Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pobranie kapitału z konta Riester na remont.

Napisany przez rheingeist
Witajcie Chcę, jeśli to możliwe, wypłacić kapitał z mojego Riester rentowych związanych z funduszem. Nie jestem pewien, jak to zrobić i czy dostanę zgody. Pieniądze mają być przeznaczone na remont domu, a umowa ma pozostać w mocy. Pytanie: Gdzie i jak to najlepiej zrobić? Oczywiście, najpierw trzeba porozmawiać z ubezpieczeniem. Jak długo trwa cała procedura do wypłaty? Czy poniesę przez to jakieś szkody, poza faktem, że później otrzymam mniejszą rentę? Czy ktoś już to kiedyś zrobił i mógłby krótko podzielić się swoimi doświadczeniami i poradami tutaj? Czy ktoś może mi w tym pomóc? Pozdrowienia Reini

Re: Pobranie kapitału z konta Riester na remont.

Napisany przez 2utopus
Musiałoby to być najpierw zatwierdzone przez ZfA - sprawdź tutaj, co wchodzi w grę: https://www.zfa.deutsche-rentenversi...nter_node.html Wydaje mi się, że dla zwykłego remontu nie jest to możliwe - jeśli jednak tak, prawdopodobnie zostanie utworzone fikcyjne konto wsparcia mieszkaniowego, które będzie oprocentowane 2% rocznie, a później będzie opodatkowane i wypłacane jako fikcyjna emerytura w późniejszym wieku. Ale najlepiej porozmawiać z ZfA i ubezpieczycielem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata