Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Użytkownicy się przedstawiają

Napisany przez Marktinsider
Cześć wszystkim! Oczywiście nie mogło tu zabraknąć obowiązkowej dyskusji Użytkownicy przedstawiają się :wink:. Oczywiście nie należy zbyt wiele ujawniać informacji o sobie. W każdym razie inne osoby nie powinny być w stanie zidentyfikować waszej tożsamości na podstawie udostępnionych informacji. Co do mnie: Mam 23 lata i zainteresowałem się wcześnie gospodarką i giełdą. W moim otoczeniu wiele osób pracowało lub pracuje w bankach (ZKB, UBS, Julius Bär i AIG). Mój ojciec i brat handlowali na giełdzie już w poprzednim tysiącleciu i zawsze informowali mnie o swoich sukcesach i porażkach. Początkiem mojego zainteresowania giełdą był ponad 60% spadek akcji ABB pod koniec 2002 roku. Niestety wtedy jeszcze nie mogłem sam handlować. Moje pierwsze akcje to akcje Infineon. Kupiłem je 12.02.2003 za 5,77 EUR i sprzedałem 29.04.2003 za 7,00 EUR :wink:. Lubie handlować na wszystkich giełdach (Szwajcaria, Niemcy i USA) z taką samą chęcią i częstotliwością. Pozdrowienia Insider giełdowy

Napisany przez richard100
Cześć Insiderzy Rynkowi! Witajcie w klubie! :lol: Jaki dziś wzrost! 7 nowych rejestracji w jeden dzień. Nieźle! Mam 60 lat. Jestem wcześnie emerytowany, ojcem dwóch córek. Moją pierwszą akcją, którą kupiłem około 40 lat temu, była Saurer. Dlaczego? Nie mam pojęcia, prawdopodobnie spodobała mi się nazwa albo poznałem ją ze szkoły rekruckiej. Jak to się skończyło? Przyniosło to stratę. :cry: Odpuściłem więc sobie. Wróciłem do inwestowania około 30 lat później. Przeżyłem także kryzys giełdowy 2000-2004, mimo że nie inwestowałem w Nową Gospodarkę, poniosłem straty. Nadal mam pojedyncze pozycje z stratami w portfelu, np. ZURN, CLN, CIBN. Co było dobre, to że nigdy nie sprzedałem w panice, a straty po prostu przesiedziałem. W międzyczasie wygląda to znacznie lepiej. :lol: Jestem bardzo konserwatywnym i ostrożnym inwestorem. Kupuję tylko akcje firm, których produkty rozumiem. Na przykład RD, NOVN, ROG, CIBN itp. głównie blue-chipsy. Kiedyś często byłem obecny na forum Cash, ale z czasem zaczęły mnie denerwować wieczne osobiste ataki. Tutaj, na tym forum, panuje bardzo dobra atmosfera, tak jak powinno być. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Jutro, To teraz ja: Jestem leniwym 23-letnim studentem ekonomii na Uniwersytecie w Fryburgu. Oprócz studiów pracuję około 50% dla dużej banku, który niedawno przemierza finansowe fale rekina (dają mi oprócz pewnego wynagrodzenia także 24-godzinną okresową retencję). Moje zainteresowanie rynkiem giełdowym (i prawdopodobnie także studiami ekonomicznymi) pojawiło się w 2001 roku, gdy Swissair ogłosił bankructwo. Handel akcjami Swissair został zawieszony na kilka dni, a ja siedziałem z kolegą w barze i rozmawialiśmy przez pół nocy o tym, co mogłoby się stać z kursem następnego ranka. Zgodziliśmy się i byliśmy całkowicie przekonani (z niejasnych powodów), że kurs natychmiast spadnie na dno, ponieważ rynek musiał być całkowicie zalewany. Zakładaliśmy też, że kurs wkrótce się ustabilizuje i dzięki różnym spekulacjom z pewnością jeszcze nieco wzrośnie. Tak więc postanowiliśmy, że każdy z nas następnego ranka około 15 minut po otwarciu kupi akcje Swissaira za około 2000 CHF (to było dla nas majątkiem), które chcieliśmy sprzedać najpóźniej do godziny 12:00. Świętowaliśmy nasz nadchodzący sukces i tak się stało, jak przewidywaliśmy: mieliśmy rację z naszym przewidywaniem, ale żaden z nas nie obudził się następnego ranka przed godziną 11:00 i nie byliśmy w stanie zrealizować naszego planu... I tak zainteresowałem się giełdą im dłużej, tym bardziej. Nadal stoję na samym początku i staram się czytać jak najwięcej, aby stopniowo ograniczać (czyste) decyzje intuicyjne. Moim osobistym celem jest sukcesyjne połączenie inwestycji długoterminowych opartych na wartościach i krótkoterminowych transakcji. Pozdrawiam, Quiz

Napisany przez ADMCI4
Interesowanie się giełdą zaczęło się już w 2001 roku, kiedy miałem 19 lat i tylko obserwowałem jako gość na forum Cash. Pod koniec 2002 roku otworzyłem konto inwestycyjne w Yellowtrade, a na początku stycznia 2003 roku zacząłem kupować bez większej wiedzy i straciłem ponad 2000 złotych. Nauczyłem się lekcji i od tego czasu przeczytałem kilka książek o bogactwie i inwestowaniu, staram się iść ich ścieżką. Oczywiście odrobiłem straty, ale nigdy nie inwestowałem zbyt dużo w akcje na giełdzie, ponieważ do lata 2006 roku byłam w drugim szkoleniu jako informatyk. Dopiero w październiku 2005 roku zacząłem ponownie inwestować. Pod względem profilu inwestora jestem raczej średnio- lub długoterminowy. Czasami prowadziłem transakcje swing tradingowe, ale był zbyt czasochłonny. Wolę akcje w portfelu z dużymi szansami wzrostu lub takie, których kurs stale rośnie, a jeśli prognozy firmowe przestają być prawdziwe, sprzedaję.

Napisany przez beta
Honor komu honor się należy: Najwierniejszy towarzysz trybuna zmarł. 12 pięknych lat. PS: Co za g****ny tydzień!

Napisany przez Simona

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata