- pt maja 10, 2019 5:33 am
Cześć wszystkim,
Od dłuższego czasu moja żona i ja pracujemy nad naszymi planami budowy domu. Po uzyskaniu zgody na zakup działki sprawa staje się bardziej realna. Oto ramowe warunki:
- Dochód roczny męża: ok. 110.000 € (brutto), żona na część etatu ok. 20.000€ (brutto)
- nie chcę uwzględniać dochodu mojej żony w finansowaniu, ponieważ nasze plany dotyczące dzieci nie są jeszcze zakończone - jeśli jednak się zmienią, będzie to miły dodatkowy wkład
- koszt działki od gminy to ok. 150.000€ (540m2)
- koszt budowy domu jest obecnie nieznany, ale przyjmuję zalecaną kwotę 3.000€/m2, z niepewnym uczuciem, czy to nie jest zdecydowanie za dużo, ale to inna sprawa, 160m2 powierzchni mieszkalnej daje 480.000€
- pozostałe koszty, takie jak meble itp., szacuję na 70.000€
- w sumie wychodzi mi łącznie 700.000€ - to całkiem spora suma
- własne środki w postaci umów oszczędnościowych na budowę ok. 30.000€ oraz dodatkowych ok. 50.000€ oszczędności posiadamy
- zakładam jeszcze ok. 30.000€ na nieprzewidziane odchylenia kosztów
- W rezultacie suma finansowania wynosi ok. 650.000€
- dotychczas zawsze stosowałem regułę 5% (z dawnych czasów :-), przynajmniej 3% kapitału spłaty i 2% oprocentowania ...) w życiu, więc 5% z 650.000 = 32.000€/r. => ok. 2.700€ miesięcznego obciążenia
- Jeśli liczę wstecz, nie wiem, czy plan jest zdrowy
- Wynagrodzenie netto: ok. 5.600€
- 2.700€ miesięczne obciążenie
- 500€ koszty dodatkowe (założenie)
- 2.000€ wydatki na osobiste potrzeby (według szacunku banku)
- Po zsumowaniu pozostałoby ok. 300€ miesięcznie, jeśli uwzględnię jeszcze ubezpieczenie na życie w wysokości ok. 100€/mies.
- Ojej.
- Nasz bankier (dobry przyjaciel, z bardzo konserwatywnego domu bankowego) mówi nam, że absolutnie żadnych problemów nie widzi z realizacją tego planu. Co przeoczyłem? Czy może zbyt pobłażliwie podszedłem do kwot?
Co dalej: Mamy termin na koniec maja z renomowanym producentem domów prefabrykowanych. Na podstawie ich oferty przeprowadzimy analizę w banku. Do tego czasu nie umówię terminu u notariusza na zakup działki, ponieważ mam wrażenie, że to jest trochę niestabilne. Nie wiem, czy to suma na budowę czy miesięczne stałe obciążenie, ...
Jaka jest wasza opinia na temat tego projektu? Czy jestem po prostu zbyt przewrażliwiony?
Z góry dziękuję
Generator awaryjnego zasilania