- sob maja 04, 2019 6:23 am
Cześć wszystkim, coś trochę specjalnego...
Jako niezależny przedstawiciel handlowy Bausparkasse miałem ubezpieczenie bezpośrednie od 01.12.2015 do 31.12.2018. W ciągu tego czasu rocznie wpłacałem 1.533,88 € (po 50% przeze mnie i 50% przez Bausparkasse) na umowę. Ze względu na moją samodzielność nie korzystałem z żadnych ulg podatkowych ani ubezpieczeniowych. Korzyść polegała jedynie na rocznej subwencji w wysokości 750 € od Bausparkasse.
Wartość zrealizowania zwrotu na dzień 01.12.2019 wynosi 5.787 €, czyli brak zysku.
Od 01.01.2019 opuściłem firmę, umowa została przekazana na mnie, teraz jestem Ubezpieczającym i Ubezpieczonym i zgodnie z ustaleniami firmy mogę wypowiedzieć umowę, a kwota zwrotu zostanie mi wypłacona. Obecnie jestem zatrudniony i ubezpieczony obowiązkowo (wcześniej prywatnie) i od 2020 roku moje dochody przekroczą limit.
Mam teraz kilka pytań:
a) Czy ta wypłata musi być opodatkowana? Jeśli tak, jak? Sądziłem, że przy wypłacie podlega opodatkowaniu udział w zyskach, a w tym przypadku jest to nadal zerowe, czyż nie?
b) Jak ma się wypłata do ubezpieczenia zdrowotnego? Czy rozumiem (niebezpieczna półwiedza...), że wypłata zostanie podzielona przez 120, a następnie miesięcznie 49 € (5787 € / 120) zostaną doliczone do mojego dochodu podlegającego składkom, co oznacza, że w zasadzie muszę opłacić składkę zdrowotną, chyba że już przekroczę limit bazy składek? Czy z 6 tys. € zostaną pobrane jednorazowe składki, czyli około 15 % odjęte?
Dziękuję z góry za odpowiedź.