- sob maja 04, 2019 10:34 pm
Cześć wszystkim,
moja dziewczyna i ja znaleźliśmy nieruchomość, którą chcielibyśmy bardzo kupić.
Sytuacja wyjściowa:
Ja (31 lat)
- zatrudniony na czas nieokreślony, pensja netto około 2500€, 14 pensji, w firmie od 2013 roku
- saldo konta 5500€
- 1 konto osobiste w Deutsche Bank od 13 lat, i 1 konto osobiste oraz karta kredytowa w ING od 2/2019
- plan emerytalny Riester z BHW: saldo około 4000€ (kwota oszczędności 83000€) - wpłata miesięczna 20€
- bieżący kredyt w SWK-Bank: 14000€ do spłaty (początkowa kwota około 22000€) - rata miesięczna 270€
- miałem do kwietnia mały dodatkowy kredyt w wysokości 2500€, który jednak spłaciłem wcześniej
- otwarty kredyt na dalsze kształcenie (1500€) - jeszcze nie muszę go spłacać
- brak negatywnych wpisów w rejestrze dłużników - niestety nie znam swojego wyniku, co sprawia mi pewne zmartwienie
Dziewczyna (30 lat)
- obecnie odbywa praktykę zawodową w opiece do września 2020 (+ studia wieczorowe) - pensja netto 950€
- saldo konta 4000€
- brak innych zobowiązań
Dodatkowy kapitał własny: 35490€ wniesiony przez rodziców dziewczyny.
Obecnie mieszkamy razem wynajmując mieszkanie (850€ ciepły czynsz).
Nigdy nie aktywnie szukaliśmy nieruchomości, ale zawsze luźno rozmawialiśmy na ten temat. Wydawało się nam jednak nieosiągalne, szczególnie że moja dziewczyna najpierw studiowała, a teraz kontynuuje naukę. Teraz przypadkowo trafiliśmy na prywatną ofertę nieruchomości, która skłoniła nas do podjęcia próby. Obiekt znajduje się w dobrej lokalizacji, od razu gotowy do zamieszkania i został niedawno zmodernizowany - zaproponowana cena zakupu jest absolutnie rynkowa - w Hanowerze i okolicach ceny znacząco wzrosły, a za kwotę około 300.000€ dostępne są jedynie domy do remontu.
Nieruchomość
- bliźniak w kodzie pocztowym 31275
- Rok budowy 1952 (dawna Reichsheimstätte)
- w 1989 roku całkowicie przebudowany/zagospodarowany (wszystko udokumentowane na zdjęciach)
- konstrukcja murowana
- 128m² powierzchni mieszkalnej
- 876m² powierzchni działki
- łazienki mają 4 lata, instalacja grzewcza 3,5 roku
- wykonano prace elektryczne, a fasada domu została odnowiona, itp.
- garaż, piwnica
- ogród BARDZO zadbany, z oczkiem wodnym, altaną itp.
- właściciel wyprowadza się z kraju i chciałby pozostawić nam znaczną część wyposażenia (narzędzia ogrodowe, narzędzia, kuchnia)
- prace modernizacyjne to głównie malowanie ścian i częściowa wymiana wykładzin podłogowych; zakładamy około 3-4.000€ inwestycji
- w skrócie, kompleksowy pakiet, do którego możemy od razu wprowadzić się i na pewno nie będą potrzebne większe inwestycje przez co najmniej 5-8 lat
- uzgodniona cena zakupu: 307.000€
Potrzebne finansowanie
Cena zakupu: 307.000€
Koszty notarialne i wpis do księgi wieczystej: 6140€
Podatek od nabycia nieruchomości: 15350€
Suma: 328490,00 €
odjęty kapitał własny: - 35490,00€
Potrzebne finansowanie: 293.000,00€
- brak prowizji dla pośrednika -
Nadszedł czas na przystąpienie do finansowania i zaleceno nam skorzystanie z usług Interhyp. Dość szybko okazało się, że dochód mojej dziewczyny nie może być uwzględniony w finansowaniu, ponieważ jest praktykantką, co było już pierwszym ciosem. W związku z tym muszę pokryć finansowanie moim dochodem przynajmniej na papierze. Wskazaliśmy w Interhyp, że ważne są dla nas możliwość zmiany wskaźnika spłaty kredytu, ponieważ nasza sytuacja dochodowa znacznie się poprawi po zakończeniu nauki mojej dziewczyny, i chcielibyśmy dostosować ratę wtedy. Planujemy również dziecko za 2-3 lata, dlatego chcielibyśmy ponownie obniżyć wskaźnik spłaty. Dodatkowo istotne są dla nas dodatkowe wpłaty, okres obowiązywania oprocentowania zobowiązania w wysokości 15 lat oraz rata miesięczna nie przekraczająca 1050€.
Na podstawie tych informacji, otrzymaliśmy ofertę ING:
Oferta ING-DiBa
Kwota zobowiązania: 293.000€
Okres obowiązywania oprocentowania: 15 lat
Oprocentowanie nominalne: 1,95%
oprocentowanie efektywne: 1,99%
Rata: 964,46€
Wskaźnik spłaty: 2%
jednoroczna rata
Pozostałe zadłużenie: 191.642,32€
Pełna elastyczność w przypadku zmiany wskaźnika spłaty i dodatkowych wpłat
Oferta odpowiadała naszym oczekiwaniom, a Interhyp przekazał wszystkie dokumenty do ING, jednak po 3 dniach otrzymaliśmy odmowę. Według Interhyp przyczyną było to, że wycena obiektu (około 245.000€) była znacznie poniżej ceny zakupu, wymagano znacznie większego wkładu własnego oraz coś o ogólnych warunkach gospodarczych, które nie pasują, etc. Moim zdaniem mam solidny dochód netto i wniesiemy rozsądny wkład własny do finansowania. Ostatni punkt dotyczący ogólnych warunków gospodarczych skłonił mnie jednak do zastanowienia, więc przyjrzałem się bliżej rejestracji w Biurze Informacji Kredytowej i temu, co jest brane pod uwagę przy ocenie. Czy to faktycznie mogło być powodem odmowy przy podanych przeze mnie danych? Niestety, nie znam swojego wyniku.
Po odrzuceniu, Interhyp przedstawił nam w tym tygodniu ofertę Commerzbank, początkowo również interesującą. Po otrzymaniu dokumentów jednak oferta dla Commerzbank już nie była możliwa, ponieważ wycena obiektu była podobna (250.000€) jak w przypadku ING. Zamiast odmowy, otrzymaliśmy nową, zupełnie inną i dla nas niewyjaśnioną ofertę, zakładającą teraz konieczność wniesienia dodatkowych 45.490€ wkładu własnego:
Oferta Commerzbank:
Commerzbank 1: 260.000€ /15 lat
Commerzbank 2: 35.000€ / 15 lat
Pożyczka hipoteczna Hanseatic: 47.400€ /5 lat
Suma: 342.400€ (60.000€ więcej finansowania przy 10.000€ więcej wkładu własnego?)
Commerzbank 1 (plan emerytalny z Wüstenrot)
Kwota zobowiązania: 260.000€
Oprocentowanie nominalne: 1,63%
oprocentowanie efektywne: 1,73%
Rata: 353,17€
Wpłata okresowa: 120€
Warunki planu emerytalnego:
Plan oszczędnościowy D/P
Kwota oszczędności: 260.000€
Opłata za zakończenie: 2600€
Opłata za konto: 15€ rocznie
Składka odsetkowa i spłata kapitału: 1.040,00€
Oprocentowanie nominalne: 2,0%
Oprocentowanie efektywne: 2,44%
Stopa zwrotu: 0,1%
Data przypisania: 01.10.2033
Data wypłaty: 01.05.2034
Składki oszczędnościowe: 60.000€ jednorazowo + 21.360€ (120€*178 miesięcy) = 81.360€
Commerzbank 2
Kwota zobowiązania: 35.000€
Oprocentowanie nominalne: 1,42%
oprocentowanie efektywne: 1,43%
Rata: 187,25€
Wskaźnik spłaty: 5%
jednoroczna rata
Pozostałe zadłużenie: 5.944,22€
Dodatkowa spłata: raz w roku do 3.500€
Hanseatic Bank - pożyczka hipoteczna z koniecznością subordynacji
Kwota zobowiązania: 47.400€
Okres obowiązywania oprocentowania: 60 miesięcy
Oprocentowanie nominalne: 5,59%
oprocentowanie efektywne: 5,74%
Rata: 389,87€
Wskaźnik spłaty: 4,28%
jednoroczna rata
Pozostałe zadłużenie: 35.727,77€
Możliwość dodatkowej spłaty do 100%
Cała oferta z planem emerytalnym wydaje się niezrozumiała dla nas. Musimy teraz dodatkowo finansować 60.000€, aby plan emerytalny był gotowy w ciągu 15 lat? Jak i gdzie dodatkowe 10.000€ wkładu własnego mają pozytywny wpływ? Oferta ta nie spełnia naszych oczekiwań, wydaje się niejasna dla laików i po prostu nie mamy w związku z tym dobrego uczucia, dlatego planujemy ją odrzucić w poniedziałek.
Pytanie teraz brzmi, jak postępować dalej - straciliśmy już wiele czasu na te oferty z Interhyp, a sprzedający zaczyna nam uzasadnionie naciskać. Moi teściowie ponownie obiecali nam dodatkowy wkład własny, ponieważ również są przekonani o nieruchomości i uważają ją za bardzo dobrą szansę.
Teraz mielibyśmy do dyspozycji dodatkowy wkład własny w wysokości około 50-55.000€ - czy powinniśmy spróbować ponownie z Interhyp, czy może zwrócić się bezpośrednio do banku regionalnego? Po zapytaniu ING i sprawdzeniu mojej rejestracji w Biurze Informacji Kredytowej, pozostaje mi chyba tylko jedna szansa, inaczej mój wynik kredytowy będzie bardzo niski. W przyszłym tygodniu musimy mieć już załatwione finansowanie, w przeciwnym razie sprzedający spojrzy w inną stronę (miał już wystarczająco wiele ofert kupna, ale byliśmy najbardziej sympatyczni).
Cieszę się na Wasze komentarze!