Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: zakupy rachunków bieżących

Napisany przez ADMCI4
Drodzy Mędrcy, co się stanie, jeśli zamknę moje konto w Banku X, aby otworzyć konto w Banku Y, który oferuje bardziej atrakcyjne oprocentowanie lokat terminowych: jeśli po pewnym czasie Bank X postanowi prześcignąć Bank Y pod względem oprocentowania, a ja zdecyduję się wrócić do Banku X - czy mogę to zrobić bez problemu? Czy istnieje ryzyko, że Bank X nie przyjmie mnie z powrotem jako klienta?

Napisany przez ADMCI4
Nikt nie wie, albo moje pytanie jest niezrozumiałe? Spróbuję inaczej: jak banki reagują, gdy klient rezygnuje z konta, a następnie składa wniosek o ponowne otwarcie konta w późniejszym czasie? Czy to w ogóle im przeszkadza? Mówię także o bankach internetowych.

Napisany przez ADMCI4
habicht pisze: Hm, czy nikt nie wie, czy moje pytanie jest niezrozumiałe? Spróbuję inaczej: jak reagują banki, gdy zamykasz konto u nich, a następnie ponownie składasz wniosek o jego otwarcie w późniejszym terminie? Czy to w ogóle przeszkadza? Mówię tutaj także o bankach internetowych.
Nikt tutaj nie może ci powiedzieć, jak poszczególne banki zareagują. Ale dlaczego chcesz zamykać konto? Możesz przecież wypłacić swoje pieniądze bez zamykania konta. Problemem przy przeskakiwaniu między kontami oszczędnościowymi jest właściwie zlecenie o zwolnienie z podatku. Musisz je przekazać bankowi, a w wyniku przeskakiwania staje się to nieco trudniejsze.

Napisany przez ADMCI4
Christian pisze: Nikt tut nie wie te banki na to zareagują.
Cześć i dzięki za odpowiedź. Szkoda, wydawało mi się, że tutaj są doświadczeni gracze w grze na rynku lokat. Chyba się myliłem. Ale dlaczego chciałbyś zamknąć konto? Większość kont (osobistych) jest płatna, jeśli nie ma regularnych wpływów (np. wynagrodzenia). Problemem w grze na rynku lokat jest właściwie zlecenie zwolnienia z podatku. Musisz je przesłać bankowi, a z powodu gry staje się to trochę trudne. Nie rozumiem, przecież można to zawsze dostosować?

Napisany przez ADMCI4
habicht pisze: Większość kont (Giro) jest jednak płatna, jeśli nie ma regularnych wpływów (np. wynagrodzenie).
Nie. Miałem wiele kont oszczędnościowych i wszystkie były bezpłatne. Tutaj rozmawiamy o rachunkach oszczędnościowych, a nie kontach bieżących. Konta oszczędnościowe zazwyczaj nie pozwalają na obciążenia itp. Są to czyste konta z saldem, które nie mogą być używane do rozliczeń płatniczych. Cytat od habicht Tego nie rozumiem, ale można go zawsze dostosować? To proste. Masz 801 € wolne. Jeśli teraz zaczniesz hopować, musisz odpowiednio złożyć wniosek o zwolnienie. Wszystkie wnioski o zwolnienie nie mogą przekroczyć tej kwoty w wysokości 801 € dla każdego banku. Czasami jest to uciążliwe w przypadku hopowania, ponieważ trzeba dostosować wnioski do odpowiednich zysków z oprocentowania w poszczególnych bankach. Jeśli oczywiście uzyskasz gwarantowane 801 € odsetek tylko w jednym banku, nie musisz się martwić o inne wnioski u innych banków. Ponieważ wtedy podatek od zysków kapitałowych będzie naliczany gwarantowanie, a twój wysiłek w tej kwestii będzie zerowy. Odsetki otrzymujesz rocznie lub miesięcznie. W banku X masz np. 200 € odsetek na koniec roku, w banku Y 300 €, a w banku Z 400 €. W związku z tym musisz odpowiednio złożyć swoje wnioski o zwolnienie.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dlaczego nie spróbujesz miłej i przyjaznej, a zwłaszcza osobistej rozmowy z doradcą w swoim banku? Gdy przedstawisz mu swoje problemy, chętnie Ci pomoże. Całe to dążenie do jak najwyższego oprocentowania, przy jednoczesnym zapominaniu o tym, że nasze miejsce pracy może być pośrednio zagrożone, naprawdę mnie irytuje. Prawdziwe inwestycje nie polegają na lokacie terminowej, a raczej na zbudowanej na odpowiednim profilu strukturze. Bądźcie wdzięczni, że wszyscy jesteście zdrowi i policzcie dokładnie, ile centów tu naprawdę jest na szali. Czy opłaca się zmieniać bank dla tak niewielkiej różnicy? Czy byłbyś gotowy zainwestować dodatkowy zysk dla ludzi, którzy nie muszą się przejmować dążeniem do maksymalnego zysku? Przemyślcie to. Zadowolony Klient

Napisany przez gibmirgeld
Przy skokach na lokaty masz problem, że zazwyczaj otrzymujesz świetne oprocentowanie tylko jako nowy klient. Gdy wyjdziesz i wrócisz, będziesz traktowany jako klient standardowy i oczywiście nie dostaniesz już specjalnego oprocentowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata