- pn kwie 29, 2019 11:50 am
Cześć,
mój brat i ja posiadamy po 50% udziału w mieszkaniu po ojcu. (Dziedziczenie 2019)
„dobry obszar mieszkalny, zły układ pomieszczeń ze względu na zmiany dokonane przez ojca, łatwe do wynajęcia”
Pozwalamy matce mieszkać tam za darmo, aż do momentu gdy będzie musiała przenieść się do domu opieki (przewidujemy, że będzie to w ciągu najbliższych 5 lat)
Matka, jeśli będzie trzeba, opłaci koszty eksploatacyjne, oszczędności, prace konserwacyjne, a być może nawet nową kuchnię.
Dary zwolnione z opodatkowania są przestrzegane zarówno przez obu synów, jak i matkę w stosunku do synów. Matka ma emeryturę oraz pewną sumę pieniędzy (którą otrzymała z ubezpieczenia jako rekompensatę). To sprawiło, że większość spadku trafiła do obu synów.
Mimo to matka będzie mogła pokryć wszystkie swoje wydatki do końca życia, w tym nawet pobyt w domu opieki przez 5 lat lub dłużej.
Mój brat nie jest zainteresowany samodzielnym przejęciem mieszkania (musiałby wtedy zapłacić bardzo wysokie podatki), natomiast osobiście mam zainteresowanie przejęciem mieszkania samodzielnie w kontekście „zabezpieczenia na starość”, gdy matka przeniesie się do domu opieki.
Wtedy można by je „normalnie” wynająć.
Jednakże moja żona sprzeciwia się zaciągnięciu „większych” długów, ponieważ posiadamy już kredyty związane z nieruchomością.
Finansowanie naszego domu jest odpowiednio zabezpieczone.
Pytanie:
Czy mogę wykupić z Bausparvertragu kwotę pełną, jeśli część kredytu zostanie spłacona za kilka lat? (bez Bausparvertragu)
W Bausparvertragu jest 100.000 €, z czego wpłacono 50.000 €, a jest na moje imię.
Oprocentowanie odsetek wynosi 1%, a oprocentowanie od zobowiązań 1,9%.
Jednakże moja żona nadal by się temu sprzeciwiała.
Czy spłata kwoty dla brata „kwota pieniężna + odsetki” w formie czynszu jest również możliwa?
Wartość mieszkania: 200.000 €
Cena zakupu od brata za 50% udziału: 80.000 € (cena między rodzeństwem)
50.000 € pochodzi z Bausparvertragu w gotówce
30.000 € płatności ratalne (pomiędzy braćmi) po 500 € miesięcznie przez okres 5 lat
Odsetki płatne co rok. (np. 5 lat po 500 € odsetek rocznie)
Będę wdzięczny za informacje i sugestie.