Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie w Heilbronn 93 m2 z windą zbudowane w 2002 roku.

Napisany przez Martin79HN
Cześć, mój brat i ja posiadamy po 50% udziału w mieszkaniu po ojcu. (Dziedziczenie 2019) „dobry obszar mieszkalny, zły układ pomieszczeń ze względu na zmiany dokonane przez ojca, łatwe do wynajęcia” Pozwalamy matce mieszkać tam za darmo, aż do momentu gdy będzie musiała przenieść się do domu opieki (przewidujemy, że będzie to w ciągu najbliższych 5 lat) Matka, jeśli będzie trzeba, opłaci koszty eksploatacyjne, oszczędności, prace konserwacyjne, a być może nawet nową kuchnię. Dary zwolnione z opodatkowania są przestrzegane zarówno przez obu synów, jak i matkę w stosunku do synów. Matka ma emeryturę oraz pewną sumę pieniędzy (którą otrzymała z ubezpieczenia jako rekompensatę). To sprawiło, że większość spadku trafiła do obu synów. Mimo to matka będzie mogła pokryć wszystkie swoje wydatki do końca życia, w tym nawet pobyt w domu opieki przez 5 lat lub dłużej. Mój brat nie jest zainteresowany samodzielnym przejęciem mieszkania (musiałby wtedy zapłacić bardzo wysokie podatki), natomiast osobiście mam zainteresowanie przejęciem mieszkania samodzielnie w kontekście „zabezpieczenia na starość”, gdy matka przeniesie się do domu opieki. Wtedy można by je „normalnie” wynająć. Jednakże moja żona sprzeciwia się zaciągnięciu „większych” długów, ponieważ posiadamy już kredyty związane z nieruchomością. Finansowanie naszego domu jest odpowiednio zabezpieczone. Pytanie: Czy mogę wykupić z Bausparvertragu kwotę pełną, jeśli część kredytu zostanie spłacona za kilka lat? (bez Bausparvertragu) W Bausparvertragu jest 100.000 €, z czego wpłacono 50.000 €, a jest na moje imię. Oprocentowanie odsetek wynosi 1%, a oprocentowanie od zobowiązań 1,9%. Jednakże moja żona nadal by się temu sprzeciwiała. Czy spłata kwoty dla brata „kwota pieniężna + odsetki” w formie czynszu jest również możliwa? Wartość mieszkania: 200.000 € Cena zakupu od brata za 50% udziału: 80.000 € (cena między rodzeństwem) 50.000 € pochodzi z Bausparvertragu w gotówce 30.000 € płatności ratalne (pomiędzy braćmi) po 500 € miesięcznie przez okres 5 lat Odsetki płatne co rok. (np. 5 lat po 500 € odsetek rocznie) Będę wdzięczny za informacje i sugestie.

Info`s noch: miesięcznie Czynsz bazowy: 750 € + Miejsce parkingowe 50 € = 800 € (można normalnie wymagać) Opłaty dodatkowe dla najemców: około 170 € Niepodlegające rozliczeniu: 100 € (z około 50 € rezerw na zarządzanie nieruchomością) Wartość: 200.000 € Cena zakupu 50%: 80.000 € (od brata) pozostałe 50% już odziedziczone Amortyzacja: około 3000 € rocznie Stawka podatku osobistego około 35%

Napisany przez murat
Brzmi dobrze, zainwestuj, jeśli finanse na to pozwalają. Jeśli kobieta ma wątpliwości, dobrze byłoby przeanalizować, jak wymiana mogłaby wpłynąć na sytuację. W zależności od stopnia zużycia i stanu związanego z wiekiem, konfrontacja z nią w tej sprawie może być interesująca.

Napisany przez NaTwoim13
Murat, mieszkanie zamiast damy?

Napisany przez murat
Nie, mieszkanie i inna młodsza pani!

Napisany przez NaTwoim13
Hahaha, to jest dobre

Napisany przez Fly
noelmaxim pisze: Hahaha, to dobre
To seksistowski shit.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, lecimy było również ironiczne!! Czy naprawdę myślisz, że powinno się brać coś takiego pod uwagę, czy nawet zalecać?

:-) o wpisach. Stan: Właścicielem mieszkania jest mój brat i ja. I nic się w tej kwestii nie zmieni. Eventualnie wynajem później razem (brat i ja) Tak długo, jak matka mieszka tam bezpłatnie. I kiedyś, w odpowiednim momencie, przejęcie mieszkania (podział spadku). Jednak dopiero wtedy, gdy argument kobiety przestanie być ważny (stan zadłużenia domu)

Napisany przez hausbauwest
Czy babcia ma wystarczająco dużo pieniędzy, aby później opłacać swój pobyt w domu opieki? To mniej więcej 2500 do 2800 euro własnego wkładu.

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest, proszę dokładnie przeczytaj wpisy (nie pierwszy raz), wtedy nie będziesz musiał tego pytać. Martin jasno i wyraźnie opisał: Do końca życia matka zawsze będzie mogła opłacać wszystko z własnej kieszeni. Nawet 5 lat lub dłużej w domu opieki. To również matka, nie babunia!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
hausbauwest pisze: Czy babcia ma wystarczająco pieniędzy, aby później samodzielnie opłacać swoje zakwaterowanie? To jest luźne 2500 do 2800 euro własnego udziału.
OT: Obecnie to około 1.300-1.600 EUR.......

Dzień dobry, wkład własny w domu opieki w Heilbronn wynosi około 2000 € miesięcznie. Tak, i dzięki emeryturze i oszczędnościom, opieka nad matką jest osiągalna do końca jej życia. Dlatego mieszkanie (dziedzictwo) przeszło na mojego brata i mnie. Mamy nadzieję, że matka poradzi sobie jeszcze 1, 2, 3 lata w domu przy wsparciu. Bez względu na to, czy teraz, czy później w domu opieki, ma wystarczająco dużo oszczędności, aby opłacać opiekę sama.

Martin79HN pisze: Dzień dobry, Własny udział w domu opieki w Heilbronn wynosi około 2000 € miesięcznie. Tak, dzięki emeryturze i oszczędnościom, opłacalne jest do końca życia matki. Dlatego mieszkanie (dziedzictwo) przeszło na mojego brata i mnie. Mamy nadzieję, że matka poradzi sobie sama w domu jeszcze przez 1,2,3 lata, z odpowiednim wsparciem. Bez względu na to, czy teraz czy później trafi do domu opieki, ma wystarczające oszczędności, aby sama opłacić.
Czy zastanawialiście się kiedyś nad wprowadzeniem babci do asyście mieszkaniowej? Jeśli jest wystarczająco dużo pieniędzy i mieszkanie zostanie wynajęte, to powinna to być opcja.

Napisany przez NaTwoim13
Facet, Martin to wyjaśnił, że rodzice powinni pozostać przy naszych dzieciach tak długo, jak to możliwe oraz zalecane przez lekarza. Czemu miałby odsyłać matkę do domu opieki, jeśli nie jest to jeszcze konieczne i/lub są dostępne zasoby, aby wspierać matkę w jej mieszkaniu? Przede wszystkim, dlaczego akurat babcię?? Chodzi przecież o matkę!

noelmaxim pisze: Dlaczego miałby wysłać matkę do domu opieki dla osób starszych
Nie potrafisz czytać? Napisałem opiekę wspomaganą... Czy nie znasz różnicy?

Cześć Hausbauwest, moja mama mieszka już od 4 lat sama w mieszkaniu. Wcześniej mieszkała z mężem, który następnie przeniósł się do domu opieki. Ona ma wsparcie w prowadzeniu domu, opiekę pielęgniarską i ma trudności z każdą zmianą. Dla niej mieszkanie chronione nie ma żadnych zalet. Dlatego kontynuuje mieszkanie bezpłatnie. Pozdrowienia, Martin

Napisany przez Fly
hausbauwest pisze: Czy nie umiesz czytać? Napisałem o wspieranej domenie... Czy nie znasz różnicy?
Starsi ludzie czują się znacznie lepiej w otoczeniu stworzonym specjalnie dla nich, gdzie często dostępne są odpowiednie oferty czasu wolnego, niż „samotnie” w swoim mieszkaniu, gdzie otaczają ich ludzie należący do innej generacji. Tak jest dla wielu osób. Dlatego nie ma tu mowy o „wyrzucaniu”.

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Nie umiesz czytać? Napisałem o wspieranej mieszkalnictwie..... Czy nie znasz różnicy?
Czy to nie jest obojętne? Jeśli matka może prowadzić dość samodzielne życie w swoim otoczeniu, w swoim środowisku, w swoim mieszkaniu, z pomocą dzieci, powinna to robić z naszym wsparciem. Ponadto to oszczędność, ponieważ mieszka tam za darmo, właśnie w swoim mieszkaniu, co oszczędza pieniądze, które mogą być przeznaczone na godność/jakość życia.

Fly pisze: Starsi ludzie czują się znacznie lepiej w środowisku stworzonym dla nich, gdzie często są dostępne odpowiednie oferty czasu wolnego, niż samotni w swoim mieszkaniu, gdzie otaczają ich inni ludzie z zupełnie innej generacji. Tak ma wiele osób. Dlatego nie ma mowy o wyrzuceniu.
Przynajmniej ktoś to zrozumiał....

noelmaxim pisze: oszczędza też pieniądze, mieszka tam za darmo,
Ponieważ wielu ludzi myśli dokładnie tak jak ty, ludzie ci siedzą potem sami w swoich kwaterach, a jedynymi wydarzeniami są te 2 wizyty pielęgniarek. To tyle.... nie ma w tym nic dobrego.... Po prostu oszczędza się pieniądze. Koniec....

Napisany przez NaTwoim13
Fly pisze: Starsi ludzie czują się o wiele bardziej komfortowo w środowisku stworzonym specjalnie dla nich, w którym często dostępne są dla nich odpowiednie oferty rekreacyjne, niż samotnie w swoim mieszkaniu, gdzie otaczający ich ludzie są z innej generacji. Tak jest w przypadku wielu ludzi. Dlatego nie ma mowy o wygnaniu.
Aha, dlatego wszyscy tam chcą i dzieciom oraz wnukom jest bardzo łatwo przekonać swoich rodziców i dziadków, że tam będzie im lepiej! Raczej jest odwrotnie, starego drzewa już się nie przesadza, przynajmniej tak myśli i czuje wielu starszych ludzi. Osobiście nie miałbym z tym problemu, wręcz przeciwnie, może to nawet być miłe, wskazane i właściwe, ale dzisiejsze starsze pokolenie, w przeważającej większości (oczywiście są wyjątki), myśli inaczej, a jeśli starsza osoba tego nie pragnie, a dzieci nie mogą się nimi zająć albo nie chcą, jest to w istocie wygnanie, jeśli dokonuje się to wbrew ich woli, ma się dokonać, bez konieczności medycznej!

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze: Ponieważ wielu ludzi myśli dokładnie tak jak ty, ci ludzie zostają sami w swoich mieszakaniach, a jedynymi wysokopunktowymi momentami są dwie wizyty pielęgniarek. To wszystko... nie ma w tym nic dobrego... Po prostu oszczędza się pieniądze. Koniec kropka...
Okropne, po prostu okropne! Ci, którzy tam chcą i muszą pójść - nie ma problemu, ale czy naprawdę z powodu pieniędzy??? Poza tym, jest wielu starszych ludzi, którzy chcą pozostać w swoim otoczeniu i mogą to zrobić, ponieważ nie są tam z powodu pieniędzy czy czegokolwiek innego, przeciwko swojej woli!

Moim zdaniem: Matka powinna mieszkać tam, gdzie czuje się najlepiej. Warunki muszą być odpowiednie. - Usługi pielęgniarskie są dostępne - Jak na razie jest jeszcze ruchliwa - Odwiedza przyjaciółkę w domu opieki 2 razy w tygodniu - Robione są zakupy - Sprzątanie jest dla niej zrobione - Czasami spaceruje po parku - Ma również przycisk alarmowy - W budynku jest winda Dla mieszkań wspomaganych jest zbyt zależna. Sytuacja we własnym mieszkaniu (bezczynszowo) jest dla niej odpowiednia. Dlatego nie planuje się żadnych zmian dla niej. Otoczenie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata