Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Dobre porównanie wynagrodzeń?

Napisany przez ElephantMan
Czy ktoś zna dobrą i względnie wiarygodną stronę, na której można porównać średnie zarobki w poszczególnych stanowiskach pracy także w zależności od regionu i doświadczenia zawodowego? To byłoby dla mnie aktualnie interesujące.

Napisany przez 2tneub
Szukasz perspektywy pracodawcy czy pracownika i jakiej pracy? Nie znam prostego porównania pensji, gdzie można po prostu odczytać liczbę. Istnieje na przykład raport płacowy Stepstone dla specjalistów i menedżerów, który trzeba jednak interpretować i obliczyć zakres. Jest różnica między menedżerem tak/nie, doświadczeniem zawodowym, wielkością firmy, płcią męską/żeńską itd. Kiedyś przeanalizowałem go dla mojego działu. Są także badania płac, które można drogo zakupić. Na Gehalt.de, Job Leads i Xing znajdziesz ogłoszenia o pracę z przybliżonymi widełkami płac. Jednakże moim zdaniem są one przynajmniej częściowo domysłami i losowaniami. Nawet zmiana tytułu pracy może zmienić pensję o nawet 100%, chociaż opis obowiązków jest identyczny. Mimo to Gehalt.de może być dobrym pierwszym punktem odniesienia. Wszystko zależy również od branży. Dla zawodów wysoko opłacanych z pewnością dostępne są więcej badania niż dla zawodów rzemieślniczych. Dla tych ostatnich warto może zapytać lokalną izbę rzemieślniczą.

Napisany przez KleinerFritz
Znam jeszcze stronę Glassdoor, ale nie jestem pewien, jak rzetelne są tam informacje...

Napisany przez manniboi
Zwróć się w takich sprawach do zaufanego związku zawodowego...

Napisany przez brainy
Nie wszyscy pracownicy otrzymują wynagrodzenie zgodne z układem zbiorowym pracy. Nawet jako początkujący w swoim zawodzie otrzymałem wynagrodzenie poza układem zbiorowym. Istnieją również branże, w których nie obowiązują układy zbiorowe.

Napisany przez 2utopus

Nie wszyscy pracownicy są płatni zgodnie z taryfą. Nawet jako początkujący byłem poza taryfą.

Przez poza taryfą niekoniecznie oznacza powyżej taryfy. W naszej firmie pracownik AT może otrzymać wynagrodzenie o nawet 20% niższe niż najwyższa stawka taryfowa...

Napisany przez LeonvBach
Strona gehaltsvergleich.com jest całkiem dobra i darmowa. Firma stojąca za nią już raz opublikowała raport o wynagrodzeniach, także na stronie Focus Online.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata