Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Prawo do wypowiedzenia umowy dotyczącej finansowania budowy

Napisany przez Enemia
Cześć, w 2014 roku kupiłem Dom za pośrednictwem finansowania budowy jako jedyny dłużnik, około pół roku później się ożeniłem. Chciałbym przenieść istniejący kredyt. Podobno karta wypowiedzenia nie działa w przypadku tego kontraktu, ale słyszałem, że istnieje prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy, jeśli przekażę żonie połowę (albo cały?) domu (oczywiście z odszkodowaniem za wcześniejszą spłatę). Czy to prawda? Pozdrawiam

Napisany przez Hilfe
Oficjalna sprzedaż. Biorąc pod uwagę podatek od zakupu nieruchomości i odszkodowanie za przedterminową spłatę, wątpię, czy to się opłaca.

Napisany przez NaTwoim13
Pomocy!!! Od kiedy odbywa się opodatkowanie podatkiem od towarów i usług (GeSt) w przypadku sprzedaży między małżonkami????

Napisany przez NaTwoim13
Enemia, dokładne podejście. W jakim banku obecnie istnieje pożyczka? Pytam z powodu WRJ. Czy kiedykolwiek obliczaliście opłaty przedterminowe, albo zlecaliście ich obliczenie?

Napisany przez Enemia
Cześć, przy obecnych stopach procentowych opłaca się zdecydowanie uiścić opłatę za wcześniejszą spłatę, jeśli zrezygnuję z umowy. Umowa jest z 2014 roku z Deutsche Bank. Pozdrowienia

Napisany przez Hilfe

Cześć,
Przy obecnych stopach procentowych opłaca się zdecydowanie zapłacić opłatę za przedterminowe wyjście z umowy, jeśli to możliwe.
Umowa jest z 2014 roku, zawarta z Deutsche Bank.
Pozdrowienia

Kto mówi, że się opłaca? Może warto obliczyć składkę??

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy!!! Kiedy obowiązuje podatek VAT przy sprzedaży między małżonkami????
Niewiem?! Proszę o odpowiednie doradztwo i wskazanie pułapek! Czy mężczyzna powinien sprzedać kobiecie? Czy kobieta ma zostać jedyną właścicielką? Czy otrzymuje Dom, który zaczęła spłacać od 2014 roku, a jego wartość prawdopodobnie wzrosła? Kto będzie kredytobiorcą? Czy tylko ona, czy też razem z mężczyzną? Problem 1: czy będzie w stanie to udźwignąć sama? Problem 2: miłość musi być bardzo silna, jeśli mąż rezygnuje z własności i wchodzi jako kredytobiorca.

Napisany przez Enemia
Cześć, około 50k€ plus pomimo VFE, to już zostało obliczone. Czy oprócz sprzedaży istnieją inne możliwości prawne umożliwiające prawo do specjalnego wypowiedzenia umowy? Jeśli na przykład podzielę Dom mojej żonie, włączając wpis do księgi wieczystej, czy to nie wystarczy? Co powiesz na sprzedaż częściową w wysokości 50%? Czy są jakieś inne pomysły? I tak, miłość jest bardzo silna ;-) Pozdrowienia

Napisany przez hausbauwest
Enemia pisze: Czy są jeszcze jakieś inne pomysły?
Najlepszym pomysłem jest, żebyś usunął swoją żonę z księgi wieczystej. Niech płaci Ci czynsz proporcjonalny i po sprawie. To twój domek, byłoby głupio, gdybyś teraz go oddał za darmo, sprzedał tanio albo coś w ten deseń.

Napisany przez NaTwoim13
Hausbauwest, czy nie uważasz, że w życiu kobieta powinna otrzymywać w zamian za to, co daje? Istnieją związki, w których dzielenie się jest oczywiste, prawda? Przy okazji, niezależnie od tego, kto powiedział, że przekazywanie w Wielkiej Brytanii nie może zostać uregulowane w formie prywatnego porozumienia, czy o TE nie uzgodni tego z nią??

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc pisze: Czy niewiesz nic?! Proszę udzielać właściwych porad i wskazywać na pułapki! Czyli mężczyzna ma sprzedać kobiecie. Czy kobieta zostanie jedyną właścicielką?? Czy otrzyma Dom spłacany od 2014 roku, który być może zyskał na wartości?? Kto będzie kredytobiorcą?? Ona sama czy razem z mężczyzną? Problem 1: Czy ona będzie w stanie samodzielnie to udźwignąć?? Problem 2: Miłość musi być bardzo silna, jeśli mężczyzna przekazuje własność i dołącza jako kredytobiorca
Niewiesznicz, co? Co ma do rzeczy posiadanie nieruchomości lub status kredytobiorcy w przypadku sprzedaży pomiędzy małżonkami, że nie podlega podatek od czynności cywilnoprawnych?

Napisany przez Hilfe
Enemia pisze: Cześć, około 50k€ zysku pomimo VFE, to już zostało obliczone. Czy istnieją jakieś inne możliwości prawne oprócz sprzedaży, które umożliwią specjalne prawo do wypowiedzenia umowy? Jeśli na przykład podaruję Dom częściowo mojej żonie wraz z wpisem do księgi wieczystej, czy to nie wystarczy? A co jeśli chodzi o częściową sprzedaż 50%? Czy istnieją inne pomysły? I tak, miłość jest bardzo silna ;-) Najlepsze pozdrowienia
Czy na pewno masz pewność, że uzyskasz 50k korzyści? Jaka jest wartość pozostałego zadłużenia i jaki procent odsetek płacisz? Normalnie okres pozostały do 10,5 lat na ustalonych warunkach (wtedy zaczyna działać twoje prawo cywilne) jest wyliczany na podstawie różnicy w oprocentowaniu. Muszą to być ogromne pożyczki i odsetki

Napisany przez NaTwoim13
Pomoc, znowu błąd podstawowy, ponieważ jeśli tylko 10 lat jest określonych, twoje dodatkowe informacje o BGB są zbędne!

To, że miłość nie trwa wiecznie nawet u ludzi, można doskonale zobaczyć w twojej życiorysie, drogi Obeliksie.

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda, mój młody, a wiesz co? Miłość, szacunek, uznanie i wspólnota istnieją także po ślubie, a nawet przyjaźnie są możliwe. Nigdy mi nie dorównasz, zawsze jestem cię krokiem przed tobą. Och, Hausbauwest, jesteś samotną osobą. Zajrzyj trochę na mój profil na Facebooku, może poczujesz się lepiej, znajdziesz tam także zdjęcia i wpisy z przeszłości. To ci nie pomoże, jeśli nie będziesz wiedział, jak się ode mnie zbliżyć osobiście, nie ma miejsca na twoje złe zamiary, bo dajesz mi okazję, by wspomnieć o moim cudownym życiu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć Enemia, jestem teraz trochę sceptyczny..... Według wykresów stóp procentowych, w 2014 roku stopa procentowa była ustalona na 10 lat poniżej 3%. Jeśli teraz macie 150 000 EUR pozostałego długu (na przykład) i nowa stopa procentowa wynosi 1%, to oszczędność na odsetkach wyniesie na razie tylko około 12 500 EUR w ciągu najbliższych 5 lat (22 500 zmniejszy się do 7 500). Natomiast 50 000 EUR VVE ??

więc dajesz mi okazję do odniesienia się do mojego wspaniałego życia lub opowiadania o nim Ale musi być też wspaniałe, jeśli byłaś obecnie na drugiej stronie łóżka... Dbaj o siebie Obelixie

Napisany przez NaTwoim13
.... i ja jestem na ziemi i muszę patrzeć, co? Chłopcze, prosiłem o to

Napisany przez NaTwoim13
Hermueller, skąd wziąłeś te odsetki od przedterminowej spłaty?? Jeśli umówione są opcje zmiany wskaźnika spłaty kapitału i dodatkowej spłaty, to nie zbiera się tam dużo odsetek przedterminowej spłaty.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Enemia pisze: Cześć, około 50k€ plus mimo VFE, to już zostało obliczone.
Przepraszam, źle przeczytałem......

Napisany przez Hilfe
Herrmueller pisze: Cześć Enemia, jestem teraz trochę sceptyczny..... Według wykresu oprocentowania w 2014 roku oprocentowanie na 10 lat wynosiło poniżej 3%. Jeśli teraz masz np. 150 000 EUR pozostałego długu i nowe oprocentowanie wynosi 1%, to oszczędności na oprocentowaniu wyniosą tylko około 12 500 EUR w ciągu kolejnych 5 lat (od 22 500 do 7 500). Natomiast co z 50 000 EUR na VVE ??
W takim razie kredyt musiałby przekroczyć 450 tysięcy, aby się zwrócił (50 tysięcy plus oszczędności na oprocentowaniu zgodnie z informacjami od TE). Będzie to jednak kosztowny dowód miłości

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata