Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości jako urzędnik

Napisany przez jss04
Cześć wszystkim, mam pytanie dotyczące finansowania nieruchomości, może ktoś będzie w stanie mi na nie odpowiedzieć. Z góry dziękuję. Mam 25 lat i jestem urzędnikiem państwowym w stopniu aspiranta (Nordrhein-Westfalen). Chciałbym wyprowadzić się z rodzinnego domu i wolę kupić mieszkanie niż wynajmować. Jednak mam pytanie, czy jako aspirant w ogóle mam możliwość sfinansowania nieruchomości. Czy istnieją doświadczenia w tej kwestii, czy taka sytuacja w ogóle jest możliwa, czy też ryzyko dla banków jest zbyt duże, by udzielić kredytu aspirantowi. Myślę o kwocie około 100,000 euro, a moje wkład własny wynosi 30-35,000 euro. Miesięczne wynagrodzenie netto to około 1200-1250 euro. Byłbym wdzięczny za wszelką pomoc dotyczącą moich szans.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć jss04 Jeśli masz EUR 1.200 netto kapitału własnego przy EUR 30.000, to super. Zakładając, że łączna cena zakupu i dodatkowe koszty wynoszą 10%, wtedy mamy łączny koszt EUR 110.000. Przy wykorzystaniu EUR 30.000 kapitału własnego, otrzymujemy EUR 80.000 kredytu. Przy kredycie na 10 lat i 3% spłaty bylibyśmy w miesięcznej rata EUR 300. Czy masz istniejące długi, kredyty ratalne? Czy masz kapitał własny na kuchnię, meble?

Napisany przez Hilfe
Brak szans, twój dochód jest niewiele powyżej kwoty zajęcia komorniczego

Napisany przez jss04
Dziękuję za szybką odpowiedź. Długi są tylko w postaci kredytu studenckiego KfW Kapitał własny na urządzenie jest dostępny. Czyli uważasz, że warunki do uzyskania finansowania są dobre?

Napisany przez jss04
Dziękuję za odpowiedź. Czy odpowiedź pochodzi z własnego doświadczenia?

Cześć, jeśli masz kredyt studencki KfW, to wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Jaka jest wysokość pozostałego zadłużenia? Wygląda na dość krytyczną sytuację. Posiadanie kredytu studenckiego może sprawić, że będzie jeszcze mniej przyjemnie. Jak zmieni się twoje dochody w najbliższych latach?

Napisany przez jss04
Pozostały do spłaty dług wynosi mniej niż 7 000 euro. Po 2 latach moje wynagrodzenie netto wynosi około 2 300 euro. Czy płatności od rodziców (nazwijmy to alimentami) mają wpływ na sytuację? Otrzymuję już więcej niż 1 200 euro miesięcznie, ale oczywiście mogę udokumentować jedynie moje wynagrodzenie.

Płatności od rodziców nie mają wpływu. Ponieważ płatność od rodziców może przecież w każdej chwili ponownie ustać. Jeśli za 2 lata zarabiasz prawie podwójnie, to zdecydowanie byłoby sensowne, gdybyś teraz zakupił nieruchomość. Ty i Twoi rodzice jesteście współkredytobiorcami. A po 2 latach zwalnia się Twoich rodziców z obciążenia hipotecznego, dzięki czemu za 2 lata będziesz samodzielnym kredytobiorcą. Czy to pomysł?

Napisany przez jss04
Wątpię, aby moi rodzice się na to zgodzili. Uważam również za bardzo sensowne kupić nieruchomość już teraz. Musiałoby to być możliwe tylko w ramach samodzielnej finansowania. Ale jeśli dobrze rozumiem, to całe przedsięwzięcie wydaje się raczej mało prawdopodobne?

Napisany przez Malapascua
jss04 pisze: Nie sądzę, że moi rodzice się na to zgodzą. Uważam jednak, że byłoby bardzo rozsądne teraz kupić nieruchomość. Finansowanie musiałoby być możliwe tylko dla mnie. Ale jeśli dobrze widzę, to całe to przedsięwzięcie jest raczej mało prawdopodobne?
Tak, zdecydowanie zbyt niskie dochody. Dlaczego uważasz, że kupno nieruchomości bez znaczących dochodów jest sensowne? Zwłaszcza w czasie szczytu bańki na rynku nieruchomości? No cóż, 100 tys. euro to praktycznie nic, tutaj nie dostanie się za to nawet domek letniskowy, ale dla ciebie jest to za wcześnie o 2 lata. Po prostu poczekaj. Albo pożycz 100 tys. euro od krewnych, to przecież nie jest aż tak gigantyczna kwota...

Napisany przez jss04
No cóż, myślę, że warto zacząć spłacać kredyt wcześnie. Tak, 100 tys. euro to tylko niewielkie mieszkanie, wszystko większe kosztuje tu powyżej 200 tys. euro. No, moi krewni nie są tak bogaci. Myślisz, że za kilka lat będzie lepszy czas na zakup czegoś?

Napisany przez Malapascua
jss04 pisze: No cóż, myślę, że można zacząć spłacanie kredytu wcześnie.
W znacznie gorszych warunkach niż gdybyś go dostał za 2 lata? Na pewno nie opłaca się.... Myślisz, że za kilka lat sytuacja będzie lepsza, żeby coś kupić? Zapomniałem o mojej kryształowej kuli. Bardzo zależy od regionu i czy tam jest emigracja czy imigracja. Jeśli są mieszkania za 100 tys.€, to nie wskazuje to na zamożny region....

Napisany przez NaTwoim13
Cześć jss04, Finansowanie w wysokości 35 000 euro nie stanowi żadnego problemu i pozwala uzyskać najlepsze warunki (ze względu na niski stopień obciążenia) na rynku.

Napisany przez jss04
Dziękuję za odpowiedź. Jak dokładnie powinienem podejść do tego tematu? Który bank udzieli mi kredytu hipotecznego? Trochę jestem teraz zdezorientowany po sprzecznych informacjach

To forum ma na celu informowanie i edukowanie. Jeśli masz zbyt wiele informacji, pośpij 1-2 dni i w tym czasie ponownie zbierz fakty. Z mojego punktu widzenia finansowanie przy istniejącym kredycie KfW jest bardzo trudne lub niemożliwe.

Napisany przez NaTwoim13
110.000 euro koszty całkowite 35.000 euro wkład własny _____________ 75.000 euro zapotrzebowanie finansowe Ledig 1.250 euro dochód netto - 700 euro opłata za gospodarstwo domowe - 150 euro koszty zarządzania ____________________________ 400 euro nadwyżki Nic nie działa?? 75.000 euro / 20 lat stałe / nominalnie 1,4 % / efektywnie 1,41 % / stopa odsetkowa i spłaty 150 euro / spłata 1 % / Okres względnej swobody 6 miesięcy / Opcja dodatkowej spłaty 5 % / Opcja zmiany spłaty 3 razy bezpłatnie między 1-5 % 400 euro nadwyżki minus 150 euro stopa odsetkowa i spłaty daje??

Napisany przez Batman_BU
Wolne 1.250 euro Dochód netto - 700 euro Kwota mieszkania - 150 euro Koszty eksploatacyjne ____________________________ 500 euro Nadwyżka Jest pogrubione, ale źle policzone ;-)

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, dziękuję ci, poniżej faktycznie było 400 euro. Podniosłem cenę HP o 100 euro.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata