Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Pytania dotyczące akcji wzrostowych

Napisany przez FinanceDude
Hej ludzie, aktualnie zastanawiam się, czy zainwestować w akcje wzrostowe (Google itp.), aby osiągnąć oczywiście zysk. Ponieważ jestem raczej laikiem jeśli chodzi o akcje, potrzebuję waszej pomocy. Poniżej opisuję mój plan działania i zadaję kilka pytań, które mnie w tej kwestii dręczą: 1. Sprawdzam kapitalizację rynkową różnych firm. Następnie przyglądam się, co robią i jakie mają plany na przyszłość, oraz sprawdzam, czy zgadzam się z ich wizjami. 2. Następnie planuję, ile chcę zainwestować. Obejrzę również historię cen ich akcji. Przechodząc do mojego właściwego pytania: Załóżmy, że znajduję firmę A, która ma obecnie kapitalizację 10 mld €, przy cenie akcji 100€. Jeśli teraz kupię 10 akcji, zainwestuję 1000€. Moje przypuszczenie dotyczące tej inwestycji jest takie, że firma A osiągnie przełom za 5 lat i wtedy nie będzie już warta 10 mld €, a 100 mld €. Oczekiwałbym więc jako laik, że cena akcji także wyniesie około 1000€ i w rezultacie po sprzedaży miałbym 10 000€. Wiem jednak, że firma może rozcieńczać udziały (zawsze?). Czyli jeśli zyska wartość z 10 do 20 mld €, mogą teoretycznie wydać jeszcze tyle samo akcji, ile mają obecnie, co oznaczałoby, że cena akcji byłaby dokładnie taka sama, chociaż firma A ma teraz kapitalizację 20 mld €. Kontynuując ten myśl, może się więc zdarzyć, że po 5 latach nadal mam swoje 10 akcji, a firma A jest teraz warta 100 mld €, a ja z powodu efektów rozcieńczania nie uzyskałem żadnych zysków (wręcz przeciwnie, z powodu opłat itp. poniósłbym straty), ponieważ cena akcji nadal wynosi około 100€. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyście mogli mi wytłumaczyć, czy i jeśli tak, co jest nie tak w moich powyższych rozważaniach. Pozdrawiam, FinanceDude

Re: Pytania dotyczące akcji wzrostowych

Napisany przez Cici
Dokładnie. Jeśli firma znacząco zwiększa liczbę akcji, ale nie jest w stanie wygenerować wzrostu zysków ani zwiększyć popytu na akcje, to kurs spadnie. Dobrym przykładem jest historia kursu Deutsche Bank od kryzysu finansowego. Jednak firma nie będzie zwiększać liczby akcji bez potrzeby. Dlatego przed inwestycją warto sprawdzić sytuację zysków, wskaźników kapitałowych itp. Wydaje mi się, że same spojrzenie na kapitalizację rynkową nie wystarczy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata