Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Wynagrodzenie z pracy dodatkowej na główne konto czy na konto dodatkowe.

Napisany przez Dsimon24
Cześć wszystkim, mam nadzieję, że jestem we właściwym dziale i możecie mi pomóc. Ponieważ w zasadzie nie jest złym pomysłem budowanie dobrego wizerunku w swoim domowym banku, zastanawiam się, która konfiguracja byłaby bardziej korzystna. Otrzymuję wynagrodzenie za pracę dorywczą na podstawie 450 € na moje główne konto w moim domowym banku i przekazuję je sobie jako kieszonkowe na konto w innym banku - albo pieniądze trafiają bezpośrednio na konto innego (nie domowego) banku. Czy to jednak nie ma znaczenia dla wewnętrznego wyniku mojego domowego banku i wizerunku w tym banku? Pozdrawiam, David

Re: Wynagrodzenie z pracy dodatkowej na główne konto czy na konto dodatkowe.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz zbudować dobre wizerunek w banku, to chyba masz na myśli dostanie kredytu w przyszłości. Długi okres posiadania konta może skłonić bank do udzielenia Ci lepszego kredytu. Może to również oznaczać, że bank udzieli Ci debetu. Oznacza to, że bank jest tak pewny, że udzieli Ci krótkoterminowych pożyczek, gdyby były konieczne. Standardowo debet wynosi 2-3 wynagrodzenia miesięczne. Dlatego ma sens prowadzić nawet pracę za 450 € na banku domowym, aby zwiększyć swoją zdolność do korzystania z debetu. Ale odradzam korzystanie z debetu na co dzień, ponieważ bank może zauważyć, że nie potrafisz dobrze zarządzać finansami, jeśli to robisz regularnie. To byłoby raczej negatywne. Oprócz tego warto mieć osobne konto do wpływów i osobne na codzienne wydatki, na które można sobie przelać kieszonkowe. Ja osobiście segreguję także bieżące opłaty, ubezpieczenia itp., na kolejne konto, na którym co miesiąc odprowadzam 1/12 rocznej kwoty, aby równomiernie rozłożyć obciążenia w ciągu roku. Dodatkowo mam konto oszczędnościowe, konto wspólne i nie, moja składowa wierzycieli nie jest zła, bo mam wiele kont i kart kredytowych. Planuję długoterminowo, otwieram konta i karty kredytowe po to, aby w razie niezadowolenia z danej banku, móc w krótkim czasie przenieść rachunek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata