Re: Finansowanie budowy/mortgage jako zabezpieczenie, bez w ogóle możliwe?
Napisany przez KleineFamilie -
- czw kwie 11, 2019 8:51 am
Witaj wszystkim,
przypadkiem trafiłem tutaj na forum, ponieważ szukałem informacji na temat możliwej finansowania budowy mieszkania. Jestem już na bieżąco z tym, na ile mi to możliwe, ale nie pochodzę z branży bankowej, więc niektóre rzeczy po prostu nie są mi dokładnie znane/zrozumiałe. Dlatego mam nadzieję, że tutaj jednak ktoś będzie w stanie mi pomóc dzięki swoim doświadczeniom i wiedzy.
Ogólnie chodzi o to, że obecnie rozważamy zakup mieszkania. Znajduję się obecnie na urlopie rodzicielskim, więc jako dochód możemy podać tylko zarobki męża plus zasiłek rodzinny oraz nasz wkład własny. Obecnie doradza mi dwóch doradców i każdy mówi co innego, co wydaje mi się dość dziwne. Dlatego chciałbym teraz usłyszeć niezależne opinie od osób, które znają się na temacie i posiadają pewną wiedzę.
Najpierw dane dotyczące mieszkania:
-460.000 euro plus koszty dodatkowe w wysokości 11,76 %
-177 mkw (z czego 17 mkw to taras), wysokiej jakości wykończenie
-Wkład własny 75.000 euro
- zostało gruntownie wyremontowane w 2016 roku, odpowiada standardom Kfw 70, i ma klasę energetyczną A+
-Dochód 3024 euro
Obecnie mam dwóch doradców. Jeden współpracuje z ogromnym poolem banków, w tym z tańszymi bankami internetowymi, a drugi tylko z kilkoma droższymi. Obydwaj chcą sprzedać i najlepiej tam, gdzie dostaną największą prowizję, to jest dla mnie jasne. Chciałbym jednak znaleźć tylko najbardziej odpowiedni i korzystny dla nas kredyt, który po pierwszym okresie odsetkowym nadal byłby dla nas akceptowalny, bez nieprzyjemnych niespodzianek.
Na razie nie jesteśmy jeszcze głęboko w negocjacjach. Jednak doradca ds. zarządzania aktywami A twierdzi już teraz, że nie dostalibyśmy 300.000 euro kredytu i dlatego to pożądane mieszkanie byłoby dla nas zbyt drogie bez dodatkowych zabezpieczeń. Zamiast pytać dalej u innych banków, które ma w swoim małym poolu, nadal rozmawia z Commerzbankiem. Czy może to oznaczać, że dostaje tam największą prowizję, i jeśli moje rodzice również wejdą jako zabezpieczenie, jeszcze więcej? Czy ktoś się na tym zna?
doradca B natomiast twierdzi, że można obejść się bez zabezpieczeń (oczywiście przy gorszych warunkach, ale dałoby się), ale dodatkowo zabezpieczając się poprzez cesję hipotek na moich rodziców, dostalibyśmy bardzo korzystny stopę procentową. Już te dwie zupełnie przeciwstawne opinie budzą moje podejrzenia? Jak to w ogóle możliwe, oprócz tego, że niektóre banki internetowe oczywiście przyjmują znacznie niższe koszty gospodarstwa domowego niż Commerz czy Deutsche Bank?
Czy granica 300.000 euro pokrywa się z poziomem obciążenia? Innymi słowy, 460.000 - 20 % zniżki jako zabezpieczenie = 386.000 wartość obciążenia, a z tego maksymalnie 80 % to 294.000 euro? Ale jak doradca B mógłby to przekroczyć bez zabezpieczeń? Mamy tylko wkład własny w wysokości 75.000 euro. Wciąż brakowałoby sporej ilości pieniędzy.
A czy bank w ogóle ustala cenę 460.000 jako wartość, czy może inną? Czy najpierw musi przyjść rzeczoznawca i wtedy dowiem się od niego o wartości rynkowej, zanim kupię coś znacznie przecenionego??
doradca B zaproponował mi (przy znacznie niższych kosztach gospodarstwa domowego) na razie PSD lub DiBa. Wydaje się, że w PSD dostaje prawie najmniej prowizji, ale proponuje mi to, ponieważ na końcu wychodzi wiele pozytywnych opinii i dobra reklama. Czy ktoś zna się na PSD Bank i ma doświadczenie? IngDiBa także wchodzi w grę z nieco gorszymi warunkami (chyba 1,6), ale tylko wtedy, gdy wprowadzimy moich rodziców (prawdopodobnie dlatego, że mają tam swoją kredytową historię i swoją hipotekę). W przeciwnym razie najprawdopodobniej nie dostalibyśmy od nich finansowania.
Obydwaj chcielibyśmy wprowadzić naszych rodziców do hipoteki na ich domy/mieszkania. Cały ten proces trochę mnie odstrasza, i zrobię to tylko jeśli będzie konieczne, bo boję się ewentualnych konsekwencji i dlatego chciałbym tego uniknąć, chociaż wiem, że byłbym w stanie sobie z tym poradzić, tym bardziej, że za ok. 3 lata planuję wrócić przynajmniej na część etatu do pracy albo dopóki nie stanie się coś nieprzewidzianego.
Co dokładnie oznacza cesja hipoteki? doradca planuje, że 85-90.000 euro hipoteki moich rodziców pozwoli uzyskać stopę 0,99 % z 1 % spłaty długów w PSD na 10 lat (zdaje się, że nie chcą się za bardzo dłużej zobowiązywać). To brzmi oczywiście świetnie i przynajmniej na początku, dopóki rata pozwala, z pewnością spłacilibyśmy wyższą kwotę.
Czy w księdze wieczystej moich rodziców wpisano nową hipotekę w wysokości 90.000 euro, czy może stara hipoteka w ING DiBa zostałaby reaktywowana i następnie tylko ta część ponad 90.000 zostałaby przekazana do PSD jako zabezpieczenie hipoteczne, a nie cała hipoteka (ogółem około 250.000, z czego około 60.000 to nadal pozostały dług)? Czy to jest takie proste i jakie dodatkowe koszty wiąże się z tym?
Czy mogę w jakiś sposób sprawić, aby moi rodzice szybko wybrnęli z tej sytuacji? Na przykład, rozłożyć kredyt na 2 części i szybko spłacić go u moich rodziców? Czy wtedy automatycznie zostaliby zwolnieni z tej sytuacji, czy dopiero wtedy, gdy nasz Dom zostanie całkowicie spłacony, jeśli moi rodzice nie zdecydują się od razu usunąć hipoteki, ponieważ ponownie wiązałoby się to z kosztami? Czy w ogóle mogliby to od razu usunąć?
Co się stanie, jeśli moi rodzice spłacą swój Dom i kiedyś zechcą go sprzedać? Albo co się stanie, jeśli coś się stanie, a my (3 rodzeństwo) odziedziczymy i jeden albo nawet żaden nie chce tego domu?
I czy w takim przypadku moi rodzice mogliby wykorzystać te 90.000 euro jako zabezpieczenie hipoteki dla mojego rodzeństwa, jeśli nadal byłaby wpisana w ich księdze wieczystej, czy te 90.000 euro jako hipoteka oznacza, że to nasza własność i moglibyśmy ponownie jej użyć na przykład do prac modernizacyjnych, jako że była faktycznie zabezpieczeniem dla naszego mieszkania?
Wiele pytań. Dziękuję za przeczytanie i za poświęcenie czasu na podzielenie się swoją opinią, doświadczeniem i wiedzą.
Serdeczne pozdrowienia