Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Wyczerpać kwotę zwolnioną od odsetek

Napisany przez Reaktorblock
Cześć przyjaciele, Obecnie intensywnie zajmuję się tematem akcji. Chciałbym regularnie inwestować około 150-200€ miesięcznie w fundusz ETF kapitalizujący za pomocą planu oszczędnościowego. Chciałbym również skorzystać z ulgi podatkowej. Ponieważ fundusz ten nie wypłaca dywidend, musiałbym posiadać inny. Teraz moje pytanie: Nie mam pojęcia, na jaką skalę są wypłacane dywidendy. W jakiej kwocie trzeba około inwestować w fundusz dywidendowy, aby wypłacał on około 800 euro rocznie?? Czy opłaca się korzystać z planu oszczędnościowego w fundusz dywidendowy do osiągnięcia ulgi podatkowej, jeśli nie ma jeszcze dokładnie 0€ zainwestowanych na giełdzie, aby potem je po prostu zostawić? Wiem, to pewnie głupie pytania, ale dzięki ludzie.

Napisany przez 2utopus
Na rynku akcji dywidendy zwykle wynoszą od 0 do 10%, a w przypadkach wyjątkowych mogą być wyższe, ale rzadko na stałe. Obecnie różnica między funduszami / ETF-ami kapitalizującymi i wypłacającymi dywidendy powinna być stosunkowo niewielka, ponieważ od 2018 roku obowiązuje reforma podatkowa dotycząca inwestycji. https://www.finanztip.de/indexfonds-...rreformgesetz/

Napisany przez Reaktorblock
Najpierw dziękuję za odpowiedź. Przeczytałem artykuł, ale nie zrozumiałem go w całości. Napisano w nim, że z zysków thesaurierender ETF-ów pobierana jest opłata podatkowa w wysokości 26% dopiero przy wypłacie. Czy do tych 26% wliczany jest kwota wolna od podatku czy jak to działa?

Napisany przez 2titan1981
Wolę wykorzystać mój wolny limit co roku. Fundusze wypłacają różne kwoty, więc nie można powiedzieć, ile udziałów jest potrzebnych, aby zawsze uzyskać dochód w wysokości 801€ rocznie. Można jednak sprawdzić w Bundesanzeigerze, ile zostało wypłacone w poprzednich latach za jeden udział. Jeśli nadal płacisz podatek kościelny, dojdzie jeszcze podatek kościelny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata