- sob kwie 13, 2019 9:00 am
Hej wszystkim,
Mam pytanie: Miałem bon o wartości powyżej 100 EUR. Został wystawiony w sierpniu 2013 roku - i niestety zapomniano o nim.
Obiekt rekreacyjny, w którym bon miał zostać zrealizowany, odmówił jego przyjęcia, uzasadniając to słowami: Zgodnie z prawem nie możemy go już przyjąć, nie pozwala na to urząd skarbowy. Z czystej uprzejmości zaoferowano zamiast tego zniżkę w wysokości 40 EUR na usługi. Zastanawia mnie sformułowanie, że już zgodnie z prawem nie mogą go przyjąć.
Dotychczas dowiedziałem się, że: Bony są ważne przez 3 lata od daty wystawienia do końca roku ważności. Oznacza to, że bon był ważny do 31.12.2016 roku.
Teraz mam pytanie: Czy obiekt faktycznie nie może już przyjąć bonu? Obiekt odwołuje się do tego pisma: [link do strony internetowej] W nim znajduje się zdanie: Zgodnie z prawem bony są zasadniczo ważne przez trzy lata, liczone od końca roku, w którym bon został wystawiony. Moim zdaniem obiekt ma obowiązek przyjmować bon przez ten czas. Ponadto może to zrobić. Czy źle to rozumiem?
Tak, to moja wina, że zapomniałem. Ale nie rozumiem, gdzie tkwi problem, skoro obiekt otrzymał pieniądze i nie świadczył usługi, a tym samym zarobił 60 EUR bez wysiłku. Pół roku wcześniej mogłem tam zrealizować bon jednorazowego przeznaczenia, który również był przeterminowany. Musiałem tylko zapłacić podwyżki cen od tamtej pory. Uważam to za całkowicie uczciwe i sprawiedliwe.
Dziękuję za odpowiedzi!