Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup mieszkania / negatywny wpis w Schufa

Napisany przez Klaumuc1
Cześć, chcielibyśmy zakupić mieszkanie, już znaleźliśmy jedno. Jednak teraz jest tak, że mój mąż, który jest głównym żywicielem rodziny, ma bardzo negatywny wpis w Schufa. Następujące dane: Koszt mieszkania: 390 000 € Kapitał własny: 120 000 € Remont: ok. 15 000 € kredyt: ok. 280 000 € Mój mąż ma już nieruchomość, ale jest ona obciążona, na tę nieruchomość wykupił ubezpieczenie na życie, które zostanie wypłacone za 7 lat. Z tą wypłatą moglibyśmy spłacić obie nieruchomości po 7 latach. Obecnie nie pracuję, jestem na urlopie macierzyńskim. Mój mąż jest jedynym żywicielem rodziny i zarabia miesięcznie 4800 € + dodatkowe premie. Boję się, że ze względu na negatywny wpis w Schufa nie otrzymamy kredytu. Muszę jednak zaznaczyć, że nie jest to jego wina. Dostał rachunek na adres, gdzie nie mieszka od 14 lat. Na tym adresie jednak ktoś mieszka, kto przypadkowo ma takie samo nazwisko. Wszystko poszło do komornika... W końcu dostał listy, ale było już prawie na etapie egzekucji. Zapłacił również kwotę. Teraz trwa jednak czas, zanim wpis w Schufa zostanie usunięty...

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Klaumuc1, oto kilka pytań wstępnych: 1) Kiedy został wprowadzony negatywny wpis i kiedy został oznaczony jako zrealizowany? 2) O jaki rodzaj wpisu chodzi (rozliczenie konta, anulowanie kredytu, itp.)? 3) Jakie są obecne wartości wykupu polis na życie? 4) Kto obecnie mieszka w nieruchomości posiadanej, kto ma zamieszkać w nabywanej nieruchomości?

Napisany przez Klaumuc1
Cześć, to było w zeszłym roku w styczniu. Rachunek został natychmiast uregulowany. AG w Tübingen (gdzie znajduje się nabyta już nieruchomość) wysłała rachunek do przekazu majątkowego. Jak już wspomniano, został on wysłany pod niewłaściwy adres, co możemy udowodnić. Istniejący budynek jest wynajęty. Ta nowa nieruchomość byłaby dla nas do użytku własnego. W ubezpieczeniu na życie jest obecnie około 120 000 €. Mój mąż poprosił już o potwierdzenie z sądu egzekucyjnego w Karlsruhe, że kwota została uregulowana, po otrzymaniu tego potwierdzenia usuwanie z Schufa będzie możliwe. Ale to zajmie kilka dni. Bank wie o wszystkim, byliśmy od samego początku uczciwi wobec banku (który udzielił kredytu na inne mieszkanie).

Napisany przez NaTwoim13
Jaka jest kwota wpisu? O jaki wpis chodzi?

Napisany przez Klaumuc1
To było około 300€. Informacje o majątku

Napisany przez finanzierung
Nie mogę wcale uwierzyć, że sąd rejonowy mógłby z tego powodu wprowadzić do rejestrów dłużników.... Jesteście całkowicie pewni, że wpis ten został zrobiony jako negatywny? A może tylko tak myślicie.... ?

Napisany przez Klaumuc1
Jesteśmy pewni. To nie było spółka akcyjna, zostało to przekazane komornikowi po tym, jak ten wysłał listy na niewłaściwy adres, wszystko już się ruszyło.. pobraliśmy informacje o sobie z Biura Informacji Gospodarczej (Schufa). Teraz martwimy się, mimo że nic na to nie możemy poradzić

Napisany przez NaTwoim13
Wysłałem im prywatną wiadomość.

Napisany przez Klaumuc1
Dziękuję, widziałem. Musimy jeszcze omówić. Jutro jest spotkanie w banku

Napisany przez NaTwoim13
Ważne, właściwe i konieczne. Chodzi także o warunki i warunki, a czasami banki potrafią bardzo drogo za to zapłacić, również w przekonaniu, że klient nie otrzyma niczego lepszego gdzie indziej. Jednak tak nie jest, inny uczestnik rynku okazuje się bardzo przyjazny dla klienta jeśli chodzi o ich pozostałe warunki i oferuje doskonałe warunki pomimo zanotowanych zaległości w rejestrze dłużników.

Napisany przez Klaumuc1
Warunki nie są złe. 0,85% na 10 lat. Wtedy kredyt zostanie i tak spłacony przez ubezpieczenie na życie. Musi to jednak przejść jeszcze przez analizę kredytową przez bank... Martwi mnie, że coś mogłoby pójść nie tak. Sprzedawcy mieszkania już na nas czekają...

Napisany przez NaTwoim13
No dobrze, zobaczymy, jeśli wszystko pójdzie gładko, to nie będą mnie potrzebować, a jeśli nie, jestem tutaj. Warunki oczywiście utrzymam przez 7 lat, żaden problem.

Napisany przez Klaumuc1
Dziękuję bardzo! Skontaktuję się.

Napisany przez Ex-Studentin
@Klaumuc1 Ponieważ nie otrzymaliście upomnienia, czy wpis do Schufy w ogóle jest zgodny z prawem? (O ile nie byliście umownie zobowiązani do zgłoszenia zmiany adresu.) Przy zgłoszeniu do Schufy teoretycznie imiennik powinien otrzymać wpis, a nie twój mąż.

Napisany przez Batman_BU
Ex-Studentin pisze: @Klaumuc1 Da ihr keine Mahnung erhalten habt, ist der Schufa-Eintrag überhaupt rechtens? (Sofern ihr nicht vertraglich dazu verpflichtet wart, die Adressänderung mitzuteilen.)
Czy na serio? Czy nie prowadzisz bloga finansowego? W takim przypadku lepiej trochę uważać z takimi nieodpowiedzialnymi opiniami... Wbrew powszechnej opinii w wielu przypadkach wezwanie do zapłaty nie jest konieczne, lecz jedynie miłym przypomnieniem. Kiedy dokonuje się zakupu czegoś (na fakturę), jest się oczywiście zobowiązanym do podania poprawnego adresu. 1. Faktura była wystawiona na mężczyznę z TD. 2. Adres na fakturze był niepoprawny. 2b. Czy podano poprawny adres? W takim przypadku problemem jest wystawca faktury. 2c. Poprawny adres nie został podany właściwie? W takim przypadku problemem jest odbiorca faktury, z wszystkimi konsekwencjami. 3. Sąd wykonawczy zazwyczaj posiada poprawny adres, jeśli mężczyzna z TD dokonał prawidłowej zmiany adresu zameldowania. W tej chwili nie widzę powodu, dla którego to nie winą mężczyzny z TD powinno być. Ale może jeszcze to zostanie wyjaśnione. Jeśli informacja została przekazana do Schufa, teoretycznie informacje tyczące się osoby o tym samym nazwisku powinny trafić do tego osobnika, a nie twego męża. To by było ciekawe. Czy ów osobnik o tym samym nazwisku złożył zamówienie?

Napisany przez Klaumuc1
To tak, że mój mąż kiedyś tam mieszkał, ale od 15 lat już tam nie mieszka. ZUS nadal miał zapisany stary adres. Oczywiście, zrobił zmianę meldunku, urząd meldunkowy ma zapisany nowy adres. Z naszego punktu widzenia wina leży po stronie komornika, ponieważ nie dokonał sprawdzenia z urzędem meldunkowym, co powinien był zrobić.

Napisany przez Ex-Studentin
Batman_BU pisze: Wbrew powszechnej opinii upomnienie w wielu przypadkach nie jest konieczne, a jedynie miłym przypomnieniem.
W takim razie wiesz więcej niż ja albo korzystasz z innych źródeł. Znalazłem coś na temat wpisu do negatywnej bazy danych kredytowej: - Dłużnik musi otrzymać co najmniej dwa pisemne upomnienia po zapadalności należności, na które nie zareagował. - W jednym z tych dwóch wezwań musi zostać zapowiedziany negatywny wpis do SCHUFA. Tylko dlatego, że piszę bloga na temat Oszczędzania jako hobby, nie oznacza, że znam się na negatywnych wpisach do SCHUFA. W moim blogu chodzi raczej o to, jak płacić rachunki bez problemów. Prywatnie interesuję się jedynie wpływem na punktację SCHUFA, bo moja kiedyś wynosiła około 94% i chciałem ją poprawić w związku z zakupem mieszkania. Cytat od Batman_BU Byłoby pięknie. Czy imiennik zamówił? Wiele wpisów do SCHUFA jest błędnych, a SCHUFA nie zawsze potrafi rozróżnić osoby o tych samych imionach i nazwiskach. Jeśli ktoś zgłasza osobę do SCHUFA, zazwyczaj ma jedynie adres + imię i nazwisko. W rezultacie imiennik niechcący otrzymał wpis do SCHUFA. Ponadto dziwi mnie, że imiennik nie zareagował, gdy otrzymywał upomnienia na swoje nazwisko. Ale ostatecznie nie zmienia to faktu, że mężczyzna od TE teraz ma ten wpis.

Napisany przez Klaumuc1
Mój mąż ma jedynie ten sam nazwisko, otrzymał przesyłkę, ale nie otworzył jej. W końcu nas, czyli mojego męża, znaleziono, ale wpis już był. Próbujemy go usunąć, ale to wszystko potrwa kilka dni, niestety. Tak, Schufa czasem robi dziwne rzeczy, zgadza się. Przez ostatnie dni trochę poczytałam i znalazłam wiele rzeczy, które nie poszły tak jak powinny...

Napisany przez Batman_BU
- Dłużnik musi otrzymać co najmniej dwie pisemne wezwania do zapłaty po upływie terminu płatności, na które nie odpowiedział. - W jednym z tych dwóch wezwań musi zostać zapowiedziane wprowadzenie negatywnej informacji do SCHUFA. Spróbuj przejrzeć jeszcze kilka stron, być może znajdziesz tam dodatkowe informacje. Na przykład, dotyczące uznania za prawomocne. Jednak wtedy już otrzymano informację od sądu upominawczego. Moja uwaga dotyczyła zwłoki w zapłacie, a nie wpisu do SCHUFA. A stwierdzenie nieumyślne odnosiło się do numeru z adresem. Podanie niewłaściwego adresu nie jest koniecznie... ok. W takiej sytuacji można narazić się na problemy prawne. Faktem jest, że działalność podjął już komornik. Przy tak niskiej kwocie przypuszczam, że były wcześniejsze wezwania do zapłaty. Niemniej jednak, jak już wspomniałem, nie zawsze są one konieczne, aby wejść w zwłokę. Wiele wpisów do SCHUFA jest nieprawidłowych, a SCHUFA nie zawsze jest w stanie odróżnić osoby o tych samych nazwiskach. Aha. Kiedy ktoś zgłasza osobę do SCHUFA, zazwyczaj podaje tylko adres + nazwisko. Zatem osoba o tym samym nazwisku przypadkowo otrzymała wpis do SCHUFA. Ponadto dziwi mnie, że ta osoba o tym samym nazwisku nie skorzystała z prawa do sprzeciwu, gdy otrzymywała wezwania na swoje nazwisko. (zaznaczę to *) Ale ostatecznie nie zmienia to faktu, że mąż TE ma teraz ten wpis. Przypuszczam, że obecny mieszkaniec w pewnym momencie powiedział komornikowi, że nie jest odbiorcą rachunku, lecz kto inny. Dlatego teraz mąż TE ma wpis do SCHUFA. Ponieważ: W kontekście, mąż w końcu zapłacił ten rachunek. Dlaczego miałby to zrobić, jeśli nie jest za to odpowiedzialny? To można łatwo udowodnić. Wygląda na to, że chodzi tutaj raczej o zasadny, a nie błędny wpis do SCHUFA. Mój mąż otrzymał tylko takie samo nazwisko, dostał pocztę, ale nie otwierał jej. (i tu kolejne *) W pewnym momencie skontaktowała się z nami lub moim mężem, ale wpis już był. Próbujemy go usunąć, ale to wszystko trwa kilka dni, niestety. Tak, SCHUFA czasem robi dziwne rzeczy, to prawda. Trochę poczytałem w ostatnich dniach i znajdziesz tam wiele rzeczy, które się nie udały tak jak powinno... Więc co teraz? Jego odpowiedzialność czy nie? Jeśli to nie jest jego rachunek, dlaczego zapłacił, tak jak napisałeś w #1? To jest jasne. Komornik nie jest zobowiązany do przeprowadzania dochodzeń (na przykład w urzędzie meldunkowym) w przypadku takich niewielkich kwot, jeśli adres na fakturze zgadza się z nazwiskiem na tablicy z numerem mieszkania. Faktycznie można założyć, że takie dostarczenie jest poprawne. I jak widać, ostatecznie przeprowadził dalsze dochodzenia i w końcu doszło do poprawnej dostawy.

Napisany przez Batman_BU
Była studentka pisze: Ponadto dziwi mnie, że imiennik nie zaprotestował, gdy dostawał upomnienia na swoje imię.
Dodatkowo: Bez przerwy dostaję różne dziwne listy, czasem nawet upomnienia drogą mailową. Zgadnij, co robię, gdy stwierdzam, że coś nie jest dla mnie. Wniosek: To nie mój problem. Jeśli przyjdzie pismo z sądu windykacyjnego, zostanie postawiona odpowiednia kropka i koniec. Ale to mi nigdy się nie zdarzyło.

Napisany przez Klaumuc1
Zapłaciliśmy kwotę, która faktycznie nie była zbyt wysoka, natychmiast po dowiedzeniu się o niej. A czy otwierasz pocztę, jeśli nie jest adresowana do ciebie? Co zrobiłbyś z rachunkiem, który nie jest przeznaczony dla ciebie? Płacić???? Oczywiście....

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Także uważam, że wpis nie został dokonany zgodnie z prawem, ale Biuro Informacji Gospodarczej zawsze odpowiada tutaj standardowymi zdawkami i odmawia usunięcia wpisu. Jeśli zaakceptuje się to bez sprzeciwu, nic się nie wydarzy.

Zalecam ponowne napisanie (listem poleconym!), opisanie sytuacji i wyznaczenie terminu 14 dni na usunięcie wpisu.

Napisany przez Klaumuc1
Zrobiliśmy to już, ale oni chcą potwierdzenie opłaty, więc napisaliśmy do pracodawcy, żeby przysłali potwierdzenie, jak tylko je otrzymamy, musimy wszystko jeszcze raz napisać i wysłać z potwierdzeniem od pracodawcy... Mam nadzieję, że zostanie to szybko załatwione ?? denerwuje nas to nawet pomimo tego, że nie mamy na to wpływu

Napisany przez Batman_BU
W okolicznościach całkowicie nieznanych wpłaciliśmy kwotę, która w rzeczywistości nie była bardzo wysoka, gdy tylko się o tym dowiedzieliśmy. A czy otwierasz pocztę, jeśli nie jest dla ciebie przeznaczona? Co zrobiłbyś z rachunkiem, który nie jest dla ciebie? Zapłacić???? Oczywiście nie. Patrz na mój poprzedni post. Przepraszam, ale nadal nie rozumiem, dlaczego sądzicie, że jesteście niewinni. Dla mojego zrozumienia... Pytanie 1: Czy to wasz rachunek? Jeśli tak, to pytanie 2: Dlaczego rachunek został wysłany na niewłaściwy adres? Czy podaliście poprawny adres podczas zamówienia? Jeśli podaliście poprawny adres i możecie to udowodnić, to problem leży po stronie wystawcy rachunku. Ale jeśli został podany niewłaściwy adres (z jakichkolwiek powodów), to problem leży po waszej stronie i odpowiednio może to być wpis, który zasłużenie został zamieszczony.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
[cytat=Klaumuc1">
Sąd w Tübingen (gdzie znajduje się nieruchomość, którą już nabyłeś) wysłał fakturę dotyczącą oświadczenia majątkowego. Jak już wspomniano, zostało to wysłane pod niewłaściwy adres, co możemy udowodnić.
[/cytat]
Klaumuc naprawdę niczego nie zamawiał......

Napisany przez Klaumuc1
Tak naprawdę nie było żadnego zamówienia....

Napisany przez Batman_BU
przepraszam, źle to zrozumiałem.

W pierwszym poście zrozumiałem, że rachunek nie został uregulowany, a następnie, w rezultacie, AG podjęło działania i wysłało kolejną fakturę do zbadania majątku.

Ale nie rozumiem, dlaczego ta faktura została opłacona przez AG poprzez was. To jednak nie jest poprawne. Coś tutaj jest niejasne.

Napisany przez StGe1973
Cała sytuacja z wpisem do Schufy jest po prostu głupia, ale poprawna. Emitent rachunku prawdopodobnie miał jeszcze stary adres w bazie danych klientów i wysyłał rachunki i upomnienia na ten adres. Zazwyczaj listy te wracałyby jako nie doręczalne od poczty, ale ze względu na zbieżność nazwisk nazwisko otrzymującego prawdopodobnie otrzyma pocztę. Zazwyczaj fałszywy odbiorca powinien skontaktować się z firmą i powiedzieć: Hej, to nie ja, poszukajcie właściwego odbiorcy. Nie musi tego jednak robić, ponieważ może także powiedzieć: Wyrzucę to, to nie ja, to mnie nie dotyczy. Firma zakłada wtedy, że rachunki i upomnienia dotarły do właściwego odbiorcy, ponieważ nie otrzymuje żadnej informacji zwrotnej ani od poczty, ani od fałszywego odbiorcy, że faktura itp. została wysłana do niewłaściwej osoby. Zatem rozpocznie postępowanie sądowe w sprawie upomnienia, które potem nabierze impetu. W końcu sytuacja wyjdzie na jaw, gdy fałszywy odbiorca się broni, a następnie ustali się właściwy odbiorca. Niestety wpis do Schufy jest już wtedy dokonany.

Napisany przez Batman_BU
Wyrzucenie niekoniecznie byłoby rozwiązaniem zgodnym z przepisami teraz...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata