Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy zmniejszenie straty z przychodów z kapitałów zmniejsza także składki na ubezpieczenie zdrowotne WHEN dla osób ubezpieczonych dobrowolnie)?

Napisany przez statfifo
Jako ubezpieczony dobrowolnie, moja firma ubezpieczeniowa żąda odemnie potwierdzenia dochodów. Zgodnie z moim zeznaniem podatkowym nie mam żadnych zysków kapitałowych, ponieważ rzeczywiście wystąpiła realna strata. Czy mogę zgłosić tę stratę jako kwotę ujemną u ubezpieczyciela, aby zmniejszyć mój składkę? Czy muszę podać liczbę 0 w rubryce inne roczne dochody w tym zapytaniu o dochody, ponieważ straty w rozumieniu ubezpieczyciela nie są ujemnym dochodem? A może jednak? Nie chcę pytać w mojej firmie ubezpieczeniowej, bo potem uwzględniają tylko moje przychody z kapitału, ale nie stratę. Bardzo dziękuję za odpowiedź! :-)

Re: Czy zmniejszenie straty z przychodów z kapitałów zmniejsza także składki na ubezpieczenie zdrowotne WHEN dla osób ubezpieczonych dobrowolnie)?

Napisany przez Cici
Spróbuj po prostu. Dodatkowe dochody nie powinny ci być obciążane. O ile mi wiadomo, straty z tytułu zysków kapitałowych można jednak kompensować wyłącznie zyskami z tego samego źródła, a nie z innych rodzajów dochodów. Straty nie przepadają na koniec roku, więc możesz odliczyć zyski w kolejnych latach od tych strat.

Napisany przez statfifo
Wielkie dzięki za Twoją odpowiedź. No cóż, właśnie tego chciałem uniknąć. Kupiłem/sprzedałem więc kilka akcji i ostatecznie odnotowałem stratę. Istnieją teraz dwie możliwości dotyczące wykazania zysków kapitałowych, albo: podaję wartość 0 -> to akceptują. Jednak faktycznie odnotowałem stratę i w dalszym ciągu muszę zapłacić te same składki na ubezpieczenie zdrowotne podaję wartość mojej straty (wartość ujemna) -> to akceptują i płacę mniejsze składki na ubezpieczenie zdrowotne -> nie akceptują tego, lecz chcą uwzględnić moje zyski kapitałowe (które posiadam) ale nie moje straty kapitałowe (które są wyższe niż zyski) i potem muszę zapłacić więcej niż gdybym podał 0. To właśnie mnie niepokoi. Prawdopodobnie to przyjmą. Ale wszyscy wiemy, jak działają ubezpieczyciele zdrowotni/emerytalni/urząd skarbowy itp. Chciałem raczej działać ostrożnie. Czy nikt tu nie ma pewności co do tego? (typy dochodów: zysk/strata są takie same) Dzięki za przeczytanie!

Napisany przez Peter Wolnitza
Załącznik powinien właściwie odpowiedzieć na to pytanie.... martwisz się o nic istotnego!

Napisany przez brainy
TK akceptuje - w przeciwieństwie do administracji finansowej - koszty uzyskania przychodów w przypadku dochodów z kapitałów, czyli odsetek lub udziałów. Dochody z działalności gospodarczej w ogóle nie są uwzględniane przez ubezpieczenia zdrowotne. Ponieważ podatek od działalności gospodarczej nie jest odliczany od wyniku podatkowego od kilku lat, składka na ubezpieczenie zdrowotne jest pobierana od podatku od działalności gospodarczej. Osoby z ubezpieczenia zdrowotnego nie są zawsze najmądrzejsze.

Napisany przez Cici
statfifo pisze: Więc kupiłem/sprzedałem kilka akcji i ostatecznie poniosłem stratę.
Więc jeśli chodzi o straty związane z akcjami, sprawa wygląda inaczej. Możesz zrekompensować straty z akcji tylko z zyskami z akcji. Nie można ich zrekompensować innymi dochodami ani zaliczyć ich do składek na ubezpieczenie zdrowotne. Z drugiej strony ubezpieczenie zdrowotne nie może uwzględniać tylko zysków z akcji, tłumiąc przy tym straty. Liczy się tutaj całkowity bilans na dany rok. Niemniej jednak weryfikacja ta powinna odbyć się podczas obliczania podatku od zysków kapitałowych przez twoją prowadzącą rachunek bankową. W związku z tym na ostatecznym rozliczeniu podatkowym twojego banku powinny być ujęte kapitałowe przychody w wysokości 0 euro. Dla ubezpieczenia zdrowotnego masz zatem dowód, że nie osiągnąłeś żadnych zysków netto. Czy posiadasz więcej niż jeden depozyt?

Napisany przez statfifo
Cici pisze: Kiedy chodzi o straty z akcji, sprawa wygląda inaczej. Możesz odliczyć straty z akcji tylko od zysków z akcji.
dlaczego inaczej? Chodzi tylko o akcje. Dlatego też napisałem to wyraźnie Cytat od Cici Na rachunku podatkowym twojego banku, kapitałowe dochody powinny wynosić 0 euro. Dzięki temu masz potwierdzenie dla zakładu ubezpieczeń zdrowotnych, że nie osiągnąłeś żadnych zysków netto. Czy masz więcej niż jeden rachunek maklerski? Tak, dochody kapitałowe wynoszą 0 euro. Poprawne. Dlatego nie płacę też podatków od moich dochodów z akcji, ponieważ straty z akcji są większe. Jednak ubezpieczenie zdrowotne ma małe zainteresowanie ilością podatków, które płacę, ale chcą wiedzieć, ile dochodów osiągnąłem z akcji. Moje pytanie jest po prostu czy _muszę_ zgłosić dochody (kwotę dodatnią!) (ponieważ chcą to wiedzieć w ankiecie!) czy mogę podać kwotę ujemną, która również zmniejszy moją składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Drugie wydaje się bardziej logiczne. Ale nie ufam logice wtedy, gdy chodzi o chciejstwo mojej gotówki.

Napisany przez statfifo
brainy pisze: TK akceptuje koszty uzyskania przychodów w przypadku dochodów z kapitałów pieniężnych, czyli odsetek lub wizyt na walnych zgromadzeniach - w przeciwieństwie do organów podatkowych.
czy jest tam uwzględniona kwota ryczałtowa? (ja też jestem w TK) Cytat od brainy Ponieważ od lat podatek handlowy nie jest już odliczany od wyniku podatkowego, na podatek zdrowotny nalicza się składkę na ubezpieczenie zdrowotne. Och! To dotyczy także mnie! Dzięki za wskazówkę, muszę to dokładnie sprawdzić! Czy sprzeciwiałeś się już temu czy podjąłeś jakieś kroki w tej sprawie?

Napisany przez brainy
Urząd Skarbowy (Tk) zna kwotę kosztów uzyskania przychodu w wysokości 51 EUR przy dochodach z kapitału. Prawo podatkowe nie. (Zniesiono w 2008 roku!) Tk nie zna kwoty ulgi podatkowej dla oszczędzających w wysokości 801 EUR. Gdyby - gdyby była ubezpieczona w klasie drewnianej banku - na pewno podjęłaby jakieś działania przeciw opodatkowaniu podatkiem handlowym. Chociaż jest to trudne, ponieważ kasy nie mają bladego pojęcia o niczym. Gdy składamy zeznanie podatkowe, powinniśmy dobrze się zastanowić, czy tam zgłosić przychody z kapitału (które są objęte podatkiem zryczałtowanym). Zostaną one uwzględnione w decyzji podatkowej. Kasa chce uzyskać z tego prawie 20% (SK+UU) ! Lepiej zapłacić trochę za dużo podatku zryczałtowanego!!!

Napisany przez statfifo
brainy pisze: Lepiej zapłacić trochę za dużo podatku od zysków kapitałowych!!!
Wspaniała wskazówka, dziękuję bardzo! Dotychczas nie myślałem o tym zbyt wiele. Moje dochody z kapitału nie są tak wysokie, ale wystarczająco wysokie, aby poczuć to trochę w przypadku składek na ubezpieczenie zdrowotne. (no cóż, poza przedostatnim rokiem, kiedy były one po prostu ujemne ) Co do podatku od działalności gospodarczej, postaram się dowiedzieć więcej. Płacę zgrzytając zębami te składki na ubezpieczenie zdrowotne, które trzeba. Ale jeśli nie, to na pewno nie będę. Dzięki! Wszystkim życzę miłego weekendu!

Napisany przez Cici
statfifo pisze: dlaczego jeszcze inaczej? Chodzi tylko o akcje. Dlatego też napisałem to wyraźnie
W twoim pierwszym poście w ogóle nie było mowy o akcjach. Jednakże ubezpieczyciel ma niewiele wspólnego z tym, ile podatków płacę, oni chcą wiedzieć, ile dochodów uzyskałem z akcji. Moje pytanie brzmi po prostu czy _muszę_ zgłosić dochody (kwotę dodatnią!), bo tego chcą w formularzu, czy mogę podać kwotę ujemną, która również zmniejszy moje składki ubezpieczeniowe. Możesz oczywiście to zgłosić, ale to ci nic nie da. Straty z akcji mogą być odliczone tylko od zysków z akcji. Nawet jeśli zatonęłyby miliony w akcjach, twoje składki ubezpieczeniowe się nie zmniejszą. Jak już napisałem, z zysków odejmowane są (jeszcze nie uwzględnione) straty, pozostałe pozytywne zyski są opodatkowane i stanowią podstawę do obliczenia składek ubezpieczeniowych. Ewentualne pozostałe straty są przenoszone na kolejne lata. Jeśli składasz zeznanie podatkowe, decyzja podatkowa powinna być podstawą do wyliczenia składek ubezpieczeniowych. To znaczy, że podajesz wszystkie dane raz w urzędzie skarbowym, oni obliczają m.in. twoje roczne dochody kapitałowe (w tym przypadku 0 euro), a ubezpieczenie zdrowotne pobiera odpowiednie informacje z decyzji podatkowej. Dlaczego więc jeszcze raz dodatkowe informacje dla ubezpieczyciela zdrowotnego?

Napisany przez statfifo
Cici pisze: Nawet gdybyś stracił milion na giełdzie, składki na ubezpieczenie zdrowotne by się przez to nie zmniejszyły.
ok, o to mi chodziło! Twoje przykład to trafna ilustracja. Cytat Cici a ubezpieczenie zdrowotne pobiera niezbędne informacje z zeznania podatkowego. Dlaczego więc ponowne zgłoszenia do ubezpieczalni? ponieważ konkretnie tego wymagają w formie swojej ankiety. Być może dotyczy to tylko osób dobrowolnie ubezpieczonych, ale chcą, aby ankieta była wypełniana co roku. Tym razem po prostu zapomniałem i nawet dzwonili za mną. Wpisuję teraz 0 i w przyszłym roku skorzystam z zaliczki podatkowej z urzędu skarbowego. Dziękuję za ponowną odpowiedź. Teraz jest jasne, dziękuję także innym osobom.

Napisany przez Cici
Zawsze myślałem, że jeśli złoży się zeznanie podatkowe, to NFZ (także dla ubezpieczonych dobrowolnie) automatycznie pobiera niezbędne informacje z tych danych, ale wygląda na to, że nie jest to tak. Złożone zapytanie o dochód jest jednak tylko wstępne, ostateczne kwoty NFZ zostaną ustalone później na podstawie decyzji podatkowej (patrz również tutaj). Nie jest mi jeszcze jasne, czy przedłożenie decyzji podatkowej jest w tym przypadku obowiązkowe czy dobrowolne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata