego byłbym na tyle głupi, żeby kwestionować to tutaj na forum i nie napisać mu prywatnej wiadomości????? Korzyść również dla czytelników, dla wszystkich, to pomogło wielu osobom, skłoniło wielu do założenia wątku, ale nie do wiecznego narzekania na czarnego charakteru i ciągłych ataków, jakoby chciał tylko i wyłącznie generować biznes lub w jakimś stopniu zaniedbywać Twoje plany (piszę u Ciebie świadomie w jakimś stopniu, bo zasadniczo doceniam Twoje pouczenia i uważam je za sensowne), gdy masz zbyt mało informacji. Czy wiesz dlaczego? Jako jedna z niewielu piszesz o tym, jak TY byś to zrobił, jak TY to widzisz, pokazujesz, że TY byś tak zrobił, ale rzadko dajesz sugestie i zadajesz pytania. Ale to irytuje mnie Twoje narzekanie na czarnego charakteru i głupie i wredne oskarżenie, że od 8 lat chodzi mi WYŁĄCZNIE o biznes! Tak, przy Tobie nawet jestem trochę zaniepokojony, bo od lat czytasz moje zbędne romanse (które stają się konieczne, ponieważ chodzi o czarny charakter, nie o to, jak powinno być dla OP, dla Konsumenta) i nie chcesz zauważyć, że chodzi tutaj także o pomoc, przede wszystkim o to, że ogólne opinie i uogólnienia nikomu nie pomagają (nawet konsumentom, aby solidnie go odwieść od jakiegoś planu) oraz szczególnie pomówienia i potępianie tylko irytują i w pewnym stopniu są naganny!
Po prostu nie chcesz tego zrozumieć......

Napisany przez Bigfoot
Nie przeczytałem wszystkich postów i na razie zostawiłem większość niemalże bez komentarza.... Wybieram po prostu dla siebie najistotniejsze fragmenty informacji, dziękuję wszystkim za udział... Commerzbank 145 tys. EUR Stopa oprocentowania 1,15%, efektywne 1,16%, okres wiązania 10 lat Spłata kredytu 6%, czyli około 864 EUR/miesiąc Dodatkowa spłata w wysokości 5% (czy to trzeba dodatkowo uzgodnić, czy 5% są standardowo zawarte?) Lokalna placówka Sparkasse w Bawarii 1,25% przy wysokości raty 800 lub 900 EUR...

Napisany przez NaTwoim13
Załóżmy, że wskaźnik obciążenia wynosi 60%?

Napisany przez Bigfoot
Nie, powinno to raczej być na poziomie około 90%, jeśli dobrze rozumiem.

Napisany przez NaTwoim13
Cena zakupu i koszty modernizacji, włącznie z własną pracą?

Napisany przez Bigfoot
165K brak kosztów modernizacji, ponieważ już zrealizowane Wniósłbym 40K wkładu własnego

Napisany przez NaTwoim13
Najwyraźniej masz na myśli kapitał własny, a nie pracę własną. Z mojego punktu widzenia, przy tej maksymalnej wartości finansowania 88%, nie ma już możliwości poprawy oprocentowania. To najlepsze oprocentowanie, które mogłbyś uzyskać. Być może po przedstawieniu oferty Commerzbank, Sparkasse również zaoferuje to oprocentowanie. Jeśli dodatkowe spłaty będą takie same, powinieneś zapytać o 2 parametry, aby móc ocenić oba oprocentowania i porównać je ze sobą: 1) Opcja zmiany oprocentowania 2) Odpowiedzialność za sprzedaż wierzytelności

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata