Re: Dofinansowanie Riester/korzyść podatkowa kontraktu oszczędnościowego na mieszkanie budowany przez konsorcjum - w przypadku wycofania pożyczki hipotecznej
Napisany przez G-Ultimate -
- pt kwie 12, 2019 4:15 pm
Cześć,
mam nadzieję, że ktoś tutaj może mi pomóc. Mam dość skomplikowaną sprawę i jakoś nikt nie może mi pomóc.
Razem z pożyczką na nasz Dom, podpisałem również pożyczkę mieszkaniową.
Teraz okazało się, że mogę odwołać się od umowy z powodu błędów w umowie (orzeczenie sądu). Wynikają z tego moje pytania:
1. Co się dzieje w przypadku Bausparvertragu? Z tego, co przeczytałem, jest on zawarty oddzielnie i pozostaje w mocy (tak powiedziała mi również kasa oszczędności mieszkaniowych)
2. Musiałbym spłacić od razu pożyczkę bankową. Mam na to również pieniądze. Niestety nie mogę wykorzystać środków z konta Bausparvertrag (BSV), ponieważ nie mogę go jeszcze rozwiązać. Jednak gdy BSV będzie gotowy do alokacji, będę mógł z niego skorzystać (tylko środki; żadnej pożyczki) i spłacić drugą, dodatkową pożyczkę od KfW. W ten sposób zostaną spełnione warunki dotyczące dofinansowania.
3. Co by się stało, gdybym po prostu zrezygnował z BSV? Rozumiem, że nie otrzymałbym wówczas dodatków. Zostaną one potrącone z oszczędności z Bausparvertrag. Zaletą byłoby to, że nie trafią one na konto dofinansowania mieszkaniowego i nie będą obciążone corocznym wzrostem o 2%. Co jednak z korzyści podatkowej, którą już rocznie wykorzystuje w moim zeznaniu podatkowym? Czy pozostaje ona na koncie dofinansowania mieszkaniowego, czy też muszę ją spłacić od razu? Gdzie mogę to sprawdzić (czyli stan konta dofinansowania mieszkaniowego).
Wiem, że to bardzo szczegółowe pytania. Dlatego moje nadzieje na pomoc tutaj są niskie, ale dotychczas nikt nie potrafił mi w pełni pomóc.
Mimo wszystko chciałbym wcześniej zapoznać się z tematem, aby mieć najlepsze możliwe rozwiązanie i uniknąć błędów.
Dziękuję z góry wszystkim pomagającym.